Fransyskan Louise Landgraf vann Annika Sörenstams tävling på Isaberg GK. Foto: Göran Söderqvist

Juniorgolf

Fransk seger i ANNIKA Invitational Europe

Louise Landgraf, Frankrike, höll sin ledning under hela finalronden. En avslutande bogey förstörde inte segerfesten då hon gjort birdie på både hål 16 och 17.

Text: Svensk Golf/Göran Söderqvist • 2024-06-13 Uppdaterad 2024-06-13

Den västra banan på Isaberg Golfklubb visade sig vara ett bra och utmanande test för Europas bästa flickspelare. Segraren var den ende som lyckades gå under par, hon slutade på två under par. Segermarginal till Växjö Golfklubbs Molly Rålin blev till slut två slag.

– En ära, jag visste när jag åkte till denna tävling att det skulle vara många bra spelare i startfältet. Mitt mål var att de första två ronderna försöka skapa ett bra utgångsläge inför avslutningen. Att sedan vinna var inte något jag förväntade mig, men det känns riktigt bra, säger Louise Landgraf efter segern i ANNIKA Invitational Europe.

Landgraf fick förutom pokal, blommor och en hel del rankingpoäng även en inbjudan till Women’s Amateur som spelas om ett par veckor på Portmarnock, Irland.

Molly Rålin som spelade i ledarboll var lite nervös i början, men hade koll på vad hon skulle göra.

– Den sista ronden var stabil. Vi hade väldigt kul i bollen så jag behövde inte tänka på att prestera. Jag hade min spelplan efter att ha spelat in och även efter två tävlingsronder, så jag hade bra koll på vad jag skulle göra, säger Molly Rålin.

De tre främsta, Louise Molly och tredjeplacerade Marie-Elodie Prats-Rigual fick alla en inbjudan att spela nästa ANNIKA Invitational i USA under 2025.

– Jag är fortfarande i chock över att få åka och spela Annikas tävling i USA, men tycker det skall bli jätteroligt och ser fram emot det väldigt mycket, säger Molly Rålin.

Övriga svenskor topp-20
5. Oliva Holmberg, Lidingö
t13. Havanna Torstensson, Halmstad
t19. Amanda Gyllner, Gävle

Del av svensk spelarutveckling
ANNIKA Invitational Europe en tävling lika viktigt som unik för svensk men även för europeisk spelarutveckling. Det unika är att världens genom tiderna bästa spelare inte bara har sitt namn på tävling utan Annika är involverad och närvarande.     

Tittar vi vilka svenska tourspelare som spelat tidigare, så är det alla som haft möjlighet. Maja Stark, Linn Grant, Frida Kinhult alla LPGA-spelare har spelat, och det mer än en gång.

Spelat har även Sveriges senaste segare på LPGA-tour, Linnea Ström. Hon segrade i den första i upplagan på Linköpings Golfklubb 2012.

Flicklandslaget på plats
Flicklanslagets coach David Olsson har under tävlingen samlat sin coachgrupp med Sara Djos, Therése Larsson och Lisa Fransson. De har spenderat långa dagar på banan och sett alla 28 svenska spelare tävla på högsta nivå.   

– ANNIKA Invitational Europe är outstanding viktigast på den här nivån. Många spelare både de i fältet och några som inte kommit med skriver upp denna som den viktigaste tävlingen under året, säger David Olsson och fortsätter:
– Att Annika är här ger möjlighet att ställa frågor till världens bästa golfspelare, vi har haft medieträning med några som fått göra olika uppdrag. Det är super-super-viktigt för oss att ha den här tävlingen.

Bokskogens GK 2025
David har redan skrivit in Bokskogens 2025 i kalendern. Det blir andra gången som klubben står värd för ANNIKA Invitational Europe. Första gången 2116 slutade det med svensk seger när Beatrice Wallin lyfte pokalen.

Läs också:


Text: Svensk Golf/Göran Söderqvist • 2024-06-13
TournyttAnnika InvitationalAnnika SörenstamIsaberg GKMolly RålinTournytt
Rulla till toppen