5de4642c87ad0

Banor och resor

Mora bjuder på gratis golf på korthålsbanan

Mora GK ligger centralt och det tar bara fem minuter med bil från Vasaloppets målgång.

Text: Redaktionen • 2016-08-25 Uppdaterad 2016-08-25

Läge, läge, läge. Många klubbar med stadsnamn brukar oftast ligga något avsides från stadens centrum. Men inte Mora GK. Hit tar det under fem minuter med bil från klockstapeln. Den lilla klubben vid Dalälven har höga ambitioner och en stark vilja att utvecklas men som så många andra klubbar på samma breddgrad är det flera faktorer som sätter käppar i hjulen – kort säsong och liten ekonomi. Men Mora GK går inte på knäna och lyckas göra det absolut bästa av situationen. 

Karaktär: Skogsbana där varje hål spelas i eget rum.

Spela när: Sommaren börjar relativt sent här. Satsa på en runda i slutet av juli och framåt, då är greenerna som bäst.

Passar för: Alla. Banan straffar och belönar de flesta spelartyper och kategorier. 

Så testas flåset: Inte alls. Hela banan är väldigt platt och även om spelet inte fungerar är det en behaglig och naturskön promenad i skogen.

Räcker en trepack: Bollhåv behövs inte men i skogen hittar du garanterat mer blåbär än bollar. Så ladda bagen med två trepack för säkerhets skull och kanske en bärplockare.

Höjdarhålet: Femman är banans bredaste hål och ett par 5 där flera spelalternativ ges från tee och på fairway. Men se upp för vattnet framför green!

Tveksamt hål: Hål 12, par 5, är alldeles för smalt med tanke på längden och hålet svänger nästan runt sig själv. Med det sagt är det fortfarande en spännande utmaning i prickskytte.

Mora bjuder på gratis golf på korthålsbanan
Foto: Fredrik Vestin/Mora GK
Från centrala Mora tar det bara fem minuter med bil för att komma till banan.

Treputtsfaktor: Inte särskilt hög, alla greener är i stort sett platta och relativt små. När du väl träffat dem är de en enkel match, om du har hittat rätt fart.  

Ny sträckning: Klubben planerar att skifta om hålen lite på sista nio så att rundan avslutas med nuvarande hål 14. Bra, eftersom hål 15–18 inte är lika utmanande och varierande som hål 10–14.

Golf för alla: vid infarten finns en enkel korthålsbana över fem hål. Stort plus för att den är öppen för alla helt utan kostnad. Andra klubbar tar betalt för liknande banor fast i sämre kvalitet.

Sponsorerna: Här nöjer sig inte företagen med en tavla på parkeringen eller på teeskylten. Klubben uppmuntrar nya grepp och sponsorerna syns verkligen, vilket du exempelvis märker i form av en krokodil i ett av vattenhindren.

Så scorar du på “min” klubb: “Bra utslag är nyckeln. Det är smalt från tee på alla hål och hamnar du i skogen kan du räkna med minst ett extra slag, om du hittar bollen förstås. Låghandicappare som slår rakt med drivern kan driva över hindren. Andra gör bäst i att ta en mindre klubba från tee och lägga sig lite kortare, 180–200 meter räcker gott och väl.”
– Kenneth Granath, kanslist sedan 1989

PLUS: Vissa träd har vita band runt stammen. Underlättar bolletning och snabbar på speltempot.

MINUS: Många par fyror är för lika varandra. Runt 300 meter rakt fram och en–två bunkrar kort om green.

 

Före golfronden kan det vara bra att se den här lektionen från Golfskolan: 

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: Redaktionen • 2016-08-25
Banor och resorBanorMora GKSvenska golfbanor
Scroll to Top