Luke Clanton blev först sedan 1958 att som amatör knipa två topp tio-placeringar två veckor i rad på PGA Tour Foto: Getty Images

20-åringen historisk – först sedan 1958

Clanton slog 66 år gammalt rekord på PGA Tour.

Text: Martin Strömberg • 2024-07-08 Uppdaterad 2024-07-08

För ett par veckor sedan var 20-åriga Luke Clanton okänd för den stora golfmassan. Clanton spelar amatörgolf för Florida State University, har fyra segrar i collegetävlingar, och han kvalificerade sig tidigare i år för U.S. Open på stentuffa PInehurst No2, där han tog en fin 41:a plats. Förra veckan slutade Clanton, som är rankad trea på amatörernas världsranking, delad tia i Rocket Mortgage Classic och den här veckan smällde Clanton till med en delad andraplats i John Deere Classic i Silvis, Illinois. Två raka topp tio-placeringar som amatör har ingen mäktat med på PGA Tour sedan 1958 då Billy Joe Patton lyckades med samma bedrift.

– Jag hade visserligen ganska höga förväntningar efter förra veckan men jag måste säga att jag uppfyllde förväntningarna och mer därtill. Det är en välsignelse bara att få spela här och att avsluta med birdie och delad andraplats är overkligt, sa Clanton efter tävlingen.

Han gick sista ronden på 63 slag (-8) och med 24 under par totalt var Clanton fyra slag bakom segraren, Davis Thompson. Clanton delade andraplatsen med C.T. Pan och Michael Thorbjornsen, som blev den andra amatören efter Ludvig Åberg att ta sig till PGA Tour via PGA Tour University Ranking.

Trots framgångarna har Clanton inga planer på att bli proffs inom en snar framtid. Andraplatsen i John Deera hade gett honom cirka sju miljoner kronor i prispengar.

– Jag har ingen brådska och jag vill gärna vinna ett mästerskap med Florida State innan jag blir proffs, förklarade Clanton.

Enda svensken i John Deere Classic, Henrik Norlander, avslutade med 69 slag och delade 61:a plats.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-07-08
TournyttDavis ThompsonHenrik NorlanderJohn Deere ClassicLuke ClantonMichael ThorbjornsenPGA TourTournytt
Rulla till toppen