240418 Houston TX USA / Foto Christer Höglund / The Chevron Championship årets första major i damgolf på The Club at Carlton Woods / Torsdag första tävlingsdagen/ Maja Stark

Maja Stark har fått en bra start på årets första majortävling. Foto: Christer Höglund

Chevron Championship

Luriga greenområden stoppar inte svenskorna

Bra starter för Anna Nordqvist och Maja Stark i årets första majortävling – The Chevron Championship.

Text: Roger Andersson, Foto: Christer Höglund • 2024-04-18 Uppdaterad 2024-04-19

THE WOODLANDS, TEXAS. Anna Nordqvist gjorde en mycket stark inledning av The Chevron Championship och gick runt på 70 slag, två under par. Maja Stark öppnade även hon med 70 slag och de två svenskorna är bra med efter första ronden på delad tionde plats.
Linn Grants två vattenbesök blev desto mer kostsamma.

För Svensk Golf berättade Anna Nordqvist tidigare i veckan om hur hon är väldigt stresskänslig efter sitt tuffa år. Det märktes av direkt under de första hålen på The Club at Carlton Woods utanför Houston, Texas.
– Jag hade jättesvårt att kontrollera mitt adrenalin i början så fick kämpa lite då. Påminner om kortisol och mycket stress. Första hålen fick jag kämpa, sedan bättre rytm när jag kom in i en rutin. Men jag försöker som jag sagt tidigare att bara ta en dag i taget så vad som händer i morgon, det vet man inte. Att jag behöll lugnet var nog det bästa idag, säger Nordqvist som gjorde två birdies och resten par på tuffa sista nio.

Anna Nordqvist spelar in mot 18:e green. Foto: Christer Höglund

Maja Stark hade en riktigt vass inledning med två birdies första tre hålen men fick kämpa då varken driver eller järnslagen var till belåtenhet. Så lite ”straffträning” på rangen väntade även om hon känner att spelet är så pass bra att det kan bli en rolig fredag.

– Jag var nog mest nöjd med mitt temperament idag, att jag vet att det kommer att vara svårt som alltid på majors och vara lugn med det, säger Stark som däremot inte tyckte de nybyggda greenerna var lika roliga.

Och åsikten om greenerna var något Stark och Nordqvist var överens om.

– Greenerna är så hårda för att de är nybyggda, men området runt omkring är mjukt. Jag hade en boll som fastnade där, så lite svårbedömt och några konstiga flaggplaceringar, säger Nordqvist.

Madelene Sagström inledde sin vana trogen bra med ett under par, 71 slag. Som vanligt gäller dock att få till fyra bra rundor i rad. Ständigt positiva Sagström ser redan fram mot fortsättningen:
– Jag är mest nöjd idag med att jag gick tre under mina sista sju hål. Det känns bra och nu gäller att det här blir sämsta rundan av de fyra, då blir det toppen, säger Sagström som hade en riktigt nära birdieputt på sista hålet för att dela tiondeplatsen med Stark och Nordqvist.
– Det gäller att träffa fairway och spela smart in mot snabba greener, passar mig bra eftersom jag slår bollen ganska högt. Värmen och bermudagräset har jag hemma i Florida också, säger Sagström.

Kostsamma misstag för Grant

Linn Grant hade två vattenbesök på hål 3 och 5 vilket betydde två dubbelbogeys och tre över totalt i scorekortet efter en birdie på hennes näst sista hål. Men Grant var inte helt besviken efter ronden.
– Jag spelade faktiskt helt ok, inga helknasiga slag, bara några dåliga bedömningar. Missade ändå på rätt ställen från tee så det är ok. I alla fall tillräckligt bra för att kunna spela bra i morgon. Så jag är inte superstressad men tråkigt att vara över par förstås. En dag på jobbet. Inledningen på säsongen? Spelet har var varit ok under våren men har inte fått alla fyra varv att stämma, säger Linn Grant.

Den relativt anonyma amerikanskan Lauren Coughlin, 31, leder med två slag efter en felfri 66-rond på torsdagen. Coughlin slår rakt och träffar många greener, och det är alltid en bra egenskap, inte minst i majortävlingar där banorna ofta sätts upp tufft.
Men störst skillnad är kanske ändå bytet av putter som kom till av en slump. När maken John skulle skaffa ett nytt golfset så började Coughlin testa en putter i butiken och fastnade för den. Hennes puttning var grymt bra på torsdagen. Coughlin testar sin man på bagen efter att caddien och hon gått skilda vägar. Hon har dessutom sina föräldrar boende i området kring banan här och har kunnat njuta av att bo ”hemma” vilket varit en bra uppladdning.

Förhandsfavoriterna då?

Det blev en tuff öppningsdag för vissa av dem.
Fjolårssegrarinnan Lilia Vu tvingades bryta tävlingen på grund av ryggproblem. En annan publikfavorit, Lexi Thompson, hade en jobbig torsdag med 78 slag, sex över par.

Under första ronden i The Chevron Championship motsvarade världsettan Nelly Korda alla förväntningar med stabilt spel, tog inga överdrivna chanser och satte de puttar som gick att sätta. Okomplicerat och till synes enkelt även om även hon klagade på stenhårda greener och lite udda flaggplaceringar. 68 slag, fyra under par, tvåa i tävlingen och självklart fortsatt favorit i denna major. Det är främst hennes inspel med järn som förbättrats mycket sedan förra säsongen även om hon på torsdagen briljerade med att träffa 12 av 14 fairways.

Korda blev i Las Vegas för två veckor sedan den första på 16 år att vinna fyra tävlingar i rad på LPGA-touren. Endast två spelare har vunnit fem i rad, Nancy Lopez och Annika Sörenstam. Varje dag får Korda frågan om hon ska greja det.
– Det är inspirerande att försöka, mer så än pressande. Jag är bra på att gå in i min egen bubbla och göra det jag behöver göra, säger Korda.

The Chevron Championship, rond 1:

1. Lauren Coughlin, -6

D10. Anna Nordqvist, -2
D10. Maja Stark, -2
D18. Madelene Sagström, -1
D86. Pernilla Lindberg, +3
D86. Linn Grant, +3
D129. Linnea Ström, +9

Aktuell ledartavla

Starttider fredag andra ronden (svensk tid)

  • 14.15: Linnea Ström
  • 15.32: Madelene Sagström
  • 19.37: Maja Stark
  • 19.59: Linn Grant
  • 20.10: Anna Nordqvist
  • 20.32: Pernilla Lindberg

Läs också:


Text: Roger Andersson, Foto: Christer Höglund • 2024-04-18
TournyttLPGAThe Chevron ChampionshipTournytt
Rulla till toppen