Henrik Stenson och Alex Norén har spelat det första varvet av veckans major. Foto: Getty Images

PGA Championship

Så spelade Stenson och Norén under torsdagen

Två svenskar deltar i veckans major. Båda är klara med sina öppningsvarv och de fick kriga hårt på Kiawah Island.

Text: Jesper Johansson • 2021-05-20

För de två svenskarna som deltar i veckans major är första ronden till ända, här en sammanfattning av deras respektive ronder.

Alex Norén inledde veckans major med två raka par innan det blev en bogey på hål 3. Därefter blev det två par innan dagens största katastrof träffade scorekortet. På hål 6 blev det en trippel efter att svensken slog bollen ut i naturen till vänster om fairway. Därefter tvingades han att droppa i en av banans waste areas och bollen måste ha hamnat riktigt knepigt. För det tredjeslaget på hålet lyckades Norén bara få 81 meter framåt, fortsatt i waste arean.
Därefter fick Norén inte heller upp bollen på green utan hamnade kort. Till slut blev det alltså sju slag på hålet.

Men birdies på hål 9 och 11 gjorde att han arbetade sig tillbaka upp på ledartavlan. Därefter kom den tuffa avslutningen som innebar bogeys på hål 14, 16 och 18.

Totalt gick Alex Norén fem över par, 77 slag. Det innebär att han i skrivande stund är på en delad 126:e plats.

Henrik Stenson hade en inledningsvis väldigt lovande öppning på veckans major. 45-åringen började ronden på ettan, inledde med fyra stabila par innan han slog upp ett långt järn från 200 meter till en dryg meter från flaggan på det femte hålet, par 3. Birdie där och sen ytterligare en birdie efter ett delikat pitchslag till en halvmeter från hålet på det sjunde hålet, par 5.

Vid det laget var Stenson två under par och delad fyra i tävlingen.

Efter två raka birdies på hål 11 och 12 var han ännu närmare täten och spelet, att döma av informationen “shot trackern” på ledartavlan, såg väldigt stabilt ut. De avslutande fem hålen på Kiawah Islands Ocean Course spelades dock rejält tuffa under torsdagen. Med vinden i ansiktet fanns inget utrymme för misstag.

När Stenson peggade upp på svåra hål 17, ett av tourens tuffaste par 3-hål, var han två under par med två hål att spela. Tyvärr blev det bogey på 17 efter att han dragit utslaget vänster om greenen in i området med högt gräs och kullar.

På det 18:e hålet blev resultatet än värre. Från tee slog han bollen ut i vänstra ruffen och lämnade sig drygt 200 meter kvar. Därifrån fick han inte riktigt tag på bollen utan stannade 32 meter från hål i ett waste area. Därifrån slog han bollen över green för att därefter slå en för kort chipp och sedan tvåputta för sex slag på hålet. Dubbeln var ett faktum och slutresultatet blev därmed 73 slag, ett över par.

Ett över par innebär att Stenson i skrivande stund är delad 66:a.

Här hittar du en aktuell ledartavla

Hovland med i täten: ”Inte många fel i mitt spel”


Text: Jesper Johansson • 2021-05-20
TournyttAlex NorénHenrik StensonPGA ChampionshipTournytt