Maja Stark inledde US Women's Open med en solid parrond. Foto: Getty Images (arkivbild)

US Women's Open

Amatören Stark delad 16:e – “Jag kan bättre”

I höstas satte hon svenskt amatörrekord i US Women's Open. Nu är Maja Stark med i majortäten igen.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-04 Uppdaterad 2021-06-04

Maja Stark tog väl vara på sin majordebut i US Women’s Open i december förra året. Ronderna 70-72-73-74 gav en delad 13:e plats, det bästa resultatet av en svensk amatörspelare i majorn.

På torsdagen tog Stark vid där hon slutade i höstas.

Trots den fina placeringen på Champions Golf Club i Houston förra året var Stark inte direktkvalificerad för årets tävling på The Olympic Club. Men i kvaltävlingen på Old Hickory Golf Club i Missouri för en dryg månad sedan visade den 21-åriga svenskan ingen pardon, hon vann med fyra slag och stämplade sin biljett till San Francisco.

Väl på Olympic Club inledde hon årets mästerskap med en 71-rond (par) och delar 16:e plats, med bland andra Madelene Sagström, Inbee Park och Lydia Ko.

– Jo, jag är ganska glad. Jag tyckte att jag spelade solid. Men missade ett par fairways och du blir verkligen straffad när du gör det och så hade jag en treputt. Men det är US Open så du kan förvänta dig sådant. Men jag kan spela bättre, helt klart. Så helt nöjd med dagen är jag inte, säger Maja Stark efter första ronden.

Svenskan inledde ronden på nionde hålet (tians tee ligger långt från klubbhuset på Lakes Course) och gjorde två par innan dagens första bogey kom på elvan efter en missad fairway till vänster. Två raka birdies på 15 och 16 tog henne dock snabbt till röda siffror i mästerskapet. På 15:e, korthålet, slog hon upp utslaget till en dryg meter från flaggan och på 16 rullade hon i en åttametersputt med svagt fall från vänster till höger.

På det 17:e hålet, par 5, kom den där treputten som Stark nämnde i intervjun efteråt och efter nio spelade hål var hon på par.

En birdie och en bogey på hennes sista nio hål, banans första nio, gav 71 slag i scorekortet när allt var summerat. 10 av 14 fairwayträffar, 14 av 18 greenträffar och 33 puttar löd den tillgängliga statistikraden.

– Jag tycker att jag gav mig många bra möjligheter men jag hade egentligen inga enkla puttar. Förutom en enkel birdieputt så var de andra minst fem meter så det var inga givna birdies. Jag slog många bra puttar men hade lite svårt att läsa greenerna.

Vad som fungerade bäst på torsdagen? Drivern.

– Jag missade några fairways men normalt missar jag fler än idag. Rätt nöjd med hur jag drev bollen och tycker att min “ball striking” var bra idag.

Klicka på bilden för att komma till ledartavlan och se Starks puttar på hål 1, 8 och 16.

Även Madelene Sagström kom i mål med 71 slag på torsdagen. 28-åringen hade en något svängigare rond än Stark med bara nio träffade greener och fyra bogeys. Men Sagström tog också vara på sina greenträffar, gav sig själv tre korta birdieputtar och hålade en chipp för birdie från ruffen kort höger om green på tolvan.

Bägge svenskor är fint placerade inför fortsättningen. Bara 15 av 156 gick under par första ronden, bäst av dessa var engelskan Mel Reid och amerikanska amatören Megha Ganne som noterade varsin 67-rond (-4).

Övriga svenskresultat:
d69 Anna Nordqvist, 75 (+4)
d84 Pernilla Lindberg, 76 (+5)
d130 Louise Stahle & Linnea Ström, 79 (+8)
153 Amanda Linnér (amatör), 85 (+14)

Klicka här för att se hela ledartavlan.

Reid i ledning efter “omöjlig” score


Text: Oskar Åsgård • 2021-06-04
TournyttLPGA TourMadelene SagströmMaja StarkTournyttUS Women's Open
Scroll to Top