Säg hej till Blueprint T och Blueprint S.

PINGs nya tourjärn har landat

Blueprint S och Blueprint T kan mer än gärna mixas upp i komboset.

Text: Eric Franzén • 2024-01-09 Uppdaterad 2024-01-09

Fem år har passerat sedan den ursprungliga Blueprint-modellen lanserades. En smidd bladklubba som snabbt hamnade i bagen hos många av PING:s namnkunniga tourprofiler. När serien slutligen uppdateras väljer PING att samla två modeller inom den blivande järnfamiljen, Blueprint S och Blueprint T. De två modellerna är skapade för att kunna blandas upp i komboset, vilket understryks av att de utformats med samma loft – som också delas med fjolårets i230. Järnen kunde siktas ute på touren redan i augusti förra året och användes exempelvis när Sahith Theegala (S-modellen) spelade hem Fortinet Championship på PGA Tour samt vid Louis Osthuziens (komboset) segrar i Alfred Dunhill Championship och Mauritius Open.

Blueprint S framträder som en stilren och kompakt smidd cavity-design med tungstensvikter i tå och skaftinfästning. Upp till järnfem har PING tillämpat den patenterade konstruktionsteknologin Precision Pocket Forging, där en ficka smids i cavityn. Ett grepp som frigör tio gram vikt omfördelats för att höja MOI-värdet och optimera tyngdpunkten.

– Blueprint S kommer att bli en trevlig överraskning för många golfare som kanske tror att de inte är bra nog att spela dem. Dess design tilltalar golfare med lägre handicap, men teknologierna i klubban gör att den tilltalar spelare som är på jakt efter ett smitt, bladliknande järn som är lite lättare att slå, men som fortfarande levererar utseendet och känslan från en bladklubba, säger John K. Solheim, VD för PING.

Blueprint T anländer som en något mer krävande skapelse. Här väntar en mer traditionell muscle back-design med tonvikt på precis kontroll över längd och flykt. Medan massan koncentreras bakom träffytans mitt har också tungstensvikter infogats i tå och skaftinfästning för att optimera svingvikten samt ge en mindre skjuts till MOI-värdet. Standardlängden för Blueprint T 3-9 är dock ¼” kortare än Blueprint S för att främja en lägre bollflykt.

– Traditionellt sett förlitar sig ett järn som Blueprint T lika mycket på skickligheten hos golfaren såväl som på teknologierna bakom. Hos Blueprint T är varje detalj extremt precis och kalkylerad för att säkerställa den prestanda som krävs från en smidd bladklubba. Det är ett järn som är tillverkat med precision, för precision, säger John K. Solheim.

Som standardskaft erbjuds True Temper Dynamic Gold 120 samt PING Alta CB Black grafit (endast Blueprint S). Pris: 2 595 kr per järn med stålskaft samt 2 695 kr med grafitskaft. Båda modellerna finns omgående tillgängliga för utprovning hos PING:s sedvanliga återförsäljare.


Text: Eric Franzén • 2024-01-09
UtrustningJärnPingUtrustning
Rulla till toppen