Linn Grant hemma i Helsingborg för Volvo Car Scandinavian Mixed. Foto: Göran Söderqvist.

Volvo Car Scandinavian Mixed

”Det runt omkring golfen blir ensamt”

Svenska stjärnorna om livet ute på tourerna. Ingen klagar på proffslivet men det kan stundtals bli ensamt.

Text: Roger Andersson • 2024-06-05 Uppdaterad 2024-06-05

HELSINGBORG Ni kunde tidigare i år läsa intervjun med Anna Nordqvist om sitt tuffa år med skilsmässa, ex-makens död och stödet från konkurrenter och kamrater på touren.

Tillsammans med PGA Tour-spelaren Grayson Murrays självmord och amerikanska superstjärnan Lexi Thompsons tårfyllda förkunnande att hon ledsnat och lämnar proffslivet efter säsongen, inställer sig förstås frågan hur tourspelarna egentligen mår.

Linn Grant, Madelene Sagström, Vincent Norrman och Caroline Hedwall, fyra av våra bästa spelare som på torsdag peggar upp på Vasatorp för Volvo Car Scandinavian Mixed, fick frågan.

Låt oss först slå fast att det inte finns någon som klagar över att spela proffsgolf. Det är ett eget val där möjligheten finns att resa och uppleva mycket, arbeta på världens vackraste idrottsplatser och förstås att tjäna pengar. Så det här är ingen klagosång, mer en bild av att glamouren, som absolut finns där, kanske inte är en helt rättvisande och allenarådande bild av livet i kappsäck.

Caroline Hedwall, 35, en av våra Solheim Cup-hjältar, valde att lämna den amerikanska LPGA-touren. Beslutet blev ganska givet när coronapandemin bröt ut.
– Det var väl då jag kände tydligt att jag vantrivdes så fruktansvärt. Jag hade inte motivationen att vara kvar. Jag trivdes inte och var inte glad. Alla golfkarriärer är ju som en berg- och dalbana. Om det bara är golf i huvudet så blir dalarna fruktansvärda. När jag kom ut på touren 2011 så var det ju bara golf. Alltså jag gjorde många uppoffringar för att komma dit. I dag är jag mer medveten om att då offras ett socialt liv hemma, säger Caroline Hedwall och fortsätter:
– Jag har försökt att dra ner på tävlingar och spela i Europa för att kunna ha kortare resor bland annat. Jag försöker också hitta en balans så att jag kan ha en tid utan golf.

Hedwall har varit extremt duktig på att göra något som inte alla spelare gör, att plugga samtidigt som du har spelat. Färdigutbildad kriminolog, har studerat idrottspsykologi och under epidemin ett försök med byggingenjörsstudier på KTH, men det tog för mycket tid. Så har hon köpt hus också…

Tycker du att det är ett bättre kamratskap på LET än på LPGA?

– Ja, det är det absolut. I USA är det kämpa för pengar, i Europa mer för att man gillar golf, en livsstil. Pengarna är betydligt mindre, så det finns ändå en press att lyckas för att få det att gå runt. Det är julafton för oss den här veckan med tourtrucks, fint arrangemang och stor publik.

Vad har du för målsättning den här säsongen? 

– Jag har inte samma tydliga målbild längre. Jag ska försöka leva på det och försöka ha kul på arbetet.

En som verkar ha hittat sin balans och vänkrets på LPGA är Madelene Sagström, 31, som upplevs väldigt utåtriktad och optimistisk till sin läggning.
– Vi pratade faktiskt om det här igår kväll. Jag bor hemma hos min tränare Hans (Larsson) den här veckan. Jag tror att man behöver vara väldigt bra på att vara  ensam. För det är ett väldigt ensamt liv. Nu har jag skapat mig en krets som jag gillar. Jag reser med min man (Anna Nordqvist caddie) och med min caddie. Det är dem jag trivs bäst med. Så jag tror det handlar mycket om att hitta vad som funkar för en själv. Det är inte så socialt överlag. Men det är också ganska svårt när vi försöker besegra varandra varje vecka. Så det är inte superenkelt att ha riktigt nära vänner. 

Sagström får medhåll av en relativt färsk svensk på PGA Tour, Vincent Norrman, 26.
– Alla på touren siktar ju på att bli bäst och vinna mest, så det blir ganska ensamt får man säga. Alla spelare har ju sina team med coacher, fystränare och caddies. Man umgås nog mest i teamet. Därför livar det upp när vi är några svenskar som träffas över en middag under en tävlingsvecka, säger Vincent Norrman.

Caroline Hedwall har bott och spelat i Skåne, Madelene Sagström har tränat mycket på Vasatorp och gått Riksidrottsgymnasium i Skåne. Men den som är mest hemma är Linn Grant som har cykelavstånd till huset och föräldrarna i Viken.
– Det är fantastiskt skönt att kunna bo hemma den här veckan. Jag ser fram emot att spela här, det ska bli kul, säger Grant som vann Scandinavian Mixed på Halmstad för två år sedan och därmed blev första kvinna att vinna på herrarnas DP World Tour.

På årets första major, Chevron Championship, sparkade Grant sin caddie, kemin stämde inte. Hon kände att det inte var kul på banan. Så nu går hennes bror Jonathan caddie sedan dess. Även den här veckan.
– Framförallt resande och det runt omkring golfen blir ensamt. Hotellrum, middagar och sådana saker. Där är det skönt att ha någon som man känner med sig. Det är stor skillnad på att resa i USA med långa flyg och Europa där det känns som kort resa hem. Jag är tydlig med mig själv att jag spelar så länge det finns något personligt värde i det alltså så länge jag tycker det är kul och det ger mig någonting. 

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Roger Andersson • 2024-06-05
TournyttCaroline HedwallDP World TourLadies European TourLinn GrantMadelene SagströmScandinavian MixedTournyttVasatorps GKVincent Norrman
Rulla till toppen