Madelene Sagström och Linn Grant tackar varandra efter första ronden i Volvo Car Scandinavian Mixed på Vasatorps GK. Foto: Getty Images

Volvo Car Scandinavian Mixed

Publikbollen gjorde ingen besviken

Linn Grant levererade en stark öppningsrond på hemmaplan. 

Text: Olof Åsgård • 2024-06-06 Uppdaterad 2024-06-06

HELSINGBORG Volvo Car Scandinavian Mixed är igång. 78 damer och 78 herrar tävlar på samma ledartavla och om samma prispott. Torsdagsförmiddagens stora publikboll med Linn Grant, Jespers Svensson och Madelene Sagström gick alla tre under par och är bra med på ledartavlan.  

Bäst av dem spelade Linn Grant, 24, som gick runt på 67 slag, fem under par, vilket placerar henne på delad femte plats, fyra slag bakom ledande Sebastian Söderberg.

Grant trivs med att vara hemma i Helsingborg och visade att hon vet hur man tar sig runt Tournament Course på Vasatorps Golfklubb. 
Det blev en dubbelbogey på hål 16, Grants sjunde för ronden, fem birdies och en imponerande eagle på hål 3, par 5, som iscensattes med en perfekt drive mitt i fairway och en spoon in mot green där bollen höll mot den starka sidvinden och stannade 2,5 meter kort i linjen. 

Efter ronden var Grant väldigt nöjd med starten och glatt förvånad att så många kom ut till Vasatorp för att följa spelet.
– Det var mer folk än vad jag trodde att det skulle vara. Det är så roligt att det är så mycket folk ute och tittar och folk som jag känner, säger Linn Grant.

Spelet kändes bra och Grant kände sig avslappnad.
– Även om man gör en bogey eller till och med en dubbel så känns varje hål som en möjlighet att göra birdie. Det är väldigt avkopplande faktiskt. Det blir inte samma reaktion om man gör något dåligt utan kan snabbare gå vidare.


Jesper Svensson, trea på DP World Tours säsongsranking Race to Dubai Rankings, stod för en bra insats i karriärens första tävlingsvarv i Volvo Car Scandinavian Mixed. 68 slag, fyra under par.
– Det gick bra och det var härligt att känna stödet från den svenska publiken, säger Svensson som börjar vänja sig vid att stå i rampljuset.
– Det är klart att spelar man bra så kommer det bli så. Jag villl ju inte ha det tvärtom, att spela dåligt vill man inte göra. Det är skönt att vara lite i skymundan men man börjar vänja sig vid det här också.

Inget matchspel om OS-platsen

Madelene Sagström inledde med 71 slag, ett under par, och kämpade med järnslagen och den snurrande vinden ute på Tournament Course.
– Vissa greener blir smala och det var inte superenkelt men jag är överlag nöjd med dagen, säger Sagström.  

Linn Grant är 32:a på världsrankingen och Madelene Sagström 35:a och det pågår en intern kamp om en plats till OS i Paris senare i sommar. Sverige har två platser (teoretiskt hade det kunnat bli maximalt fyra, men då hade alla fyra behövt vara topp 15 på världsrankingen). Just nu har Maja Stark (rankad 17:e i världen) och Linn Grant platserna men några tävlingar kvarstår, bland annat majortävlingen KPMG Women’s PGA Championship, innan 24 juni då OS-platserna spikas. 
– Det är ingenting vi går runt och tänker på under ronden. Det är klart att vi är tävlingsinriktade men vi spelar definitivt inte matchspel mot varandra utan man är i sin egen bubbla, säger Sagström. 
– Oavsett vem som kommer få spela så har den spelaren gjort sig förtjänt av den platsen. Jag kan bara påverka hur jag själv spelar. Jag tycker om att spela med Madde. Vi slår i princip lika långt och hon är trevlig och lätt att prata med, säger Grant.  

Här hittar du aktuell ledartavla

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-06-06
TournyttJesper SvenssonLinn GrantMadelene SagströmScandinavian MixedTournyttVasatorps GK
Rulla till toppen