En tung dag. Linn Grant får en kram av pappa John på 18:e green. Foto: Getty Images

US Women's Open

Linn Grant: “Det är bara att bita i det sura äpplet”

Ett enda hål spräckte sannolikt Linn Grants dröm om att bli andra amatör att vinna US Women’s Open. "Fast allt kan hända, det såg vi i dag", säger hon till Svensk Golf.

Text: Bo Steffensen • 2020-12-13

En enda gång har en amatör vunnit US Women’s Open under tävlingens 75-åriga historia. Fransyskan Catherine Lacoste lyckades med det 1967.

21-åriga collegespelaren Linn Grant, från Rya utanför Helsingborg, hade bäddat väl för att kunna bli den andra. Grant gick ut i ledarboll på lördagen och var tre slag efter ledande japanskan Hinako Shibuno när hon ställde sig på första tee.

Hon började med två bogeys de första tre hålen, men en birdie på fyran och raka par fram till nian gjorde att hon hängde med bra i täten. Ja, egentligen spelade hon 17 bra hål och ett katastrofhål. Tian.

– Ja, så kan man se det. Banan var uppsatt lite svårare i dag och det märktes. Förutom tian där jag slår en liten pull som gick lite vänster och rullade ner i vattnet så var allt egentligen som vanligt. Jag har redan kommit över det, säger Linn Grant när Svensk Golf når henne någon halvtimme efter att hon spelat färdigt sin rond på Champions GC i Houston.

Så vad hände på tian? Jo, inspelet från mitt i fairway landar någon meter för mycket till vänster, bollen rullar ner i vattnet, dropp, chippen upp för slänten blir för kort, tillbaka ner i vattnet, ny dropp, sjätte slaget upp förbi flaggan till en fyrametersputt för en möjlig trippel – som precis smiter förbi. Det blir en åtta.
Linn Grant tappar fyra slag och går från –3 till +1 på några minuter. Bogeyn på elvan kommer av bara farten.

Tvekade du på chippen?
– Nej, det räcker att man träffar lite kasst så tar gräset tag i klubban. Det var helt enkelt dålig bollkontakt, säger Linn Grant.

Du samlade ändå ihop dig bra resten av vägen in?
– Ja, det finns inte så mycket annat att göra Det är ju inte första gången något sådant händer. Det är bara att bita i det sura äpplet och försöka ta sig upp så smidigt som möjligt. Innerst inne så kokar det ju men jag kan inte göra mer än samla mig och försöka göra bra ifrån mig igen.

Linn Grant kom till slut in på 78 slag, sju över par. En besvikelse så klart.
– Självklart. Men jag försöker fokusera på det som var bra och komma ut i morgon och ha en ny start. Då kan det vara något helt annat. Det är ett missbedömt dåligt slag som skapar en hel röra, tyvärr. Det är så jag får se på det. Det är ändå US Open och det ska väl inte alltid vara så enkelt, säger hon.

Cypress Creek var en extra svår utmaning under lördagen. Det märktes också på scorerna. Det var endast två av 66 spelare som var under par för dagen och totalt i tävlingen är det fyra som är på röda siffror.

Sju, av tio, svenskor klarade kvalgränsen. Tre av dem är amatörer; Grant, Ingrid Lindblad och Maja Stark.

Det är också de tre som ligger bäst till inför sista dagen.

Maja Stark (73 slag, två över par) och Ingrid Lindblad (74) är båda +2 totalt på en delad 15:e plats. Och slaget efter dem finns Linn Grant (+3, d19).

Leder gör Hinako Shibuno (Smiling Cinderella som du kan läsa mer om här). Japanskan är –4 totalt och ett slag före Amy Olson (–3).

Bäste amatör är amerikanskan Kaitlyn Papp (par). Något att jaga för Lindblad, Stark och Grant. Tre, fyra slag kan gå fort.

– Det kan hända på första hålet. Det vet vi ju med tanke på tian i dag. För Papp är det också sista dagen, hon vet att hon går ut som bästa amatör och känner säkert också press. Allt kan hända, säger Linn Grant.

Till och med att vinna?
– Från min sida? Ja, fortfarande, allt är möjligt. Annika har ju gått på 59 så varför skulle inte det funka. Ska man komma långt får man drömma långt.

Klicka på bilden för fullständig leaderboard:


Tre svenskor jagar amatörtiteln


Text: Bo Steffensen • 2020-12-13
TournyttIngrid LindbladLinn GrantMaja StarkTournyttUS Women's Open
Scroll to Top