Hinako Shibuno ler på 18:e green. Inte så konstigt. Hon leder ju US Open inför helgen. Foto: Getty Images

Tournytt

“Smiling Cinderella” kan göra det igen

Det är japanskt i ledningen av US Women’s Open. Sju av tio svenskor spelar vidare i helgen.

Text: Bo Steffensen • 2020-12-11

När japanskan Hinako Shibuno vann Women’s British Open förra året var det hennes första tävling utanför Japan. Hon gjorde det med ett ständigt leende på läpparna och fick snabbt smeknamnet ”Smiling Cinderella” (den leende Askungen).

22-åringen har inte gjort så mycket väsen av sig utanför Japan sedan dess (hon missade kvalgränsen när hon skulle försvara sin BO-titel) men nu toppar hon leaderboarden i en major igen.

Efter 68–67 (–7) leder hon US Women’s Open – fem månader försenad och årets sista dammajor – med tre slag före svenska collegespelaren Linn Grant.

De båda går ut i ledarboll på lördagen tillsammans med ytterligare en amatör, amerikanskan Kaitlyn Papp. Shibuno är –7, Grant –4, Papp –3.

– Jag känner ingen som helst press. Jag spelar en major i USA där det känns som att jag startar från noll, i motsats till när jag var på British Open senast, säger japanskan som får använda tolk när hon intervjuas av amerikansk media.

Hinako Shibuno kommer från en sportfamilj. Hennes pappa var diskuskastare, hennes mamma spjutkastare. Efter sin majorvinst blev hon känd över en natt i Japan där damgolf är en större tv-sport än herrgolf.

– Jag gick från en vanlig person till en celebritet. Även om jag bar mask så kände folk igen mig. Det är så klart syftet med att spela professionell golf, men det är svårare för mig att gå ut och äta middag nu än tidigare, säger Shibuno.

Tio svenskor kom till start i Houston. Sju spelar vidare i helgen. Och det ser ut som att det är amatörerna i gänget som ska göra det.

Linn Grant (–4) går, som sagt, ut i ledarboll, Ingrid Lindblad, Ringenäs (–1) är på delad 14:e plats och Maja Stark, Abbekås, (par) är delad 20:e inför helgen.

Pernilla Lindberg, Anna Nordqvist, Linnea Ström – som var femma efter första dagen –  är alla +2 totalt (D36).

Madelene Sagström landade precis på kvalgränsen som drogs vid +3.

Beatrice Wallin (+8), Caroline Hedwall (+9) och Frida Kinhult (+12) har spelat färdigt.

Följ tävlingen här


Grant ensam tvåa – “Jag är nog minst förvånad av alla”


Text: Bo Steffensen • 2020-12-11
TournyttHinako ShibunoLinn GrantTournyttUS Women's Open
Scroll to Top