
Hål 7, t v, ligger bredvid hål 18. Under tävlingen kommer sjuan att spelas som hål 9. Bild: Ullna G&CC, Jacob Sjöman
Klubbchefen: ”Vi har velat ha en större tävling”
Ullna är en klubb med tävlingstraditioner. Nu ska klubben stå värd för Scandinavian Mixed.
Ullna G&CC – Sven Tumbas ”egen” bana som invigdes 1981 och redesignades av Jack Nicklaus 2011–2013 – har stått värd för stora tävlingar tidigare.
Här, i kanten av Ullnasjön cirka två och en halv mil norr om centrala Stockholm, har bland annat Scandinavian Enterprise Open spelats (1983–1987) och 2004 vann Annika Sörenstam HP Open på Ladies European Tour på Ullna.
Nu ska klubben återigen stå värd för en stor tävling. Andra veckan i juni (8–11) nästa år kommer 78 herrar från DP World Tour och 78 damer från LET till Ullna för att spela Volvo Scandinavian Mixed.
Tävlingen gick på Halmstad förra året och vanns i stor stil av Linn Grant. Hon var nio slag före Henrik Stenson.
– Vi har velat ha en större tävling och jag tycker att det här formatet passar oss bra. Banan är väldigt bra för den här typen av tävling, men den tål inte så mycket folk. Det kommer inte att bli 25 000 åskådare per dag. Ytan är begränsad vilket gör att vi kommer att limitera antalet biljetter för att skapa bra tillgänglighet och en premiumkänsla för besökaren, säger Johan Hagenfeldt, vd och klubbchef på Ullna.
Banan böjer sig vackert längs kanten av Ullnasjön. Hålen kommer dock inte att spelas i den ordning som medlemmarna gör det. Hål tio blir ettan, hål ett blir tolvan och hål sju som ligger precis bredvid arton kommer att bli nian.
– Sjuan blir nian, arton blir arton. Meningen är att vi ska få ett större läktarkomplex på kullen ovanför arton och nian. Man ser ju väldigt mycket därifrån, säger Johan Hagenfeldt.

Ett litet aber är att klubben i nuläget saknar driving range. Där tar man hjälp av närliggande Arninge GK några kilometer bort dit spelarna får skjuts.
– Vi har ingen range. De kapade den när de byggde leden här utanför men vi håller på och projekterar en ny. Den kommer inte att vara klar till tävlingen utan nu har vi löst det så att vi öppnar upp gamla vägen till Arninge och sedan går det shuttle bus mellan. Man åker liksom bakvägen till Arninge som har range.
Publiken missar rangeupplevelsen?
– Lite tappar man där men det finns alla möjligheter. Parkeringen kommer att ligga uppe i skogen på ängarna mellan Ullna och Arninge så man kan gå åt båda hållen. Det är korta avstånd. Visst är det en nackdel men den är inte så stor ändå.
Det finns, som sagt, tävlingstraditioner på Ullna. Spelare som Seve Ballesteros, Ian Woosnam, Nick Faldo, Lee Trevino, Colin Montgomery, Bernhard Langer och Johnny Miller här spelat här. Ja, till och med en ung Tiger Woods.
Känns det bra att det händer saker igen?
– Det är lite så vi ser det. Efter Nicklaus redesign är det extra kul, vi tycker att banan håller väldigt hög klass och många av tourspelarna gillar ju Ullna mycket.
Hur skulle du karaktärisera banan?
– Svårigheten med banan är att det är target golf. Det är inte bara att panga på utan det finns lite olika vägar att gå, man får tänka lite. Långtslående gynnas inte utan det är slagen in mot greenen som är det intressanta, samtidigt som utslagen också blir väldigt viktiga.
Vad behöver ni göra med banan?
– De har varit där ute ett par gånger och de säger i princip att vi kan ha tävlingen i morgon. Banan håller sin höga kvalitet, det är inga stora saker vi behöver ändra.
Känns det som ett stort åtagande?
– Det är klart att det är. Nu var jag ju på Bro Hof innan och hade tävlingen där. Det här är lite mindre men det blir lika stort för oss i och med att vi är en liten klubb. Vi är bara 500 medlemmar. Sedan kommer ju touren och rullar in som en cirkus och tar över allting under de här veckorna men det är naturligtvis ett stort åtagande, särskilt för banan och restaurang, säger Johan Hagenfeldt.
LÄS OCKSÅ: Därför valde man Stockholm och Ullna
Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Bo Hansson • 2022-11-03
Tournytt • DP World Tour • Ladies European Tour • Scandinavian Mixed • Tournytt • Ullna G&CC