Madelene Sagström van i helgen på LPGA Tour för första gången. Hon vann också fighten mot sina inre demoner. Foto: Getty images

Intervju

Sagström: ”Besegrade mina inre demoner”

Madelene Sagström vann inte bara på golfbanan i helgen. Hon vann också den mentala kampen mot tvivel av sin egen förmåga.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-27 Uppdaterad 2020-01-27

Madelene Sagström publicerade i början av förra veckan en bild på Instagram i samband med att hennes nya golfår på LPGA Tour skulle inledas. Till bilden skrev hon bland annat ”Planen är klar. Gnistan är där och jag är bestämd att göra det här till min bästa säsong hittills”.

Det hon inte visste då var att hon samma vecka skulle ta sin första seger på LPGA Tour.

Under söndagen lyckades Sagström säkra segern i Gainbridge LPGA at Boca Rio.
– Jag trodde inte det skulle gå så fort som det gjorde, sa hon efter segern med ett stort leende.

Madelene Sagström var i ensam ledning inför söndagsvarvet. Detta efter att ha gjort 16 (!) birdies under fredagen (då hon noterade karriärbästa med 62 slag) och lördagen. Men för den sakens skull var inget klart. Tvärtom var hon tvungen att prestera ända in i slutet av finalronden för att gå segrande ur årets första ordinarie LPGA Tour-tävling. Men oavsett hur det hade gått menar hon att hon var en vinnare.
– Jag hade redan vunnit innan jag började spela i dag. Inte tävlingen förstås, utan jag var en vinnare eftersom jag hade besegrat mina inre demoner och jag var redan innan ronden stolt över mitt agerande, sa Sagström och utvecklade sitt resonemang.
– Jag har ett stort problem med att vara i nuet. Jag oroar mig för framtiden. Jag har ständiga tankar som ”hur ska mitt år bli?” och ”hur bra ska jag kunna spela?”. Det var de största orosmolnen jag tagit med mig in i veckorna och uppenbarligen har jag svarat på flera av dem i dag, vilket jag är otroligt stolt över.

LÄS MER: Se suveräna slagen som säkrade Sagströms seger

2020 är Madelene Sagströms fjärde år på LPGA Tour. 2016 lyckades hon kvala sig in till touren via Symetra Tour – där hon det året vann vid tre tillfällen. Än i dag har hon rekordet för inspelade pengar på den touren. Men sedan dess har hon varit segerlös fram till nu. Enköpingsspelaren menar att det var en stor förändring att byta tour.
– När jag kom ut på LPGA Tour så var det tydligt att jag spelar mot världens absolut bästa spelare. Gör man ett misstag här eller där så missar man cutten. Sedan jag kom ut har jag varit lite ojämn och jag har behövt jobba med mina känslor, mina inre demoner. Det kom till en punkt då jag var tvungen att lista ut vilken typ av spelare jag är, vad det är jag vill göra med min golf. ”Hur får jag ut så mycket som jag har i mig?”.

Under söndagen visade hon sig själv och resten av världen precis hur hon ska göra för att vinna på touren.


Text: Jesper Johansson • 2020-01-27
TournyttLPGA TourMadelene SagströmNasa HataokaTournytt
Scroll to Top