Caroline Hedwall och Maja Stark under tredje ronden av AIG Women's Open. Foto: Christer Höglund

AIG Women's Open

”Ingen av oss spelade särskilt bra”

Caroline Hedwall och Maja Stark stark spelade tillsammans under lördagen. Ingen av dem var nöjda med sitt spel.

Text: Roger Andersson • 2023-08-12 Uppdaterad 2023-08-12

Maja Stark och Caroline Hedwall i samma boll i AIG Women’s Open. Det blev lärjungens möte med idolen, men det kunde också varit rocktrummis vs kriminologen. Låter det konstigt? Låt oss reda ut det här då.

2015 var Maja Stark 15 år och på ett flickläger. Vid en samling öppnas dörren och in kommer Caroline Hedwall som ska träffa och inspirera de unga tjejerna.
– Det var så himla stort för mig, jag var så starstruck. Carro var ju min stora gud från Solheim Cup två år tidigare när hon vann alla sina fem matcher. Jag vet inte om hon förstår vilken inspiration hon varit för mig, sade Maja Stark i en intervju för klubbtv.nu efter Idrottsgalan 2022.

Sedan dess har ju karriären gått spikrakt uppåt för Maja Stark. Idag är det mer kompismöte även om de i årets sista major, på Walton Heath, tävlar mot varandra. Det har bara hänt en gång tidigare att de spelat ihop, i Spanien ifjol.
Det är ju inte helt omöjligt att de båda senare i höst ses igen – just i Solheim Cup, tävlingen där Maja blev så imponerad av Caroline. Maja är klar för spel, Caroline har chansen till ett wild card från kapten Suzann Pettersen.

– Ingen av oss spelade speciellt bra, men vi har ju ganska lika temperament så det framgick nog tydligt på banan vad vi kände, sade Hedwall med ett leende efter lördagens rond. Hon gick två över par, 74 slag. Frustrerande vind och inget riktigt flyt.

Maja, som gick på par, var betydligt mer kortfattad innan hon bara gick iväg utan fler kommentarer. Frustrerande dag, var allt vi fick veta. Hedwall och Stark hamnade dessutom på klockan på näst sista hålet efter en varning på 15:e.

De fem svenskor som klarade kvalgränsen och spelar AIG Women´s Open i helgen, har lite olika saker i sitt CV eller intressen. En gillar fantasyböcker och har jobbat på vårdhem (Johanna Gustavsson), en var mycket duktig simmare i sin ungdom och kunde valt den vägen (Anna Nordqvist), en sjöng i kyrkokör som ung (Linn Grant) och så Caroline och Maja då.

Maja var långt ifrån säker på att golfen var det som skulle gälla när hon valde studieväg. Det blev golfgymnasium (klasskompis med Linn Grant), men Maja hade också sökt till Malmö musikskola, för ett liv som rocktrummis fanns i huvudet.

Caroline Hedwall, eller Carro som hon kallas, har vid 34 års ålder något så ovanligt som en examen i kriminologi. På otaliga resor, flygplatser, hotellrum och under pandemin, har det pluggats på bekostnad av en massa tidsödande inlägg i sociala medier och liknande.

  • Det var väl efter några år på touren som jag kände att jag ville ha något annat vid sidan av. Började väl med att jag som liten satt och kollade på programmet Efterlyst på tv och jag gillar kriminalserier och kollar på det. Pluggade ju sociologi och psykologi på college. Jag har totalt 180 poäng i ämnet, kunde tillgodoräkna mig två terminer från USA, men började hemma med rättssociologi på Lunds universitet, fortsatte med kriminologi på Kristianstad högskola, så fulltid under pandemitider på Stockholms universitet en termin.

Är det här något du kan tänka dig att jobba med framöver? Du och Leif GW Persson, vilken tvåboll…
– (skratt), ja precis. Absolut, men kanske mest brottsförebyggande saker, inte minst för att idrotten har en stor inverkan på ungdomar för att förhindra kriminalitet.


Text: Roger Andersson • 2023-08-12
TournyttAIG Women's OpenCaroline HedwallMaja StarkTournytt
Rulla till toppen