Ryder Cup-lagen innehåller många nya och obeprövade kort. Men bägge lagen har också flera rutinerade spelare. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Allt om Ryder Cup-lagen – betyg på alla spelare

Fakta, facit och form. Här hittar du information om alla 24 spelare som spelar den prestigefyllda golfmatchen.

Text: Martin Strömberg & Olof Åsgård • 2021-09-21 Uppdaterad 2021-09-22

På fredag drar Ryder Cup igång. Den prestigefyllda golfmatchen mellan Europa och USA bjuder alltid på stor underhållning och TV-tittare världen över sitter klistrade framför rutan och försöker få kontroll över nervositet och adrenalinnivån.

Formatet är matchspel – 8 fyrboll, 8 foursome och avslutningsvis 12 singelmatcher. 

Europa och USA har 12 spelare var och viktigaste uppgiften för kaptenerna Padraig Harrington och Steve Stricker är att välja vilka som ska spela tillsammans i de inledande 16 parmatcherna. Här hittar du information om alla 24 Ryder Cup-spelare som gör upp på sceniska golfbanan Whistling Straits i Wisconsin, USA.   

Europa

Kapten: Padraig Harrington.
Vicekaptener: Robert Karlsson, Henrik Stenson, Luke Donald, Martin Kaymer, Graeme McDowell

Spelare
Paul Casey, England
Ålder: 44
Världsranking: 24
Ryder Cup: Debuterade 2004 på Oakland Hills. Gör sitt 5:e Ryder Cup, tre vinster och en förlust.  
Ryder Cup-facit: 4 vinster-3 förluster-5 delningar
Betyg: 3
Casey är en av veteranerna som efter en bra säsong med största sannolikhet kommer få mycket speltid av Harrington. Engelsmannen har plockat 6,5 poäng åt Europa på 12 matcher. 

Matt Fitzpatrick, England
Ålder: 27
Världsranking: 27
Ryder Cup: Debuterade 2016 på Hazeltine. Gör sitt 2:a Ryder Cup, en förlust.  
Ryder Cup-facit: 0-2-0
Betyg: 2
USA:s överkörning av Europa på Hazeltine 2016 bör leva kvar i engelsmannens bakhuvud. Då var han en av sex europeiska debutanter som fick det kämpigt att hänga med amerikanarna. Erfarenheten från den upplagan och en bra säsong formmässigt talar för att engelsmannen kan göra det bättre denna gång. 

Tommy Fleetwood, England
Ålder: 30
Världsranking: 37
Ryder Cup: Debuterade 2018 på Le Golf National. Gör sitt 2:a Ryder Cup, en vinst.  
Ryder Cup-facit: 4–1-0
Betyg: 4
Får klara sig utan radarpartnern i Paris, Francesco Molinari denna gång. Fleetwood går in i årets upplaga med goda minnen och erfarenheter från debuten. Hittar Harrington rätt spelpartner bör Fleetwood bli ett vasst vapen för Europa de två första dagarna trots att han inte spelat sin bästa golf under året.

Sergio Garcia, Spanien, kaptensval
Ålder: 41
Världsranking: 43
Ryder Cup: Debuterade 1999 på The Country Club. Gör sitt 10:e raka Ryder Cup, sex vinster, tre förluster.  
Ryder Cup-facit: 22–12-7
Betyg: 5
Har tagit flest poäng (25,5) för Europa genom tiderna och var ett självklart wild card för Harrington. Lyfter sig alltid i Ryder Cup och är viktig för lagandan och i parmatcher. 

Tyrell Hatton, England
Ålder: 29
Världsranking: 19
Ryder Cup: Debuterade 2018 på Le Golf National. Gör sitt 2:a Ryder Cup, en vinst.  
Ryder Cup-facit: 1–2-0
Betyg: 3
Hade det stundtals kämpigt i debuten i Paris. Kommer in till den här upplagan med bra resultat i ryggen och förhoppningsvis mer självförtroende. En farhåga är att han kanske kommer sätta för mycket press på sig själv. 

Viktor Hovland, Norge
Ålder: 24
Världsranking: 14
Ryder Cup: Rookie.
Ryder Cup-facit: 0–0-0
Betyg: 3
Att göra Ryder Cup-debut på amerikansk mark kan vara tufft för européer. I Hovlands fall bör inte det gälla då han trivs i USA, etablerade sig snabbt på PGA Tour och har levererat bra resultat sedan proffsdebuten 2019. Succénorsken är Europas andra bäst rankade spelare och kommer nog bli en svår nöt att knäcka i både par- och singelspelet. 

Shane Lowry, Irland, kaptensval
Ålder: 34
Världsranking: 42
Ryder Cup: Rookie 
Ryder Cup-facit: 0–0-0
Betyg: 3
Visat bra form och var nära att spela in sig i laget på egen hand. Det räckte inte men den gryende formen noterades av landsmannen, kapten Harrington, som gav Lowry ett wild card istället för Henrik Stenson, Justin Rose och Alex Norén. Det bör betyda att Harrington har en klar plan för hur han ska använda Lowry i laget.

Rory McIlroy, Nordirland
Ålder: 32
Världsranking: 15
Ryder Cup: Debuterade 2010 på Celtic Manor. Gör sitt 6:e Ryder Cup, fyra vinster, en förlust. 
Ryder Cup-facit: 11–9-4
Betyg: 4
Fallit på världsrankingen under säsongen och inte levererat resultaten han önskat. På planeringsstadiet Europas farligaste spelare för Stricker att ta hänsyn till i banuppsättningen (värdlandets kapten bestämmer hur han vill att banan ska spelas – längd, klipphöjder med mera). Om banan sätts upp för att passa de långtslående kommer McIlroys längd från tee gynna honom lika mycket som amerikanerna. Historiskt har McIlroy matchats hårt i Ryder Cup och kommer förmodligen göras i år igen. Förhoppningsvis blir det lyckat. 

Ian Poulter, England, kaptensval
Ålder: 45
Världsranking: 50
Ryder Cup: Debuterade 2004 Oakland Hills. Gör sitt 7:e Ryder Cup, fem vinster, en förlust. 
Ryder Cup-facit: 14–6-2
Betyg: 5
The Postman levererar alltid i Ryder Cup och lyfter sig till höjder som får ringar på vattnet. Att amerikanska publiken häcklar honom har inte hjälpt hittills och förhoppningsvis inte denna gång heller. Alla vill slå honom men det är förmodligen ingen i det amerikanska laget, i synnerhet inte bland de sex debutanterna, som vill lottas mot engelsmannen.   

LÄS MER: Kan ”the Postman” leverera sin magi ännu en gång?

Jon Rahm, Spanien
Ålder: 26
Världsranking: 1
Ryder Cup: Debuterade 2018 på Le Golf National. Gör sitt 2:a Ryder Cup, en vinst. 
Ryder Cup-facit: 1–2-0
Betyg: 4
Världens i nuläget bäste spelare har ett händelserikt år bakom sig med majorseger och en drös topplaceringar. Hade det kämpigt i parmatcherna i Paris för tre år sedan men fick revansch i singeln där han besegrade Tiger Woods. Sätter press på sig själv men kommer förhoppningsvis till Whistling Straits med mer rutin och lugn. 

Bernd Wiesberger, Österrike
Ålder: 26
Världsranking: 63
Ryder Cup: Rookie. 
Ryder Cup-facit: 0–0-0
Betyg: 2
Motivering: Spelade sig in i laget och är den ende europén som inte har en klar fot i USA utan spelar nästan uteslutande på European Tour. Hade inte fått ett wild card av Harrington och kommer förmodligen inte matchas hårt de två första dagarna. 

Lee Westwood, England
Ålder: 48
Världsranking: 35
Ryder Cup: Debuterade 1997 på Valderrama. Gör sitt 11:e Ryder Cup, sju vinster, tre förluster. 
Ryder Cup-facit: 20–18-6
Betyg: 3
Blir historisk med lika många framträdanden som sir Nick Faldo. Har ett bättre år än på länge bakom sig och kommer bli en viktig spelare på banan och i omklädningsrummet. Att han skulle sopa banan med motståndet känns osäkert och bland Europas veteraner är han nog den som amerikanarna helst vill ställas mot.  

LÄS MER: Allt om Ryder Cup 2021

USA

Kapten: Steve Stricker
Vicekaptener: Fred Couples, Jim Furyk, Zach Johnson, Davis Love III, Phil Mickelson

Spelare
Daniel Berger, kaptensval
Ålder: 28
Världsranking: 16
Ryder Cup: Rookie.
Ryder Cup-facit: 0-0-0
Betyg: 3
Ett av många oskrivna amerikanska Ryder Cup-kort som känns väl lämpad för formatet. Har en lite speciell svingrörelse men bra bladkontroll och kan dessutom verkligen konsten att få bollen i hål på och runt greenerna. Bra psyke och attityd runt banan men frågan är hur många chanser han får under veckan.

Patrick Cantlay
Ålder: 29
Världsranking: 4
Ryder Cup: Rookie.
Ryder Cup-facit: 0-0-0
Betyg: 4
För omväxlings skull en amerikansk spelare som känns perfekt för Ryder Cup. Har haft sitt bästa år i karriären och vann FedEx Cup-titeln efter en imponerande avslutningsbatalj med först Bryson DeChambeau och sedan Jon Rahm. Är stabil från tee till green och lever högt på att han sällan missar. Kommer att få spela mycket och många tror att Stricker kommer att para ihop Cantlay med Xander Schauffele då duon spelade bra i Presidents Cup 2019.

Bryson DeChambeau
Ålder: 28
Världsranking: 7
Ryder Cup: Debuterade 2018 på Le Golf National. Gör sitt 2:a Ryder Cup, en förlust.
Ryder Cup-facit: 0-3-0
Betyg: 3
Har en förmåga att hamna i rampljuset hela tiden och inte alltid på grund av sitt ofta fantastiska golfspel. Inför Ryder Cup berättade DeChambeau att han tränat så hårt inför Long Drive-VM som inleds dagen efter Ryder Cups avslutning att händerna var helt förstörda. Han känns dessutom svårplacerad då han periodvis kan bli ganska upptagen av sig själv på banan. Som flera andra spelare har han skyhög potential men frågan är om den kommer fram just den här veckan?

Harris English, kaptensval
Ålder: 32
Världsranking: 11
Ryder Cup: Rookie.
Ryder Cup-facit: 0-0-0
Betyg: 2
Har haft ett kanonår med två segrar på PGA Tour, men i Ryder Cup-sammanhang är English naturligtvis svårbedömd. Är en duktig ballstriker med gudabenådad puttning men det känns inte riktigt som att han har stortrivts när det händer för mycket runtomkring och är möjligen inte heller spelartypen som frodas genom att eldas på av en fanatisk hemmapublik. Det kan ju finnas fördelar även med det och English är en av de mest svårbedömda amerikanerna.

Tony Finau, kaptensval
Ålder: 32
Världsranking: 9
Ryder Cup: Debuterade 2018 på Le Golf National. Gör sitt 2:a Ryder Cup, en förlust.
Ryder Cup-facit: 2-1-0
Betyg: 4
Är jämnheten själv och fick äntligen ta sin första seger på fem år på PGA-touren i Northern Trust, första tävlingen i FedEx Cup-slutspelet. Alla i laget gillar Finau, hans spel passar på Whistling Straits, och han är därför lättplacerad. Det har därför spekulerats i att han möjligen kan hamna i par med Bryson DeChambeau, vilket låter spännande.

Dustin Johnson
Ålder: 37
Världsranking: 2
Ryder Cup: Debuterade 2010 på Celtic Manor. Gör sitt 5:e Ryder Cup, en seger och tre förluster.
Ryder Cup-facit: 7-9-0
Betyg: 3
Världstvåan har visat fin form senaste tiden utan att vara så dominant som han periodvis var under 2020. Är klart äldst i det amerikanska laget och kommer att få stort förtroende av Steve Stricker. Historiskt har Johnson trivts bäst i singelspelet i Ryder Cup med tre segrar av fyra medan parspelet har gett fyra segrar och åtta förluster.

Brooks Koepka
Ålder: 31
Världsranking: 10
Ryder Cup: Debuterade 2016 på Hazeltine. Gör sitt 3:e Ryder Cup, en seger och en förlust.
Ryder Cup-facit: 4-3-1
Betyg: 4
Har varit i rampljuset inför årets Ryder Cup då han uttalat sig halvt negativt om sina känslor inför Ryder Cup-veckan och hur det är att spela i lag. Har dessutom haft en beef med lagkamraten Bryson DeChambeau under en längre period. På något vis känns det som att alla skriverier kan ge Koepka glöd och motivation och det skulle inte förvåna om han plötsligt tar fram de egenskaperna som gett honom fyra majors i karriären.

Collin Morikawa
Ålder: 24
Världsranking: 3
Ryder Cup: Rookie
Ryder Cup-facit: 0-0-0
Betyg: 3
Tog sin andra majorseger för två månader sedan då han vann The Open på Royal St George’s efter en imponerande 66-rond sista dagen. Men sedan dess har det mesta gått snett för Morikawa som dessutom sägs dras med ryggproblem. Var inte i närheten av form i FedEx Cup-slutspelet och är ett klart frågetecken inför veckans match. Potential finns och blir över om Morikawa hittar rätt.

Xander Schauffele, kaptensval
Ålder: 27
Världsranking: 5
Ryder Cup: Rookie.
Ryder Cup-facit: 0-0-0
Betyg: 4
OS-guldmedaljören Schauffele är visserligen rookie på pappret men få spelare ser honom som det. Han har etablerat sig i världstoppen tack vare sin jämnhet och att han saknar egentliga svagheter. Perfekt som foursomepartner för vem som helst och Schauffele kommer säkert att matchas hårt.

Scottie Scheffler, kaptensval
Ålder: 25
Världsranking: 21
Ryder Cup: Rookie.
Ryder Cup-facit: 0-0-0
Betyg: 2
Var troligen den sista spelaren som Steve Stricker kritade ner innan han spikade laget och på förhand är han en av de svagaste amerikanerna. Men Scheffler har varit som sämst delad 19:e i de sex senaste majortävlingarna och har ett offensivt spel som kan lämpa sig mycket bra i bästboll.

Jordan Spieth, kaptensval
Ålder: 28
Världsranking: 13
Ryder Cup: Debuterade 2014 på Gleneagles. Gör sitt 4:e Ryder Cup, en vinst och två förluster.
Ryder Cup-facit: 7-5-2
Betyg: 4
Har kommit tillbaka starkt efter en lång formsvacka och har ett av de mest pålitliga närspelen i golfvärlden. Kommer troligen att få spela med Justin Thomas i parmatcherna och det känns som att Spieth lyfter ett snäpp med stöd av hemmapubliken och enda varningssignalen är att han förlorat samtliga singlar hittills i Ryder Cup.

Justin Thomas
Ålder: 28 
Världsranking: 6 
Ryder Cup: Debuterade på Le Golf National 2018. Gör sitt 2:a Ryder Cup, en förlust.
Ryder Cup-facit: 4-1-0
Betyg: 5
Var en av få amerikaner som verkligen visade att han älskade formatet och som anpassade sig till förutsättningarna 2018. Kommer med stor sannolikhet att spela mycket tillsammans med Jordan Spieth och på förhand är de paret att slå för de europeiska spelarna.Text: Martin Strömberg & Olof Åsgård • 2021-09-21
TournyttEuropean TourPGA TourRyder CupTournytt
Scroll to Top