Väl omhändertagen golfutrustning både håller längre och sänker scoren. Foto: Getty images

Klubbmakaren förklarar

Så tar du hand om din golfutrustning

Genom några enkla knep kan du förlänga din golfutrustnings livslängd rejält. Vi pratade med den rutinerade klubbmakaren Tony Guelli för att reda ut hur man på bästa sätt tar hand om sin utrustning och därmed sänker scoren och skonar plånboken.

Text: Jesper Johansson • 2021-03-30

Om vi börjar uppifrån. Hur tar man som bäst hand om greppen?
– Jag rekommenderar att man tvättar greppen var tredje-fjärde rond. Greppen blir oftast hala och dåliga av smuts och fettavlagringar från händerna. Men båda de här sakerna försvinner av diskmedel. Så du behöver inte ens gnugga med en borste utan ställ dem i en spann med vatten och diskmedel över natten.
– Jag skulle säga att man ska göra det här så ofta man känner att greppet blir sämre. Och sker det för ofta kan det vara dags att byta ut greppen och sätta på nya.

Och hur tar man bäst hand om golfklubbans skaft?
– Med skaft finns det inte så mycket att tänka på. Men det finns de som sätter greppen på fel sätt och därmed inte gör någon fuktspärr. Då blir det ett hål ner och skaften börjar rosta inifrån. Det tar faktiskt inte så lång tid innan ett skaft rostar så pass mycket att det kan bli ett skaftbrott. Men man behöver inte vårda ett stålskaft speciellt mycket. Grafitskaft däremot.

Tony Guelli, klubbmakare

Ja, vad ska man tänka på gällande grafitskaft?
– Det gäller att vara lite mer försiktig med grafitskaft. Se till att ha dividers i bagen så att de stor ifred, de slits annars. Varje gång två klubbor slår mot varandra blir det en spänning i grafiten och det kan leda till skaftbrott. Jag har många som kommer in till mig som inte förstår hur skaftet kunde gå av. Min rekommendation är att man ska köpa en bag med 14 dividers, en till varje klubba, om man använder sig av grafitskaft även i järnen. Sen gäller det att ha tillräckligt långa headcovers på de längre klubborna och vara lite allmänt försiktig. Grafitskaft är ganska dyra så det är viktigt att vara lite rädd om dem.

Klubbladen då?
– Det är jätteviktigt att man tar hand om och tvättar skårorna på bladen. Det är helt avgörande gör bollkontroll och bollflykt. Jag ser alldeles för många som kommer in med klubbor med ett lager av lera, grus och skit. Ha en borste på bagen och tvätta bladet efter alla slag, även om det ser ut som de är rena. Det nöter så in i bängen på träffytan annars. Det finns en anledning till att man har handduk och borste i bagen.
– Dagens järn görs i ett så mjukt material att det finns risk att det blir dåligt. Tittar du på en elitspelares klubbor är de helt utnötta på träffytan. Smidda järn är gjorda i ett så mjukt material att de lätt skadas.

Har du några övriga skötselråd för golfutrustningen?
– Det finns förstås jättemycket mer att tänka på. Men det jag vill förmedla är att man alltid ska ta hand om grejerna. Se det inte som en sommarbild man tar fram på våren utan något man måste vårda året om. En sådan sak som greppen till exempel. De är ofta gjorda i rågummi vilket innebär att de tar stor skada om de står för kallt, för fuktigt eller i direkt solljus. De torkar ur och måste då bytas.
– Man kan tycka att det här är lite töntigt och onödigt men är man en golfnörd så är man. Det gäller att ta detta på allvar om man är en hängiven golfspelare. Se till att förbättra alla tänkbara variabler för att bli en bättre golfspelare. Sporten är svår nog som den är.


Text: Jesper Johansson • 2021-03-30
UtrustningJärnUtrustning
Scroll to Top