Kommer engelsmannen Ian Poulter alias "The Postman" att kunna behålla sitt imponerande Ryder-facit även den här upplagan? // Foto: Getty Images

Ryder Cup

Kan ”the Postman” leverera sin magi ännu en gång?

Poulter är en mardröm för de amerikanska världsstjärnorna.

Text: Martin Strömberg • 2021-09-21 Uppdaterad 2021-09-21

Ingen spelare i det europeiska laget symboliserar passionen och kärleken till Ryder Cup bättre än engelsmannen Ian Poulter.

Den nu 45-åriga engelsmannen från Hitchin cirka 50 kilometer norr om London, började spela golf som fyraåring då han fick en kapad spoon av sin far som han sedan lärde sig att slå på alla möjliga vis.

Han gjorde sig senare känd som en hårt arbetande yngling och försörjde sitt golfspelande genom att arbeta i en golfshop och genom att ge lektioner innan han slutligen blev proffs 1996.

LÄS MER: Allt om Ryder Cup 2021

Poulter har visserligen vunnit 12 gånger på Europatouren och tre gånger på PGA Tour, men det är genom Ryder Cup han verkligen har blivit en symbol och en kraft som de amerikanska spelarna haft svårt att hantera, detta trots att han oftast varit underdog och sämre rankad än sina motståndare.

Poulter har hittills aldrig förlorat på sex framträdanden i singelspelet och man minns kanske Poulter främst från ”Miraklet i Medinah” 2012 då han spelade in full pott i sina fyra matcher.

Han avslutade med fem raka birdies i lördagens fyrboll då han och Rory McIlroy vände och vann med ett hål mot Jason Dufner och Zach Johnson. I singelspelet vände han återigen ett underläge mot Webb Simpson och avgjorde till slut med birdies på hål 17 och 18 för seger med 2/0 och i det skedet av singelspelet var poängen oerhört betydelsefull för den europeiska bragdartade vändningen.

Europa vann de fem första singelmatcherna och lyckades mirakulöst vända underläge 6-10 inför söndagens singlar till seger med 14.5 mot 13.5.

Ian Poulter har totalt spelat sex Ryder Cup och vunnit fem av gångerna. Enda tillfället han har stått på den förlorande sidan var på Valhalla 2008 – då USA vann med 16.5 mot 11.5 – men även då imponerade Poulter med fyra poäng på fem matcher.

Totalt har Poulter vunnit 14 av 22 matcher i Ryder Cup och delat två. Smeknamnet ”Postman” kommer i Ryder Cup-sammanhang för alltid att vara vikt åt engelsmannen med de vilda ögonen, det galna segervrålet, och den knutna näven, som vid väl valda tillfällen, dunkas mot bröstet så hårt att man oroar sig för de stackars revbenen där innanför.

LÄS MER: Allt om Ryder Cup-lagen – betyg på alla spelare

Namnet fick han inför singelmatcherna på Celtic Manor 2010 då Poulter i en oförglömlig självsäker intervju från rangen strax innan start garanterade att han skulle besegra en av de starkaste amerikanerna, Matt Kuchar, som fram till dess var obesegrad under veckan.

Poulter körde sedan över Kuchar med 5/4.

I tur och ordning har Poulter tagit följande singelskalper i Ryder Cup:

2004: Chris Riley 3/2

2008: Steve Stricker 3/2

2010: Matt Kuchar 5/4

2012: Webb Simpson 2 hål

2014: Webb Simpson delad

2018: Dustin Johnson 2 hål

Frågan är om ”Postman” kan leverera sin magi ännu en gång och leda sitt älskade Europa till ännu en seger?

Sällan har det europeiska laget haft en tuffare mer svårlöst uppgift än i år – det ska möjligen ha varit för nio år sedan på Medinah.


Text: Martin Strömberg • 2021-09-21
TournyttIan PoulterJason DufnerMatt KucharRory McIlroyRyder CupTournyttWhistling StraitsZach Johnson
Rulla till toppen