Ullna G&CC, drygt två mil norr om Stockholm, står värd för Volvo Car Scandinavian Mixed. Foto: Jacob Sjöman

DP World Tour/LET

Klart – här spelas Scandinavian Mixed 2023

Efter Vallda och Halmstad är det dags för Stockholm. Henrik Stenson har bekräftat att han kommer.

Text: Bo Hansson • 2022-11-03 Uppdaterad 2022-11-03

Volvo Scandinavian Mixed, tävlingen som ingår både på DP World Tour och Ladies European Tour, har spelats två gånger.
Den första gick på Vallda i Kungsbacka. Den andra på Halmstad, i somras, då Linn Grant vann i överlägsen stil. Hon var nio slag före Henrik Stenson.
Nästa år är det Stockholm som gäller. Andra veckan i juni (8–11) ska Scandinavian Mixed spelas på Ullna G&CC, 2,5 mil norr om Stockholms slott.
78 herrar från DP World Tour och 78 damer från Ladies European Tour spelar från olika tees men gör upp om samma prispott (totalt två miljoner dollar).
Ullna G&CC – Sven Tumbas skapelse som invigdes 1981 och sedan redesignades av Jack Nicklaus 2011–2013 – har stått värd för stora tävlingar tidigare. Här längs kanten av Ullnasjön har, bland annat, Scandinavian Enterprise Open spelats (1983–1987) och 2004 vann Annika Sörenstam HP Open på Ladies European Tour på Ullna.
– Det har varit en önskan att komma till Stockholm igen. Det var länge sedan. Ullna tycker att detta passar deras profil och vi tycker det är magiskt kul att vara där, säger Claes Nilsson, vd för We Do Sports som är rättighetsägare till och arrangör av Scandinavian Mixed.

Vallda, Halmstad och nu Stockholm?
– Vi var extremt nöjda med Halmstad. Men det är bra för oss att vara i storstäderna märker vi, att rotera mellan Stockholm, Göteborg och Skåneregionen är det som fungerar bäst för oss. Banan på Ullna är helt fantastisk. Unik. Den ligger dessutom nära stan så vi kan göra en fin publikupplevelse. Det är tajt så det kommer att bli limiterat med biljetter för att skapa en föreningskänsla. Då får man en bra atmosfär under tävlingen.

Ullna belönar prickskytte framför långskott. Är banan extra lämplig för denna typ av tävling?
– Jack Nicklaus har gjort ett fantastiskt jobb och konditionen är makalös bra så vi tror att banan är helt perfekt för detta konceptet. Vi har givetvis pratat med spelare också och de är väldigt positiva.

Saknar driving range

Ett vägbygge utanför Ullna har gjort att klubbens range försvunnit. En ny är på gång men den kommer inte att vara klar i tid. I stället kommer den gamla vägen till närliggande Arninge GK att användas för att skjutsa spelarna till Arninges range några kilometer bort.
– Det hade varit önskvärt att ha en range men jag tycker vi fått till en bra lösning. Fördelarna med att få spela på Ullna väger upp och det är så kort transport så det blir bra. I tourtävlingar är detta inte ovanligt. Det är samma i Paris, där har man en liten shuttle på fem minuter bort till rangen, säger Claes Nilsson.
Scandinavian Mixed är den enda tävlingen på DP World Tour där startfältet består av både damer och herrar.
– Det är en annorlunda vecka men formatet har fått 4,9 utav 5 av publiken och sponsorerna och det är ett kvitto på att det här fungerar. De spelare som varit med har varit jättenöjda. Det passar i vårt hållbarhetsarbete och vi sticker ut. Vi är den enda tävlingen som gör så här, och vi kommer att fortsätta vara det. Vi har verkligen landat bra.

Stenson har lovat komma

Henrik Stenson och Annika Sörenstam har varit ansiktena utåt för de två Scandinavian Mixed som spelats. Sedan tävlingen i Halmstad har Henrik Stenson gått över till LIV-touren vilket skakat om golfvärlden och förutsättningarna något. Men tanken är att de båda ska vara värdar även nästa år.
– Henrik är varmt välkommen att spela. Han är värd för tävlingen och han har bekräftat att han kommer att spela. Det är där vi är. Men vi kommer att lyfta fram lite andra spelare också i marknadsföringen, som Linn och andra. Inte bara Henrik och Annika som vi gjort tidigare, säger Claes Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Ullnas klubbchef: ”Vi har velat ha en större tävling”


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-03
TournyttDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen