Jay Monahan, PGA Tour-chefen, i diskussion med Mark Steinberg, enda källan som pratat offentligt om nya touren. Foto: Getty images

Bomben

Ny miljardtour diskuteras – kan efterlikna Formel 1

Hur vi ser på golf kan komma att förändras. En "hemlig grupp" försöker skapa en helt ny golftour med inspiration från Formel 1.

Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2020-01-24

Det var för två år sedan som Reuters kunde avslöja att det arbetas i det tysta för att ta fram en ny världstour för golfeliten.
Men sedan dess har det varit tyst – fram till nu.

Amerikanske golfjournalisten Geoff Shackelford har grävt i saken och menar att diskussioner fortfarande förs för att skapa en ny tour som i så fall skulle starta 2022 eller 2023. Arbetsnamnet är World Golf Series eller ”Tour de Force” och konceptet var till en början att man skulle skapa en global serie med 18 tävlingar utspridda mellan januari och september. Antal startande skulle vara 48 spelare och i varje tävling skulle prissumman vara 10 miljoner dollar, ungefär 96 miljoner kronor.

Men efter feedback från spelare och agenter är nu målet att ha en serie baserad på tio deltävlingar. Enligt Shackelford diskuteras en möjlighet att skapa ett Formel 1-liknande format på serien. Alltså att det finns olika ”stall” som tävlar med varandra samtidigt som en individuell tävling genomförs. Källor som Shackelford pratat med menar att de ”stallen” skulle kunna vara en hopsättning av världsstjärnor som tillsammans skulle kunna generera ”ett värde mellan 350 och 750 miljoner dollar”, alltså mellan 3,3 och 7,2 miljarder kronor, per år.

Men det finns förstås stora hinder att passera innan den här världstouren skulle kunna vara ett faktum och om PGA Tour eller European Tour får bestämma kommer det givetvis inte att ske.

PGA Tour är just nu inne i slutfasen av förhandlingarna om TV-rättigheter för år 2022 och framåt. Samtidigt försöker den här hemliga gruppen att locka till sig spelare, sponsorer och andra mediebolag genom att påvisa vad PGA Tour borde göra bättre. Bland annat diskuteras nya sätt att skapa TV-underhållning och att förkorta rundorna genom att ha en kanonstart. Dessutom förs diskussioner om ”Tour de Force” ska avsluta säsongen med en lagmatch likt Ryder Cup.

Mycket är fortfarande dolt för allmänheten. Geoff Shackelford har sökt företrädare för World Golf Series, men ingen har gått att få tag på och det hela sköts mycket hemlighetsfullt. Men det är tydligt att det här är ett seriöst projekt som det arbetas med.

Geoff Shackelford skriver att han har varit i kontakt med både spelare och agenter som vidimerar ryktena om den nya tourens planering. Ingen av dem vill dock diskutera det offentligt, utöver Mark Steinberg – legendarisk agent för Tiger Woods men som också ansvarar för Gary Woodland och Justin Rose.

– PGA Tour är en underbar produkt för sina medlemmar och känslan är att den blir bättre för varje år med sponsorer som FedEx, Charles Schwab med flera. Det är väldigt stabilt och PGA Tour blir mer och mer innovativa hela tiden. Så jag kan inte svara på frågan om ”Tour de Force” kommer ske eller inte. Men som alltid måste man lyssna på allt som sägs. Det här (konceptet) verkar återkomma från tid till annan. Vi får se om de tar det vidare till nästa nivå, säger Steinberg till Shackelford.

Den hemliga gruppen uttalar sig

Precis före midnatt, svensk tid, på fredagen tog Svensk Golf, bland många andra golfmedier, emot ett mejl från kommunikationsteamet för “Premier Golf League” med följande uttalande:

“Det har varit mycket spekulationer i media rörande våra planer att lansera “The League”, ett nytt format i proffsgolfen som kommer att bestå av 18 tävlingar per år. En del av dessa spekulationer, bland annat detaljer om formatet och våra investerare, är felaktiga. Vi vill inte kommentera ytterligare vid denna tidpunkt, men vill säga att vår målsättning är att jobba med, snarare än att utmana, befintliga tourer för att göra golfen bättre som sport, för tittare och som medierättighet. Vi jobbar tillsammans med The Raine Group för att denna vision ska bli verklighet. Vi uppskattar intresset och ser fram emot att berätta fler detaljer längre fram.”

I mejlet, som skickas från “The Comms Team” och utan att nämna några personer, står att uttalandet görs på uppdrag av Premier Golf League Limited, ett dotterbolag till World Golf Group Limited.

The Raine Group är en investmentbank med rådgivarverksamhet baserade i New York, San Francisco, Los Angeles, London, Shanghai och Mumbai. Enligt The New York Times har The Raine Group bland annat varit rådgivare till förre Microsoft-vd:n Steve Ballmer när denne köpte basketlaget Los Angeles Clippers samt när en aktiepost i ägarbolaget till fotbollslaget Manchester City såldes till en grupp kinesiska investerare för tre miljarder kronor.


Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2020-01-24
TournyttEuropean TourPGA TourTournytt
Scroll to Top