Jay Monahan har gjort ett uttalande angående diskussionerna om en ny världstour. Foto: Getty images

Hårt mot hårt

Chefens ultimatum: PGA Tour eller nya touren

Jay Monahan har gjort ett uttalande gällande den potentiella, nya, världstouren. Och han ger spelarna ett ultimatum.

Jesper Johansson • 2020-01-29

I slutet av förra veckan väcktes återigen rykten om en ny golftour till liv. Rapporter gjorde gällande att en ”hemlig grupp” arbetar med att ta fram en ny världstour med 18 deltävlingar runt hela jorden med en större prischeck per tävling, mindre startfält och flera andra adderingar till själva tävlingsformen. Bland annat diskuterades ett Formel 1-format, med olika ”stall” och lag som tävlar både individuellt och tillsammans.

När nyheten hade briserats fick Svensk Golf tillsammans med flera andra golfmedier ett mejl från kommunikationsteamet för ”Premier Golf League” med följande uttalande:

”Det har varit mycket spekulationer i media rörande våra planer att lansera ”The League”, ett nytt format i proffsgolfen som kommer att bestå av 18 tävlingar per år. En del av dessa spekulationer, bland annat detaljer om formatet och våra investerare, är felaktiga. Vi vill inte kommentera ytterligare vid denna tidpunkt, men vill säga att vår målsättning är att jobba med, snarare än att utmana, befintliga tourer för att göra golfen bättre som sport, för tittare och som medierättighet. Vi jobbar tillsammans med The Raine Group för att denna vision ska bli verklighet. Vi uppskattar intresset och ser fram emot att berätta fler detaljer längre fram.”

LÄS MER: Ny miljardtour diskuteras – kan efterlikna Formel 1

Mer än så här vet vi inte ännu. Men nyheten är så pass avgörande att Jay Monahan, PGA Tour-chefen, uttalat sig i frågan.
PGA Tour är nämligen direkt hotad av den nya potentiella touren. Skulle planerna gå igenom skulle de bli av med flera världsstjärnor som lockar tusen och åter tusentals åskådare till tävlingarna varje vecka.
”Schemat för det nya konceptet är skapat för att vara en omedelbar konkurrent och skapar en konflikt med PGA Tours FedEx Cup-schema samtidigt som det inte ska vara en konkurrent till The Masters, PGA Championship, US Open och The Open Championship”, skriver Monahan i ett pressmeddelande.

Läs också: JOHANSSON: F1-konceptet lockar

I dagsläget tillåts medlemmarna på PGA Tour att vid tre tillfällen gästa andra tävlingar som är i “konflikt” med touren. Dessutom får spelare i dagsläget inte ha finansiellt intresse i en kollega. Detta skulle bli problematiskt då nya Premier Golf League är uppbyggd på ett sätt som gör att spelare skulle bilda olika lag och därmed arbeta tillsammans.

LÄS MER: Rory skeptisk till ny supertour

Jay Monahan har också ställt ett ultimatum till spelarna på PGA Tour.
”Om den nya touren eller något annat liknande blir en verklighet från och med 2022 eller tidigare kommer våra medlemmar att behöva göra ett val. Antingen behåller de sina medlemskap på PGA Tour eller så spelar de på nya touren.”

Scroll to Top