Patrick Reed vill tysta ner Brandel Chamblee. Expertkommentatorn verkar inte särskilt brydd. /Foto: Getty Images

PGA Tour

Reed försöker tysta ner tv-expert

Patrick Reeds advokat har skickat ett varningsbrev till Brandel Chamblee med syftet att expertkommentatorn ska upphöra att anklaga Reed för fusk.

Text: Oskar Åsgård • 2020-01-10

Amerikanska golfsajten Golfweek rapporterar att de har mottagit ett varningsbrev (cease and desist-letter) som skickats från Patrick Reeds advokat till Golf Channels expertkommentator Brandel Chamblee.

Upprinnelsen är Patrick Reeds uppmärksammade ”bunkerkrattande” under tredje ronden av Hero World Challenge i december, Tiger Woods tävling som Henrik Stenson vann. Reed skrapade undan sand bakom bollen i ett wasteområde och bedömdes ha förbättrat sitt läge vilket kostade honom två pliktslag.

– Efter att ha sett videon är det två slags plikt, jag accepterar det. Men det var inte medvetet gjort, jag trodde att jag var tillräckligt långt från bollen. Jag tror att med en annan kameravinkel skulle det ha synts att jag var tillräckligt långt bakom bollen att jag inte förbättrade mitt läge, sa Reed till media direkt efter ronden.

Resten av golfvärlden såg annorlunda på händelsen och såväl spelare, publik och expertkommentatorer har antingen uttryckligen sagt att det Reed gjorde var fusk eller varit starkt ifrågasättande kring hans agerande.

SE TV-BILDERNA: Reed i blåsväder – sveper undan sand bakom bollen två (!) gånger och förbättrar läget 

En av dessa var profilerade expertkommentatorn och forne PGA Tour-spelaren Brandel Chamblee som i en tv-sändning på Golf Channel den 9 december, tre dagar efter händelsen på Bahamas, konstaterade:

”Att försvara Patrick Reeds agerande är att försvara fusk. Det är att försvara att bryta mot reglerna.”

 Den 13 december skickade Patrick Reeds advokat Peter Ginsberg, från New York-byrån Sullivan & Worcester, ett varningsbrev till Chamblee.

Brevet till Chamblee, som Golfweek erhållit en kopia av, läser:

”Syftet med detta brev är att inhämta försäkran om att du kommer att avstå från fortsatt spridning, publicering eller re-publicering av falska och ärekränkande uttalanden om Mr. Reed, inklusive några anklagelser om att han ’fuskade’ under Hero World Challenge i Bahamas.”

I brevet står vidare:

”Som du borde veta, och antagligen gör men väljer att ignorera, så skulle PGA Tour ifall de trott att Mr. Reed avsiktligen bröt mot en regel ha diskvalificerat honom från tävlingen snarare än att ha delat ut två slags plikt. Alla involverade är överens om att Mr. Reed agerade utan uppsåt och att videobilderna fullt ut stödjer den slutsatsen”

När Golfweek når Chamblee förklarar han att han mottog brevet med stor förvåning.

– Min första reaktion var att någon var så arg på Patrick Reed att de gått tillbaka och sett alla fina saker jag sa om honom när han vann Masters och krävde att jag skulle upphöra att säga bra saker om honom. När jag kom till meningen som säger att tv-bilderna fullt ut stödjer honom undrade jag hur Patrick Reed lyckats hitta den enda advokaten i hela världen som inte spelar golf. Ju mer jag läste av brevet, desto mer kändes det som att jag läste Finnegans Wake (den omskrivna James Joyce-romanen från 1939, reds anm), säger Chamblee.

Ingenting tyder på att Chamblee tänker justera sina uttalanden framöver på grund av varningsbrevet och allt talar för att expertkommentatorn inte behöver oroa sig över något förtalsåtal.

Jodi Balsam, en professor i idrottsrätt på Brooklyn Law School som Golfweek talat med konstaterar att Reeds möjligheter att vinna framgång med ett förtalsmål mot Chamblee är högst begränsade. – Försöket av Reeds advokat att tysta det publika samtalet om hans klients agerande är absurt och har ingen rättslig grund. Inget Brandel Chamblee sa utgör ett falskt konstaterande av fakta utan faller väl inom hans absoluta rätt att uttrycka en åsikt, säger Jodi Balsam till Golfweek.

LÄS MER: Cameron Smith – “Har ingen sympati för fuskare”


Text: Oskar Åsgård • 2020-01-10
TournyttPatrick ReedPGA Tour
Scroll to Top