Henrik Stenson hade en tuff avslutning på öppningsronden, men berättar att spelet börjar kännas bättre än på länge. Foto: Getty Images

PGA Championship

Stenson: ”Det trendar åt rätt håll”

Henrik Stenson var på väg mot en riktigt fin öppning av PGA Championship innan en snöplig avslutning solkade ner scorekortet. Men överlag tycker han att svingen och spelet börjar ta sig.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-21 Uppdaterad 2021-05-21

Henrik Stenson inledde karriärens 15:e PGA Championship i stadig stil. Fyra raka par på de inledande motvindshålen, därefter byter banan riktning, hålen spelades med torsdagens vind i ryggen och Stenson började rulla i birdies.

Svensken gjorde birdies på hål 5, 7, 11 och 12.

Vid det laget var han tre under par för ronden och bara ett slag bakom ledningen.

– Jag var riktigt nöjd att vara på par efter första fyra, särskilt som jag spelade de hålen. Sen lyckades jag plocka upp några birdies men när vi vände hem, järntreorna och fyrorna du ställs inför, det är svåra slag, säger Henrik Stenson till presskåren efter ronden och fortsätter.
– 17:e är ju ett brutalt hål, även när vi inte spelar allra längst bak. Det är ett väldigt svårt hål och tja, jag hade en riktigt vissen avslutning.

Läs mer: Diaboliska 17:e – hålet som kan avgöra hela tävlingen

Stenson missade utslaget en bit vänster om greenen på 17 och lyckades inte rädda par från ett klurigt läge. På 18 slog han utslaget till vänsterruffen, därifrån hade han 200 meter kvar till hål. Andraslaget landade i en ”wastebunker”, tredjeslaget blev för långt över greenen och därifrån slog Stenson upp bollen på green och tvåputtade för en dubbelbogey.

Sammanlagt 73 slag, ett över par, och vid tillfället när han kom in en delad 66:e plats.

– Det är en svår bana, ingen tvekan om det. Förutom en dålig avslutning var jag ganska nöjd med hur jag höll i det där ute, slog ett par bra slag här och där och ”scramblade” bra. På och runt greenerna var det rätt städat idag, säger Stenson.

Stenson, som jobbar på att få svingen dit han vill för att kunna leverera på högsta nivå, märkte hur motvinden framkallade en del dåliga vanor.

– Det var en sån där dag när du spelar många slag in i vinden och du sakta börjar känna hur du lutar dig lite mer mot målet. Det är förmodligen den grejen jag absolut inte behöver i min sving just nu, mer framåtlutning. Det blev lite av ett Moment 22 där jag behöver vara mer centrerad men förhållandena tvingar dig att luta dig mot målet.

Efter 38:e platsen i The Masters i början av april har Stenson fortsatt arbetat hårt med spelet. Bland annat ett två veckor långt ”träningsläger” ihop med sina tränare.

– Det gick ganska bra. Mycket hårt jobb och långa dagar. Det känns absolut som att spelet trendar åt rätt håll. Det var definitivt bättre under inspelsvarven här än vad det har varit. Men visst, att gå ut i en major på en riktigt tuff bana, då kommer saker och ting verkligen att ställas på prov.

Men på frågan från en av journalisterna på plats om huruvida motivationen tryter på ålderns höst var Stenson tydlig.

– Nej, jag känner att jag lagt mycket tid och kraft de senaste månaderna för att försöka hitta formen. Det blir bättre. Jag är för envis och missnöjd med mig själv om jag inte får spelet dit jag vill. Så motivationen kommer inte att försvinna.

Sköna besked. När alla scorer registrerats på torsdagen hade Stenson klättrat till en delad 41:a plats i resultatlistan med sina ett över par.

Han är sex slag bakom ledande Corey Conners men upp till topp-10 är det bara tre slag. Mycket kvar att spela om med andra ord.

På fredagen inleder Stenson sin rond klockan 19.31 svensk tid, en halvtimme efter att tv-sändningen sparkar igång.

Klicka här för att se en aktuell ledartavla.

Mer läsning: Alex Norén öppnade med 77 slagText: Oskar Åsgård • 2021-05-21
TournyttHenrik StensonKiawah IslandPGA ChampionshipTournytt
Scroll to Top