Tyrrell Hatton och Rory McIlroy under ett träningsvarv inför fjolårets The Open Championship. Foto: Getty Images

Tournytt

McIlroys helomvändning komplett : ”Låt dem komma tillbaka”

Nordirländaren kommenterar Hattons övergång och efterfrågar en snabb återförening inom golfen.

Text: • 2024-01-31 Uppdaterad 2024-01-31

Rory McIlroy vill inte längre att PGA Tour ska utfärda bestraffningar för spelare som går eller har gått över till LIV Golf. Detta klargjorde McIlroy under en presskonferens på Pebble Beach under tisdagen, strax efter att det stod klart att Tyrrell Hatton lämnar PGA Tour och blir en del av Jon Rahms nya LIV-lag Legion XIII. 
– Jag tror att livet handlar om val. Vissa valde att lämna och spela på LIV, vissa valde att stanna här. Om folk fortfarande är behöriga på den här touren och de vill komma tillbaka och spela, låt dem komma tillbaka, säger McIlroy.

Han medger att han ändrat sin åsikt om böter, avstängningar och andra påföljder. Han menar också att övergångarna har sänkt kvaliteten på PGA Tour.
– Jag tycker inte att det ska bli några påföljder. Uppenbarligen har jag ändrat min inställning om det eftersom jag ser var elitgolfen är just nu och jag ser att det är dåligt för båda parter att ha en svagare PGA-tour och en svagare LIV-tour. Det skulle vara mycket bättre att vara tillsammans och gå framåt tillsammans för spelets bästa. Så för mig, ju snabbare som vi alla kan komma tillbaka till att spela tillsammans och ha de starkaste fälten som möjligt, tror jag är bra för golf. 

Hade ett långt samtal med Hatton

Att Tyrrell Hatton nu går till LIV Golf League är inget som McIlroy vill kritisera. Övergången kommer inte som en överraskning för McIlroy efter att han haft ett långt samtal med engelsmannen i söndags samt också en löpande dialog tidigare under månaden.
– I slutändan måste alla göra vad som är rätt för dem. Jag hade ett långt samtal med Tyrrell i söndags, och har full förståelse för hans beslut. Jag har pratat en del med honom om det den senaste månaden. Det kom till den punkt där de förhandlat och kommit till en punkt som han var bekväm med. Så jag kommer inte att stå i vägen för någon från att tjäna pengar och om vad de anser är livsförändrande pengar.

Rory McIlroy var länge LIV Golfs starkaste motståndare men har tonat ner kritiken senaste månaderna. När Jon Rahm värvades till LIV i december var McIlroy snabb med att efterfråga nya regler för vilka som får spela i Ryder Cup, eftersom McIlroy inte kunde föreställa sig att Rahm skulle stå utanför Europas lag till Bethpage 2025. 

Förutom Tyrrell Hatton och kaptenen Jon Rahm så tar amerikanske amatören Caleb Surratt (som nu blir proffs) och Kieran Vincent från Zimbabwe plats i Legion XIII. Årets första LIV-tävling startar på fredag och spelas på El Camaleón Golf Course i Mexiko. Henrik Stenson är ende svensk och spelar i laget Majesticks GC.

Rory McIlroy gör årsdebut på PGA Tour den här veckan i AT&T Pebble Beach Pro-Am. Det är den andra av totalt åtta signaturtävlingar. Ludvig Åberg och Alex Norén finns med i det begränsade startfältet. Det är ingen kvalgräns i veckans PGA Tour-tävling.

Läs också:


Text: • 2024-01-31
TournyttJon RahmLIV GOlfPGA TourRory McIlroyTournyttTyrrell Hatton
Scroll to Top