Hål 17 på Kiawah Island kommer att kunna ställa till det för proffsen. Med en snedställd green, långt vatten framför och luriga bunkrar bakom. Foto: Getty images

PGA Championship

”Hålet kan avgöra hela tävlingen”

Det 17:e hålet på Ocean Course har redan satt skräck i spelarna. Adam Scott tror att det diaboliska par 3-hålet kan komma att spela en nyckelroll i veckans tävling.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-19 Uppdaterad 2021-05-19

Det var i Ryder Cup-matchen 1991 som golfvärlden för första gången fick se Pete Dyes skapelse på Kiawah Island. En unik bana med gott om diaboliska hinder och tuffa utmaningar, precis som vi är vana vid när det är Pete Dye som hållit i pennan. 

Ett hål som fick mycket uppmärksamhet redan då var det 17:e. Ett brutalt par 3-hål som mäter över 200 meter med en smal, vinklad green och ett stort gapande vattenhinder på högersidan. 

Flera minns säkert hur Marc Calcavecchia, i sin singelmatch mot Colin Montgomerie som han ledde med fyra upp och fyra hål att spela, kom till 17:e och nu var två upp och i behov av blott ett delat hål för att stänga matchen. 

Montgomerie slår i vattnet. 
Calcavecchia får knappt iväg bollen över markhöjd och dumpar även han bollen i vattnet. 

Ett slag som föranledde följande ordväxling mellan tv-kommentatorerna. 

”Are you kidding me?” 
”That might have been the strangest shot I have ever seen by a professional golfer.” 

Amerikanen missade till slut en 60 centimeter lång putt för dubbel, delning av hålet och matchvinst, men missade den. 

Att döma av kommentarer från spelarna inför årets PGA Championship kan det tuffa 17:e komma att spela en huvudroll även 30 år senare.
– 17:e är det ultimata provet för dina nerver. Jag vet inte hur ett hål kan bli svårare än så. Just nu har det spelats in i vinden och jag har slagit järnfyror och träsjuor från tee. Jag har till och med övervägt att slå en mjuk spoon bara för att se hur det känns, säger Adam Scott på sin presskonferens under tisdagen. 

Spelas hålet in i vinden under veckan tror australiensaren att vi kommer att få se många spelare hålla långt till vänster. Vilket för den skull inte utesluter problemen eftersom vänstersidan skyddas av två bunkrar och vänster om dem väntar högt gräs du absolut inte vill besöka. 
– Det kan avgöra hela tävlingen den här veckan, säger Adam Scott. 

Nedan är ytterligare några spelares kommentarer om hålet. 

Xander Schauffele, rankad fyra i världen: ”Jag slog en järntvåa i vattnet och sen en järntvåa till 60 centimeter från hål. Det säger egentligen allt om hålet. När du slår ett långt järn in i vinden och slår den ordentligt så bör bollen hålla sin flykt och linje bra. Om du inte slår den bra kommer slaget bli rejält snett. Beroende på var de ställer teekulorna kommer det att vara riktigt knepigt.” 

Jon Rahm, rankad trea i världen: ”Jag mosade en järntvåa igår och flög bollen precis över vattnet, mitt på greenen. Varje gång du har dryga 200 meter in i vinden och över vatten mot en smal landningsyta är det inte enkelt. Jag hoppas att vi inte spelar det längst bak varje dag, då kommer det att bli en utmanande vecka. Men jag gillar Pete Dye-banor. Du har en tydlig bild av vad som krävs. Jag tycker att det är ett underbart hål. Det belönar bra slag. Slår du ett dåligt slag kommer du få kämpa för par.” 

Kevin Kisner, rankad 44:a i världen: ”17 rakt in i vinden är helt brutalt. Du har inte mycket till ’bailout’ där. Definitivt ett av de svåraste hål jag spelat någonsin. Vinden ska blåsa så här fram till fredag… Gud, jag hoppas att tee flyttas fram. Idag spelade vi hålet med 185 meter till framkant och försöker då att slå ett 215-metersslag till en 12 meter bred landningsyta. Jag försökte slå en träsjua, misslyckades. Det kommer nog att vara mellan järnfem till spoon. Låter kul, eller hur?” 

– Jag vill straffa proffsen om de inte slår ordentliga slag, sa Pete Dye i samband med att banan invigdes 1991. 

När PGA Championship 2012 spelades på Kiawah Islands Ocean Course var snittscoren för veckan på 17:e 3,303 slag. 

Det räckte för att göra det till ett av årets tuffaste korthål på PGA Tour. Men faktiskt inte till det tuffaste på Ocean Course… 

Det 14:e, som kan spelas upp till 218 meter, var ännu svårare med snittscoren 3,323 slag. 
– De kan omöjligt spela 14 från längst bak med den här vinden. Spelare kommer bokstavligen att slå driver från tee. Om inte PGA vill ha sjutimmarsronder skulle jag inte rekommendera den utslagsplatsen, sa världstvåan Justin Thomas på tisdagen. 


Text: Oskar Åsgård • 2021-05-19
TournyttKiawah IslandPGA ChampionshipTournytt
Scroll to Top