När Lee Westwood blev proffs 1993 var driverhuvudena små. När LIV-bossen Greg Norman blev proffs 1976 var de jättesmå och gjorda av trä. Foto: Getty Images

Golfbollens framtid

Westwood: ”Det är inte bara bollen”

Drivers är också en del av längdproblemet, menar engelsmannen.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-05 Uppdaterad 2023-12-05

I veckan väntas de styrande golforganen R&A och USGA komma med ett gemensamt beslut om golfbollens framtid. Av allt att döma så kommer nya begränsade testmetoder införas och dagens bollar försvinna. Och det kommer gälla för alla – proffs, amatörer, herrar, damer, seniorer, juniorer.
Först går vi in i en uppdelad värld där proffsen börjar spela de nya bollarna år 2028. Två år senare ska alla bollar på marknaden uppfylla de nya kraven. 

Rory McIlroy skyller på tourkollegor och bolltillverkare för att detta nu även kommer innefatta vanliga golfspelare, inte bara absoluta toppen av herrarnas proffsgolf. Klicka här för att läsa mer om det.

Westwood ser en kombination

Lee Westwood, som spelar på LIV Golf, blev proffs 1993 och vann tävlingar långt före de moderna golfbollarna såg dagens ljus. På X (tidigare Twitter) menar den 50-årige engelsmannen att det inte bara är bollen som har utvecklats utan även golfutrustningen, i synnerhet drivers.

– Denna distansfråga har varit en kombination av boll och driver. Det är inte bara bollen. Driverhuvudena blev för stora och de utvecklade en boll för att maximera detta och vice versa. Vem vet, vi kanske kommer tillbaka till en plats där det återigen belönas att träffa i mitten av drivern, skriver Westwood.

Även Adam Scott har tidigare uttryckt liknande tankar.
– Bollen är bollen. Den största förändringen sedan jag blev proffs är att drivern historiskt har varit den svåraste klubban i bagen, nu är den mest förlåtande av alla, sa Scott i podcasten The Smylie Show tidigare i år.

Padraig Harrington vill inte att bollens ska förändras utan föreslår att driverhuvudet minskas eller begränsa antalet klubbor som proffsen får ta med sig ut på banan. Irländarens förslag om färre klubbor gillas av många tourkollegor och fans.


Text: Olof Åsgård • 2023-12-05
TournyttUtrustningBollargolfbollarLee WestwoodUtrustning
Rulla till toppen