Seminole golf Club är spelplats för helgens skinsmatch. Foto: Getty images

Allt du behöver veta om helgens proffsmatch

Äntligen är det dags! Golf ska åter visas på TV och det är i matchformatet ”skins” som de två lagen ska göra upp. Här är allt du behöver veta om söndagens TaylorMade Driving Relief charity match.

Text: Jesper Johansson • 2020-05-14 Uppdaterad 2020-05-15

Senast de stora golfstjärnorna spelade golf var under det första varvet av Players Championship i början av mars. Därefter har tourgolfen varit pausad på grund av coronapandemin.

Enligt PGA Tour ska de vanliga tourtävlingarna starta igen i mitten av juni. Till dess får vi nöja oss med olika matcher fokuserade på välgörenhet. Nästa helg spelar Tiger Woods och Phil Mickelson tillsammans med NFL-stjärnorna Peyton Manning och Tom Brady. På söndag är det dock fyra andra spelare som deltar.

TaylorMade Driving Relief har förstås fyra spelare sponsrade av just TaylorMade.

Dustin Johnson, Rory McIlroy och Matthew Wolff spelar alla med TaylorMade-utrustning från driver till putter. Den sista deltagaren, Rickie Fowler, använder deras golfboll – TP5 Pix. Lagom till matchen har Fowler också plockat fram ett specialdesignat sett nya järnklubbor – Cobra RF Proto rev33.

De fyra spelarna kommer att delas upp i två lag. Dustin Johnson och Rory McIlroy möter Rickie Fowler och Matthew Wolff.

Spelformen är skins i bästbollform. Det innebär att varje hål är värd en viss summa. Om inget lag vinner hålet går den summan vidare till nästa hål, och adderas till det hålets summa. Alla spelar sin egen boll och laget med den lägsta scoren på hålet vinner ”skinet”.
Rory McIlroy och Dustin Johnson spelar för American Nurses Foundation medan Fowler och Wolff spelar för CDC Foundation. Båda lagen börjar med 500 000 dollar i banken, så att ingen välgörenhetsorganisation går lottlös.

LÄS MER: Här är golfens roligaste spelformer

Hålen kommer också ha stegrande värden. Det innebär att hål 1–6 är värda 50 000 dollar vardera. Hål 7–16 är värda 100 000 dollar, hål 17 är värt 200 000 dollar och hål 18 hisnande 500 000 dollar.

Om det skulle vara så att alla 18 hål spelas lika, och inga skins är utdelade, kommer spelarna att ta sig till hål 17 för att göra upp på par 3:an i ett särspel. Om det fortsatt är lika ska tävlingen på samma hål avgöras genom en ”närmast flagg”-tävling.

Utöver skins-summan kommer ytterligare pengar att delas ut till respektive välgörenhetsorganisation. En låg score belönas, då birdies ger 25 000 dollar, eagles 50 000 dollar och om någon skulle göra hole-in-one eller albatross – ja, då adderas 150 000 dollar till potten.

Tävlingen spelas på Seminole Golf Club, belägen någon timme söder om Jupiter, Florida. Banan är ritad av Donald Ross och kommer att spelas relativt kort för proffsen.

De fyra deltagarna kommer att ha tre par 4-hål som de kan nå från tee och alla par 5-hål är nog egentligen mer som par 4 när världseliten är på plats. Banans svårigheter är inte heller ruffen, som i princip är obefintlig. Inte heller jobbiga träd som spelarna måste parera för. Nej, Donald Ross tillät istället svårigheterna finnas i vinden och de hårda, böljande greenerna. Hålen är också sällan raka – från tee till green. Det innebär att spelarna kommer behöva forma slagen antingen med eller mot vinden om de ska kunna komma riktigt nära.

Tävlingen sänds på C More Golf och Cmore.se
Sändingen startar 20.00 och kommer att ledas av Mats Hallberg och Wille Schaumann med både för- och eftersnack.


Text: Jesper Johansson • 2020-05-14
TournyttDustin JohnsonMatthew WolffPGA TourRickie FowlerRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen