Rory McIlroy och Tiger Woods har uttalat sig om de förväntade regeländringarna för golfbollar som ska meddelas i veckan. Arkiv: Getty Images

Kortare golfslag 2030?

Rory McIlroy och Tiger Woods om golfbollens framtid

Världsstjärnorna är mer eller mindre överens men en av dem höjer rösten mer än den andre.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-04 Uppdaterad 2023-12-04

I veckan väntas golfens styrande instanser R&A och USGA komma med definitiva besked om de nya regler som kommer leda till längdbegränsade golfbollar. Redan nu har stora delar av materialet läckt ut och allt tyder på att vi alla – proffs, amatörer, damer, herrar, seniorer, juniorer – ska börja spela på golfbollar som flyger kortare än dagens. 

Om fem år, 2028, förväntas vi först gå in i en uppdelad golfvärld där proffsen börjar spela med de nya bollarna och två år senare, 2030, ska alla golfbollar på marknaden vara tillverkade efter de nya bestämmelserna. 

Exakt hur de nya reglerna kommer se ut och tillämpas får vi veta senare i veckan. Allt handlar om att bollarna inte får överstiga vissa värden i hastighet och längd när de testas. Vad det kan betyda i längd är också oklart men slag (slaget av ett proffs) på 300 yards kan landa 15 yards kortare. För vanliga golfspelare som inte kommer upp i samma höga svinghastigheter som herrproffsen kommer längdtappet förmodligen bli mindre märkbart. 

Att R&A och USGA nu tvärvänder i frågan och tar ett beslut som omfattar alla utövare och inte bara herrproffs på absoluta toppnivå, är ett svar på den massiva kritik de fick från spelare, fans och tillverkare när regelorganen i mars föreslog just ändringar enbart för herreliten. 

McIlroy skyller allt på kollegor och tillverkare

Tiger Woods, 47, som gjorde comeback i förra veckan, är inte helt nöjd med att de väntade ändringarna också kommer påverka den vanliga golfaren, utan såg helst den tidigare föreslagna lösningen där enbart han och tourkollegorna skulle börja slå kortare.
– Jag har alltid varit för en uppdelning (enbart begränsade bollar för proffsen). Precis som i baseboll med trä och metallslagträn (i MLB är bara trä tillåtet). Vi har snackat om det här ända sedan jag kom ut på touren och vi har pratat om att bollen måste saktas ner under hela min karriär. Och här är vi och har inte tillräckligt med mark och egendom kvar (att förlänga banor på), sa Woods i söndags.

Världstvåan Rory McIlroy var också för en uppdelning, men är också nöjd att något sker. Nordirländaren tog till X (tidigare Twitter) för att hylla de kommande ändringarna och rikta skarp kritik till pessimistiska tourkollegor och bolltillverkare, som McIlroy menar är ansvariga för att ändringarna nu kommer drabba alla golfspelare.

– Jag förstår inte ilskan över att golfbollen backas tillbaka. Det kommer inte att göra någon som helst skillnad för den genomsnittliga golfaren och sätter golfen tillbaka på en hållbar väg. Det kommer också att hjälpa till att få tillbaka vissa färdigheter i proffsspelet som har utrotats under de senaste två decennierna. De människor som är upprörda över detta beslut borde inte vara arga på de styrande organen, de borde vara arga på elitproffs och klubb-/bolltillverkare för att de inte ville ha en uppdelning. De styrande organen gav oss den möjligheten tidigare i år. Elitproffs och bolltillverkare tror att en uppdelning skulle påverka deras resultat negativt, när spelet i verkligheten redan är splittrat. Tror du att vi spelar samma saker som du? De sätter press på de styrande organen att ”rulla tillbaka” i mindre grad för alla. Uppdelning var det logiska svaret för alla, men återigen i det här spelet, så är det pengar som styr, skriver McIlroy.

34-årige McIlroy har fått enormt mothugg och många tycker att hans uttalande är motsägelsefullt och att det är märkligt att han först skriver att den vanliga golfaren inte kommer påverkas och sedan uppmanar vanliga golfspelare att rikta sin ilska mot elitspelare och tillverkare.
– Jag tror inte att 5–10 yards mindre från tee kommer påverka den genomsnittlige golfspelarens score, handicap eller njutning för spelet märkbart, svarar McIlroy.


Text: Olof Åsgård • 2023-12-04
TournyttUtrustningBollargolfbollarRory McIlroyTiger WoodsTournyttUtrustning
Rulla till toppen