Ally Ewing och Nelly Korda besegrade, efter det omdiskuterade domslutet, Madelene Sagström och Nanna Koerstz Madsen. Foto: Getty Images

Krönika

ÅSGÅRD: ”Ett uselt domslut, som lär straffa amerikanskorna”

Domaren dömde oförklarligt till USA:s fördel. Det lär bli ett beslut som kostar amerikanskorna i förlängningen, skriver Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård.

Text: Oskar Åsgård • 2021-09-05 Uppdaterad 2021-09-05

Nelly Kordas eagleputt på 13:e hålet gick aldrig i hål. Den var nära, men alla som spelat golf vet hur det ser ut när en boll hänger på hålkanten och ett, oftast futilt, hopp infinner sig om att en fjärils vingslag på andra sidan jordklotet ska få bollen att rulla ner i hål inom de tillåtna tio sekunderna.

I det här fallet hängde bollen aldrig på hålkanten. Chansen att den skulle trilla i var förbi. Det enda som hängde var världsettan Nelly Korda, med sina knän på greenen, förbluffad över hur putten inte gick i.

Madelene Sagström gick fram, plockade upp bollen och kastade den till Nelly.

Inga protester, bara ett ljudlöst med väldigt tydligt ”fuck” mimades från Nelly Kordas mun i frustration över att putten inte föll i hål.

I det läget bestämmer sig Missy Jones, LPGA-domaren som följde med gruppen, för att involvera sig. Hon förklarar att Sagström inte väntade de nödvändiga tio sekunderna innan hon plockade upp Kordas boll. Sagström invände, förklarligt häpen, att bollen ju aldrig var nära, att den inte hängde på hålkanten (som regel 13.3 och de tio sekunderna tar sikte på).

Den europeiska sidan ber om videogranskning, en sådan görs och här kommer det märkligaste i situationen, domaren står på sig.

På pappret har Nelly Korda gjort eagle, Europa förlorar hålet och fem hål senare även matchen med 1/0.

Tårögd i tv-intervjun efteråt förklarar Sagström:

”Personligen håller jag inte med om beslutet att den där bollen hängde på hålkanten. Men jag följde inte 10-sekundersregeln, så det suger just nu, för jag känner att jag har svikit mitt lag.”

Nelly Korda var knappast heller tillfreds med situationen.

”Det värsta sättet att vinna ett hål. Jag saknar ord, det är inte såhär det ska kännas (efter en seger)” säger Korda till Golfweek.

Med andra ord, Missy Jones borde aldrig ha lagt sig i situationen. Mellan spelarna, eller oss i tv-soffan, fanns ingen tvekan: den där bollen hade kunnat legat där den låg till invigningen av nästa Solheim Cup – och den hade aldrig ramlat i.

Men på grund av Jones ingripande och, i min mening, tydligt felaktiga domslut (eftersom bollen inte hängde på hålkanten), är ställningen efter första dagens spel nu ”bara” 5,5–2,5 till Europa.

För de allra flesta av oss kommer Nelly Kordas och Ally Ewings Solheim Cup-facit alltid ha en liten asterisk bredvid sig.

Förhoppningsvis kommer det i slutställningen på måndag kväll skilja mer än en hel poäng mellan lagen.

Ett regelbeslut som ger extra tändvätska för Europa

Precis i samband med att Missy Jones kommer fram till Sagström på 13:e greenen hörs en europeisk caddie säga: ”It was never going in, don’t do this shit.”

Har historien visat något är det att situationer av den här typen sällan gynnar laget som går ”vinnande” ur regelsituationen, även om de har reglerna på sin sida.

När kapten Pat Hurst klev in och återkallade det chippslag som Annika Sörenstam hålade i 2000 års upplaga av Solheim Cup hade hon reglerna på sin sida. Kelly Robbins var längre ifrån och skulle därför enligt regelboken ha spelat först.

När Alison Lee i 2015 års Solheim Cup plockade upp sin 40 centimeter långa parputt på St Leon Rots 17:e hål utan att Suzann Pettersen eller Charley Hull skänkt den till henne hade Europa enligt regelboken rätt och vann hålet.

När domaren Missy Jones under lördagseftermiddagen i Toledo, Ohio, sa att Nelly Kordas boll hängde på hålkanten säger regelboken att Sagström skulle gett Korda sina tio sekunder.

Men som mångåriga Solheim Cup-veteranen Sophie Gustafson konstaterade i vårt förhandsreportage inför årets Solheim Cup- och Ryder Cup-matcher brukar situationer som dessa bara föda den ena sidan med extra tändvätska.

– Annikas omchipp 2000 var väldigt märklig. Det bet ju Bradley i baken eftersom vi européer blev så taggade av det. Tyvärr var det ju lite samma sak med Pettersen 2015. Det gav amerikanskorna en jäkla tagg i sidan som de använde till sin fördel. Både Bradley och Pettersen hade reglerna på sin sida men sådant sammansvetsar ju motståndarna något enormt, säger Sophie Gustafson.

Den amerikanska publiken häcklade osmakligt Madelene Sagström och Nanna Koerstz Madsen direkt efter debaclet på 13:e hålet igår.

Sagström var märkbart tagen av situationen efteråt.

Europakaptenen Catriona Matthew svarade med att skicka ut Madelene Sagström ihop med Georgia Hall i söndagens första foursomematch mot Danielle Kang och Austin Ernst.

Jag tror att den moraliska revanschen börjar redan där.


Text: Oskar Åsgård • 2021-09-05
KrönikaTournyttAlly EwingKrönikaMadelene SagströmNanna Koerstz MadsenNelly KordaOskar ÅsgårdSolheim Cup
Rulla till toppen