5de4762790f4a

Här är Sveriges 50 bästa banor

Sedan 2003 har Golf Digest utsett Sveriges 50 bästa banor. Här är den senaste rankingen.

Text: Redaktionen • 2016-04-22 Uppdaterad 2016-04-22

REPORTAGET ÄR HÄMTAT FRÅN GOLF DIGEST NUMMER 11/2015 OCH ÄR SAMMANSTÄLLT AV TOMAS HAGFELDT.

Vi har burit vår golfbag över öppna landskap, genom prunkande parker och in i täta tallskogar. Vi har trotsat den rytande motvinden från öppet hav. Våra bollar har studsat över soldränkta skärgårdsklippor och försvunnit med ett plopp ner bland näckrosor i svarta tjärnar.

Med största poetiska förmåga lanserade vi listan över Sveriges bästa golfbanor. Året var 2003. Mycket har hänt sedan dess.

Nya banor har öppnats, andra har redesignats, anläggningar har utvecklats och förädlats.

Vi har upplevt golfboom och kris och lyckligtvis även en vändning.

Nu gör vi vår lista som blir den totalt elfte. Rundan startar vid Mälarens vackraste green och avslutas vid lika njutbara Forsbackasjön.

Vi rankar Sveriges 50 bästa banor.

Här är Sveriges 50 bästa banor
Stadium Course återigen nummer 1. //Foto: Bro Hof Slott GC

1) BRO HOF SLOTT, STADIUM COURSE (1 ifjol)

Bro Hof är skapad för internationell toppgolf och storpublik, den är spektakulär, perfekt för tv-sändningar och alltid i toppkondition med några av vår världs mest kittlande golfhål. Den här gången väljer vi hål 2, 9, 11, 15 och 16.

Banans kvalitet räckte till en finalplats i kampen om Solheim Cup. Den vanns av Gleneagles och Skottland.

”Vi har gjort ett fantastiskt jobb med en bana som är en tuff utmaning och en anläggning gjord för stor publik. Men det är svårt att få stora arrangemang till Sverige när inte staten är med och garanterar evenemanget”, sa Björn Örås när valet tillkännagavs och skotska ministrar och delegater från Visit Scotland jublade.

Däremot återkommer Nordea Masters till Bro Hof i sommar. Och för nionde året i följd utses Stadium Course till nummer 1 bland Sveriges alla banor. År efter år är detta en anläggning av högsta europeiska toppklass.

 

2) FALSTERBO GK (2)

14, 10 och 5 är Falsterbos poäng när bedömningen handlar om estetik, tradition, atmosfär och klubbhus… Dessutom med lyriska åsikter om design- och skötselmässiga förbättringar som ständigt utvecklar vårt golflands största klassiker. Falsterboteamet, med Alan Strachan som passionerad och kunnig konsult, gör det mesta rätt just nu. Vid fjolårets ranking sa en av våra bedömare:

”Om fairways får ytterligare ett litet, litet lyft är Falsterbo en av världens 25 bästa banor.”

I år säger han:

”Lyftet har gjorts. Nu återstår bara jobbet på hal 9. Nu ger Falsterbo en lika fin golfupplevelse som Royal Birkdale, Carnoustie eller vilken annan linksbana som helst.”

Flera håller med:

”För den golfare som verkligen älskar spelet är Falsterbo en pärla under alla årets månader. Kul om vintern, rolig på våren, torr och hård om sommaren, underbar om hösten. Alltid med en ny upplevelse att minnas.”

 

3) ULLNA GC (3)

Sommarens Match-SM lockade Nordeatourens elit till Ullna. De kräsna elitspelarnas betyg var absolut lika högt som andra greenfeespelare och medlemmar ger. Vecka efter vecka. Från öppningsdag till stängning.

”Underlaget är det mest perfekta att slå golfbollar ifrån och inte ett grässtrå ligger fel.”

Under tre säsonger har den omgjorda ikonen, Jack Nicklaus enda svenska bana, mognat och blivit en modern klassiker.

Här är Sveriges 50 bästa banor
Masters Course på Barsebäck G&CC. //Foto: Getty Images

4) BARSEBÄCK G&CC MASTERS COURSE (6)

Som finalbana för den svenska elitserien har Barsebäck behållit sin popularitet. Det talas också på klubben om nödvändiga små förbättringar under 2015.

Ännu är banan något för ojämn – fördelat på olika tider på året – för att återta sin absoluta topplats. Optimistiska röster börjar dock att höras bland de skånska strandängarna och tallskogarna.

Barsebäck har återfått Nordea Masters inför 2017.

Här är Sveriges 50 bästa banor
Norra banan på Halmstad GK. //Foto: Getty Images

5) HALMSTAD GK (4) NORRA BANAN 5

Rafael Sundblom, sin tids främste arkitekt av golfbanor, visade vägen på 1930-talet och sedan dess har banan tillhört vårt lands bästa. Vi är i vårt eget rum, hål efter hål. En dag i den pedantiskt skötta golfparken vid de halländska tallarna och Tylösands strand blir alltid till ett gott minne.

När banan fortsätter att utvecklas är en ny tee på berömda 16:e hålet en nyhet. Och golfkrogen tillhör de bästa!

Här är Sveriges 50 bästa banor
Vasatorp Tournament Course. //Foto: Mickael Tannus

6) VASATORPS GK TOURNAMENT COURSE  (5)

Ingen ekonomisk fullträff – men det berodde inte på banans design, underlag, spelytor och finish. När Helsingborg Open spelades på TC under en skön septembervecka bjöds det åter på en bana i sådant skick att spelarna utsåg tävlingen till en av årets bästa på Europatouren. Vasatorps GK – med 54 hål, utmärkt träningsområde och golftradition – är en internationell toppanläggning.

 

7) VALLDA GC (8)

Få andra svenska banor, kanske ingen, ger möjligheten att välja en spelplan som också fungerar på de brittiska öarnas bästa linksbanor. Utvecklingen fortsätter. Valldas spelytor 2016 var fantastiska.

 

8) PGA SWEDEN NATIONAL LAKES COURSE  (7)

Att underlaget och spelytorna – fairways, greener, bunkrar och ruff – håller absolut toppklass är en garanti på superanläggningen i Bara. Givetvis under veckan när Alex Noren vinner Nordea Masters. Men även under årets övriga veckor under en lång skånsk säsong. Med god service, skön klubbhusatmosfär och en riktigt vass golfakademi är detta en svårslagen totalupplevelse.

9) VISBY GK (12)

”Misstaget är analyserat. Med nya lärdomar satsar gotlänningarna vidare för att erbjuda golf-Sveriges roligaste upplevelse.” Så skrev vi i fjol när Visby GK fick allvarliga problem med greenerna. På rankingen föll banan från andra till tolfte plats. Under 2015 hördes åter glada rop från Gotland. Inte efter varje runda, men framför allt under sensommaren och hösten fick banan de hyllningar den är värd.

 

10) PGA SWEDEN NATIONAL LINKS COURSE  (9)

Allt fler börjar ta linksbanan till sitt hjärta. Havet saknas, däremot inte vinden och känslan att behöva behärska spelets alla delar. Ingen dag är den andra lik, och ljuset över greener, kullar, avrinningsytor, backar, stenbroar och vajande ruff kan vara magiskt.

 

11) BRO HOF SLOTT GC CASTLE COURSE (10)

Stadium eller Castle? Jo, liksom på anläggningar som PGA National, Halmstad, Barsebäck och Vasatorp pågår debatten:

”Vi har ingen A- eller B-bana”, sägs det på anläggningarna.

”Banorna har olika karaktär men vi vårdar dem med samma omsorg och vision.

På Bro Hof är Stadium Course mästerskapsbanan och Castle Course den något kortare banan som av flera uppfattas som den allra roligaste.

 

12) ELISEFARM GC (13)

När de allra bästa banorna bedöms blir ett ord som ärlighet av avgörande betydelse. Arkitekten Martin Hawtree är en mästare på att skapa banor med just denna egenskap: Relativt svårt men utslagsgivande och rättvist.

Eliten gillar banan – och gästen på vårt lands mest charmiga och trivsamma golfhotell får sköna berättelser att dela med sig av i denna skånskengelska herrgårdsmiljö.

 

13) LANNALODGE GOLFRESORT (15)

Apropå våra bästa svenska golfhotell… Lannalodge tillhör favoriterna i just denna kategori och i grunden är det framgångsrika arbetet ute på golfbanan en forutsättning. Här avancerar den klassiska banan vid Örebro och Kilsbergen för femte året i följd.

 

14) LJUNGHUSENS GK (11).

Vinden styr hur man ska ta sig an banan. Spelytorna är välskotta, bollen rullar jämnt på greenerna och fairways är lagom hårda på en bana där linkskänslan är stark och äkta. Och när man hamnar ute i ljungen tar man sin medicin, slår sig närmaste vägen ut och fortsätter rundan med ett leende. För den som söker en ännu starkare upplevelse av linksgolf vid havet är hål 19–36 ett välmenat tips.

 

15 OMBERGS GOLF (16)

”Man blir aldrig besviken, däremot alltid imponerad. När man åker till Omberg vet man att banan kommer att vara i perfekt skick. Alltid händer något nytt. Som golfhotell håller anläggningen högsta klass.”Jo, omdömena om Omberg brukar låta så. Ruffarna hålls korta for att hålla speltempot och humöret uppe. Banan är inte uppsatt för mästerskap – men visst frestas man av tanken att fåa se en tourtävling på banan där sjön Vättern glittrar som mest.

 

16) KRISTIANSTAD GK ÅHUS ÖSTRA (25)

En uppåtgång med nio placeringar kan noteras… och den delikata frågan är om den kommer att fortsätta. Planerna för framtiden är stora, investeringsmöjligheterna likaså. Den gamla banan ska efter en övergripande designomgörning förvandlas till något som ska få oss att vallfärda till Åhus.

Med sand, sand och sand under spelytorna finns forutsättningarna. Redan i år –framför allt under Kristianstad Åhus Open – talades det lyriskt om banan. Optimism och glädje betyder framgång.

17) SAND GC (14)

Listan över ”Sveriges mest spektakulära banor” kan toppas av Sand.

Detta är Sveriges Whistling Straits, skapad av arkitekten Steve Forrest och skickliga konstruktörer. Framför allt det tolfte hålet tillhör vårt lands bästa och mest unika golfhål, beläget nedanför balkongerna på Sands golfhotell där upplevelsen höjs till höga nivåer.

 

D18) HILLS GOLF & SPORTS (22)

”Bättre bansträckning – kortare promenader –spektakulär layout – många tees och möjligheter att spela banan på olika sätt – några av de nya hålen har blivit riktigt bra – det ar några av förändringarna som har gjort banan bättre.” Det finns skäl till att det göteborgska superprojektet åter avancerar på listan.

Hills har storslagna planer och fortsätter framåt med en plan som tillhör framtidens mest intressanta. Att skapa en jämnare toppnivå på banans kondition och finish är nästa utmaning.

Här är Sveriges 50 bästa banor
Vasatorp Classic. //Foto: Mickael Tannus

D18) VASATORPS GK CLASSIC COURSE (23)

Vårens bästa kondition och finish? Det talades gärna om Classic Course.

Och sedan fortsatte greenkeepern Bengt Börjesson och han team att vårda sin nygamla bana på bästa sätt. Bilden intill visar att man gärna vill spela den även på hösten…

 

20) FRÖSÅKER G&CC (18)

En av vårt lands mest kompletta anläggningar – med skönt klubbhus, professionell golfakademi, korthålsbana med 9 linkshål och en 18-hålsbana som alltid får goda ord av sina besökare. Nu satsas det vidare på nya bunkerområden som ska ge banan sitt nästa estetiska och strategiska lyft.

 

21) KUNGLIGA DROTTNINGSHOLMS GK (20)

”Krypvensblandningen på greenerna ger en hård och snabb yta som är rena fröjden att putta på, liksom avrinningsytorna är att chippa ifrån.”Sedan arkitekten Johan Benestams ombyggnad har Drottningholm fått allt flera kommentarer av det slaget. En popular bana = bästa möjliga atmosfär på en klassisk klubb.

 

22) BOKSKOGENS GK GAMLA BANAN (17)

Har har mästerskap avgjorts – men framför allt passar denna bana i Skånes vackraste inland såväl elitspelaren som medelgolfaren. Klubbens paroll att ”erbjuda en total golfupplevelse i unik miljö” visar vad det handlar om.

 

23) RYA GK (19)

Läge, läge, läge… Den här säsongen har Ryas medlemmar och gäster framför allt fått ett nyinrett klubbhus att trivas i. Här är golfkänslan stark på en golfklubb med tradition och historia.

Ute på seasidebanan arbetar banteamet med samma känsla för sina golfhål och några tillhör vårt lands bildskönaste och bästa.

 

24) S:T ARILD GK (24)

”Den dolda pärlan som blivit etablerad och tål dagens allt högre krav.”

Jan Sederholms layout ger höga poäng. Han har varsamt lagt ut hålen i den mjukt böljande parkmiljön och har utnyttjat de naturliga hindren i form av små sjöar och skogsdungar mycket väl. Nu finslipas det på detaljerna för en ännu starkare totalupplevelse. 

25) GOLF SOUTH STHLM VIDBYNÄS SOUTH COURSE (21)

Att anlita den amerikanske designern Brian Curley – lika berömd i Kina som i USA – var ett lyckokast när projektet Vidbynäs genomfördes för drygt ett decennium sedan. Framför allt hans bunkersystem och greenområden ger höga poäng i den viktigaste kategorin.Nu får gärna röjningsarbetet kring spelytorna fortsätta.

d26) HALMSTAD GK SÖDRA BANAN (31)

Det är inte har mästerskapen spelas – men när vi talar om ”rolig golf” är det den södra banan som far störst uppskattning.
Den som sneglar på slopetabeljlen kan luras att tro att hålen i tallskogen är en lätt match, men det gäller bara den som slår rakt och har precision på inspelen. Greenernas mjuka unduleringar har lurat många spelare och frestelsen att ta i lite extra for att övermanna banan.
Det ar inte alltid det lönar sig…

d26) LANDERYD GK NORRA BANAN (37)

Det blåser skona östgötska vindar över Landeryds tre banor, och det är tävlingsbanan, den norra, som prisas högst. Landeryd Masters by Porsche var årets populäraste tävling pa Nordea Tour. Även under säsongens övriga månader talades det gott om banan som far höga poäng i samtliga kategorier, även träningsområdet.

28) BÅSTAD GK GAMLA BANAN (37)
Höjd kvalitet på banans alla delar, smartare bansträckning, två nya hål…
Tack vare en genomtänkt skötselplan – och med spelupplevelsehöjande klipplinjer – har Båstad återtagit sin status som en av våra mest charmiga anläggningar.

29) SÖLVESBORGS GK (29)

Region Blekinge siktar högt. Åtta banor på ”Sveriges Golfkust” – alla med unika karaktärer – samarbetar när Blekinge ska bli allt annat än en vit fläck pa den svenska golfkartan.
Det är Sölvesborg det talas allra mest om. Sedan några år tillbaka har banans design, spelytor och miljö hyllats av tjejerna på den svenska damtouren. Nu även av allt fler nöjda greenfeegäster som fått sina nycklar till stugorna med perfekt golfläge.

30) GOLF SOUTH STHLM KALLFORS (26)

Ett riktigt golfsamhälle har växt upp i sörmländska Kallfors. Under mottot ”Roligare Golf”, tillsammans med Vidbynäs, arbetar anläggningen framgångsrikt med spelet golf i fokus. Tidigare har man har visat att banan även håller för tävlingar pa den svenska touren.
Spelytorna och även kringytorna sköts med perfektion.

D31) ISABERG GK ÖSTRA BANAN (31)

Under ett antal år som värd for sin populära tävling pa Nordea Tour har Isaberg befäst sin position som en av Sydsveriges populäraste golfanläggningar. Framfor allt är det greenernas ytor, snabbhet och rättvisa skick som får uppriktigt vassa superlativer.
Bruksmiljön vid den forsande ån Nissan förstärker känslan.

D31) UPSALA GK GAMLA BANAN (27)

Återigen handlar rapporterna från Håmö Gård om en fantastisk sommar, sensommar och höst. Efter kanadensaren Robert Kaines lyckade ombyggnad har banan mognat. Men Upsala GK satsar vidare framåt och kommer att bjuda på nya och spelupplevelsehöjande förändringar även inför 2016.

33) FLOMMENS GK (28)

Hickory-SM avgjordes här i somras – bara en sådan sak… Med genuint golfintresse vårdar Flommen sin bana där man gör allt for att stå emot naturens krafter. Det nära läget till havet är unikt – och vattenhindren är här fler än någon annanstans.

Trea på Falsterbonäset men alltid en favorit.

34) SVARTINGE GOLF (31)

Närheten till vårt lands största riksvägar och till Stockholms trafikköer och centrum är förbluffande. Här i den gröna oasen sänks pulsen till en nivå som knappast är mätbar. Exklusivitet och gemyt och högklassig finish.
Designen a la Peter Nordwall tillhör arkitektens allra bästa. Greenerna ar snabba, stora och undulerade, vilket möjliggör såväl riktigt tuffa som något snällare flaggplaceringar.

35) GRÖNHÖGEN GOLF LINKS RESORT (34)

Läget vid Kalmarsund känns oslagbart och med tvärtorvade bunkrar och skönt undulerade greenområden förstärks känslan av att befinna sig på en äkta linksbana. Det är alltid värt den något långa bilturen att ta sig till Ölands södra udde.

36) ARLANDASTAD GOLF (29)

Inledningen från grannbanan ovan (Svartinge) kan upprepas. Närheten till E4:an blir har ett givet samtalsämne – med tillagget ”tänk att man inte märker bilarna, knappast heller flygplanen, och banans layout är ju fantastisk.”

Här har det spelats tävlingar på såväl European Tour som Challenge Tour. Nu tas nästa steg i utvecklingen då Arlandastad med hjälp av Christian Lundin och kunniga shapers förändrar och förbättrar banans samtliga bunkrar.

37) GÖTEBORGS GOLF KLUBB (35)

Kultur, historia och tradition är viktigt men den som lever i det förflutna riskerar att bli bortglömd.
Göteborgs Golf Klubb tänker lyckligtvis på det viset. Ständigt utvecklas banan i den sköna miljön bland villorna i Hovas och vågorna i Askimsviken. Göteborgarna från grannklubbarna erkänner gärna att de alltid får putta på rättvisa greener när de kommer till Hovås. Ett gott betyg.

38) KATRINEHOLMS GK (48)

Klubben ute i Jättorp som år efter år – med hjälp av sin stjärna Robert Karlsson men utan storklubbarnas resurser – lyckas fixa en tourtävling som i princip alla deltagare hyllar.

Service, arrangemang och engagemang bidrar förstås, men i grunden handlar det om banan.
Konditionen är felfri, designen rolig och passar oss alla i den sörmländska golfidyllen.

39) HOOKS GK PARKBANAN (45)

När golfpaketet bedöms blir siffran här intill ensiffrig. I mångas smak till och med nummer 1. Då handlar det om 36 golfhål, underbart spa, herrgårdsboende och restaurang. Ute på den klassiska Parkbanan, med hål strax intill Hokasjön, gör banteamet aldrig någon besviken. Nu har även Skogsbanan fått ett skönt ansiktslyft.

40) VARBERGS GK VÄSTRA BANAN (41)

Först och främst: Greenerna upplevs som fantastiska. Det är ett starkt skäl till att betygspoängen har höjts de senaste åren. Dessutom arbetar klubben för snabbare spel genom att bjuda på en snällare ruff än vad som tidigare var vanligt, Tommy Nordströms design ställer ändå tillräckligt höga krav på spelaren. På denna öppna bana förstärks spelupplevelsen allt som oftast av vinden.

41) ÖSTERLENS GK LILLA VIK (42)

När egenskaper som charm, naturupplevelse och nöje prioriteras är det denna österlenska pärla som får de varmaste rekommendationerna.

Banan har de senaste åren fått en ansiktslyftning – det handlar såväl om design som skötsel –
och utvecklingen fortsätter. Ännu är banan relativt kort för eliten – men visst höll den för en tävling på Nordea Tour!

42) KUNGSBACKA GK GAMLA BANAN (43)

Den positiva bedömningen handlar här alltid om den unika variationen. Spelet på sju parkhål, fyra skogshål och sju seasidehål tröttnar man inte på i första taget.

Det blev ännu en riktigt bra golfsäsong på hela västkusten. Tufft klimat och en lång väntan på högsommaren. När den väl kom blev sommarmånaderna och den langa hösten till en riktig golffest.

D43) BARSEBÄCK G&CC DONALD STEEL COURSE (–)

Tillbaka på listan där den under flera år varit given. Allt fler Barsebacksbesökare väljer att gå promenaden bort till första tee pa Steel-banan för att ta sig an en bana som bedöms vara lika välskött som den mera berömda grannen.

Vyerna över Öresund kan saknas medan spelet pågår – men den unika Barsebackskänslan finns överallt.

D43) VÄXJÖ GK (37)

Avslutningshålen är berömda långt utanför Småland. Framfor allt 16:e och 17:e hålen. Layouten är varierad, klassiskt charmig och har under de senaste åren fått sitt nödvändiga kvalitetslyft. I bunkrarna har sandkanterna skurits upp och synliggjorts från tee och fairways. Smart genomtänkta klipplinjer gör banan estetiskt vackrare och strategiskt bättre.

45) FJÄLLBACKA GK (45)

Tourspelarna som kom till Fjällbacka Open i våras bjöds på uselt väder. Ändå trivdes de flesta. Det är inte allt det vackra – har vid Anråsälven – som en elitspelare vill uppleva. Hellre en riktigt bra designad bana. Tuff, utslagsgivande och rättvis. På Fjällbacka med hårda svingelgreener som skapar intressanta strategiska val. Att träffa fairway från tee blir här extra viktigt.

D46) BÅSTAD GK NYA BANAN (46)

Det blåser sköna vindar över Båstad och Laholmsbukten för tillfället. Den nya banan har återfått sin status som ”nästan lika rolig och trivsam som den gamla banan.”

Med god hjälp av konsulten Alan Strachan har banteamet arbetat framgångsrikt med sin skötselplan. Kvaliteten på fairways, greener och kringytor höll hög klass under 2015.

D46) FALKENBERGS GK (36)

Det omgjorda 18:e hålet, par 3, ger golfkrogsgästen den perfekta underhållningen. Även det fjärde hålet har givit banan ett lyft, liksom det sjunde. ”Slå en fade för att undvika fairwaybunkern”, är tipset.
Detta är en klubb med golfatmosfär och med fairways, tees och finish som motsvarar hallänningarnas höga krav…. men det rullade långsamt på greenerna 2015.
 
48) CARLSKRONA GK (–)

Målet ar långsiktigt – resultatet förbluffande snabbt. Med golfkänsla och passion tar Blekingeklubben vara på förutsättningarna i sin unika miljö där banan lades ut för 50 år sedan. Klubben är betydligt äldre än så. Sveriges tredje äldsta, bildad 1906.Links, seaside, park… nej, här myntas begreppet Skärgårdsgolf.

Banan ligger mitt i ön Almös naturreservat, bland vackra ekar och med vyer över hav och skärgård. Det arbetas med detaljerna. Något nytt som utvecklar anläggningen finns varje år. Nu tar den för första gången plats på denna lista.

49) FORSGARDENS GK (–)

Scandinavian Masters på Forsgården… jo, det var ett tag sedan. Anläggningen har sedan länge gått vidare och dagens nyheter handlar om en masterplan som utarbetats tillsammans med Christian Lundin och som snabbt har fått goda resultat. Åtta nya greenomraden har skapats och bidragit till vassare konturer och intressanta inspel.

50) FORSBACKA GK (47)

Denna svenska resa avslutas på den nya terrassen vid Forsbackas golfbana och Jägmastarflygelns golfhotell – med en vy över nionde hålets green och Forsbackasjön. Klubben arbetar ständigt for att förädla sin ”dalsländska skonhet.” Under sommaren och hösten var även de 18 golfhålen i ett skick som fick oss att lämna terrassen och gå den korta vägen till första tee.

Här är Sveriges 50 bästa banor
Här är Sveriges 50 bästa banor
Här är Sveriges 50 bästa banor

Text: Redaktionen • 2016-04-22
Banor och resorBanorBanor & resor
Rulla till toppen