Alexander Björk är tillbaka i Sverige och Europa. Foto: Göran Söderqvist

Volvo Car Scandinavian Mixed

Utvilad Björk hoppas på starkt järnspel

Ledighet och vila kan bli nycklarna till framgång för Alexander Björk i Volvo Car Scandinavian Mixed på Vasatorps Golfklubb, där han tror att hans höga nivå i spelet med järnen kan bli vägvinnande.  

Text: Olof Åsgård • 2024-06-05 Uppdaterad 2024-06-05

HELSINGBORG Alexander Björk fyller 34 år på fredag och är hemma i Sverige efter en lång spelperiod i USA på PGA Tour. Nu ser han fram mot att spela en DP World Tour-tävling igen. Förra året spelade Björk utmärkt golf i Europa och slutade 11:a i Race to Dubai Rankings, vilket ledde till spelrättigheter på PGA Tour i år. 

Omställningen har inte varit lätt och Björk har varit öppen med att han inte trivs lika bra på andra sidan Atlanten. På 12 PGA Tour-starter har det blivit sju klarade kvalgränser, många långa järn in mot greenerna och en delad elfte plats som bästa resultat. 
Vad som händer framåt är inte bestämt och Björk kan inte svara på om han blir kvar i USA även om han skulle klara kortet. 
– Sådana beslut får tas senare när man vet mer, säger Alexander Björk.

Klart är att det kommer bli ett antal DP World Tour-tävlingar den här säsongen. Först ut är veckans Volvo Car Scandinavian Mixed som spelas på Vasatorps GK:s Tournament Course, en bana som Björk gillar, har spelat bra på tidigare och tror att han kan lyckas på. Björk slår inte långt från tee men spelet med järnen är i toppklass. Precisionen in mot Vasatorps luriga och undulerade greenområden kan ge honom en fördel.
– Banan passar mig bra, tror jag. Det är rätt många små greenområden vilket passar mina järnslag bra och jag har spelat bra här under tidigare tävlingar. Nu var det några år sedan men jag gillar den här banan.

I PGA Championship för tre veckor sedan blev det en delad 39:e plats för Björk. Sedan dess har klubborna och kroppen fått välbehövlig återhämtning. En liten förkylning ihop med ledighet och vila hemma i Sverige tror Björk kan vara en tillgång när han på torsdag går in i tävlingen.

– Formen känns bra trots att jag i stort sett inte rört klubborna sedan söndagsronden i PGA Championship, ibland behöver man lite vila. 

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-06-05
TournyttAlexander BjörkDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttVasatorps GK
Rulla till toppen