Annika Sörenstam gjorde comeback på LPGA-touren i februari, på hemmabanan i Lake Nona, Florida. I juni spelar hon i Sverige. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Sörenstam tävlar i Sverige i juni

Annika Sörenstam kommer att tävlingsspela på Vallda i sommar. Det offentliggjorde hon på torsdagen.

Text: Bo Steffensen • 2021-04-15 Uppdaterad 2021-04-16

10–13 juni spelas Scandinavian Mixed på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka söder om Göteborg.
Henrik Stenson och Annika Sörenstam är värdar för tävlingen som ingår på både herrarnas respektive damernas Europatour. 78 herrar och 78 damer tävlar för första gången mot varandra om en prispott, på samma bana.
Att Henrik Stenson också skulle ingå i startfältet har varit klart sedan länge. Nu har även Annika Sörenstam bestämt sig för att spela tävlingen.
– Jag ser fram emot att komma hem till Sverige och spela inför en hemmapublik, familj och vänner … så gott det går med tanke på alla restriktioner, säger Annika Sörenstam på en digital presskonferens tillsammans med Henrik Stenson.
Båda sitter framför datorn i sina respektive hem i Lake Nona, Orlando.
Det var också där, på hemmabanan, som Sörenstam i slutet av februari i år gjorde comeback på tävlingsscenen efter 13 års frånvaro när hon spelade i Gainbridge LPGA Championship. 50-åriga Sörenstam klarade kvalgränsen men tappade under helgen och slutade sist av de 74 som fick spela vidare.
Målet är US Senior Women’s Open som spelas 19–22 augusti på Brooklawn Country Club i Fairfield, Connecticut med Helen Alfredsson som titelförsvarare.
– När vi offentliggjorde Scandinavian Mixed för några år sedan hade jag inte direkt några tankar på att spela golf men under det senaste året med covid så har jag spelat en hel del, min son spelar och när han tränade så bestämde jag mig för att också träna och började tycka det var kul igen. När jag fyllde 50 så insåg jag att det finns tävlingar för mig att spela, inte så många men tillräckligt … Jag försöker komma i form för det och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt förbereda sig på än att spela under sådana här förhållanden. Det ska bli roligt att göra det sida vid sida med Henrik även om jag tror att mina förväntningar är lite annorlunda än hans, säger Sörenstam.
Henrik Stenson är snabb som vanligt.
– Jag är lite besviken för jag trodde Annika skulle dra det stora lasset vid sidan av banan så att jag kunde koncentrera mig på att spela, så tack för den, skojar han.
– Nej då. Det kommer att öka konkurrensen och självklart sätta mer fokus på vår nya innovativa tävling i Sverige. Det kommer att bli en kanonvecka och en extra trigger för alla spelarna att ha en spelare av Annikas kaliber med i tävlingen, säger han.

SEDAN ANNIKA Sörenstam slutade 2008 har hon ägnat en stor del av sin tid åt Annika Foundation, som är värd för sju globala juniortävlingar för flickor. Annika Invitational Europe spelas på Isaberg precis efter Scandinavian Mixed, så hon kände att det var perfekt tajming att spela i en tävling som för samman damer och herrar.
– Jag är ju inte tillbaka på något vis utan jag gör bara lite här och där inför US Senior Women’s Open. Det är ingen tvekan om att jag behöver träna lite mer och jag tror inte att jag kommer att kunna komma ikapp så mycket som jag behöver, men det är kul. Jag har ett syfte med min träning nu, inte bara att slå några bollar eller spela en pro am-tävling, säger Annika Sörenstam.

DET ÄR 13 år sedan Annika Sörenstam tävlade i Sverige senast. Det var 2008 på Frösåker och hon slutade delad sexa i LET/LPGA-tävlingen Scandinavian TPC hosted by Annika.
I december samma år tackade en 38-årig Annika Sörenstam för sig på den internationella proffsscenen. Hon gjorde det med en birdie och en delad sjundeplats i Dubai Ladies Masters och åkte hem till Florida med tio majorsegrar, 72 vinster på LPGA-touren och 17 segrar på Europatouren i bagen.

SVERIGES bästa damspelare genom tiderna spelar alltså i samma tävling som Sveriges bästa herrspelare genom tiderna.
Vem går segrande ur den prestigematchen?
Henrik Stenson skrattar.
– Så kan man se på det, absolut. Spelar vi båda bra så är det klart att man inte vill förlora den matchen. Men vi gör ju det här för helheten, för eventet. Ville vi ha en prestigematch hade vi kunnat fixa den här på Lake Nona. Det vi hoppas att vi kan bidra med är både uppmärksamhet och dragkraft till den här tävlingen. Den är något helt nytt som ska ge genomslag både i Sverige och svensk golf, men även runt om i världen.
Annika Sörenstam:
– En match hade varit kul för tio år sedan. Då hade jag varit redo. När man står på första tee är man ju en tävlingsmänniska men mitt mål ligger lite senare under året. Det vore kul om Henrik kunde spela bra. Ingen press Henrik … Fast jag slänger inte in handduken. Jag ska göra mitt bästa så får vi se vad som händer.


Text: Bo Steffensen • 2021-04-15
TournyttAnnika SörenstamEuropatourenHenrik StensonLETScandinavian MixedVallda
Scroll to Top