5de36ee7c8b89

Tournytt

HELLSTEN: Inför gula och röda kort i golf!

Det är dags att införa gula och röda kort inom golfen tycker CM Hellsten, redaktör på svenskgolf.se/wp.

Text: CM Hellsten • 2019-08-12

Champions League-slutspelet är i full gång. Barcelonas Lionel Messi placerar bollen på straffpunkten. Han backar några steg och elva meter längre fram står FC Bayerns målvakt Manuel Neuer och funderar på vilket håll han ska kasta sig åt.
Messi avbryter plötsligt sin ansats.

Han går fram till bollen igen eftersom han tycker att den ligger lite konstigt på straffpunkten. Han lyfter upp bollen och noterar att det finns några jordklumpar på gräset precis framför och viftar bort smutsen. När han håller i bollen ser han att det blivit en repa på det yttersta lagret och ber att domaren kommer fram för att undersöka skadan lite närmare.
Nu undrar Manuel Neuer när – eller OM – Lionel Messi kommer att slå straffen.

Neuers lagkamrater i Münchenklubben skakar på sina huvuden och den tyska hemmapubliken uttrycker sitt missnöje på läktarna.
Domaren säger till Messi att bollens skada inte är så allvarlig och att han kan slå straffen.
Messi lägger ner bollen igen, men backar inte utan går i sidled och ställer sig på knä bara några centimeter från straffpunkten för att kontrollera så att ingen jordsmuts ligger i vägen framför bollen. För säkerhetsskull gör han samma procedur på motsatt sida, framför och bakom bollen.

Sedan reser han sig sakta upp och backar några steg.
Lionel Messi tar 2 minuter och 15 sekunder på sig att slå straffen.

Snabbast spelade med långsammast

Om den här uppdiktade inledningen hade inträffat i verkligheten hade förstås Lionel Messi tilldelats ett gult kort för fördröjning av spelet.
Det finns inget som är så tydligt som just gula och röda kort inom fotbollen.
Får spelaren en varning (gult kort) vet han eller hon att nästa gång blir det utvisning (rött kort) vilket också innebär avstängning i minst en match.

Inom golfen används uttrycket “på klockan” när spelarna är allt för långsamma ute på banan under tävling.
Det innebär att domarna tar tid på den aktuella gruppen och att om spelet inte snabbas på så kan det sluta med böter för spelarna.

PGA Tour ska se över reglerna gällande speltempo

Det här borde ändras.
Det är otydligt och inte tillräckligt kännbart.
Långsamt spel är ett ständigt aktuellt ämne som fick nya rubriker under The Northern Trust – den första tävlingen på PGA Tour-slutspelet FedExCup – när Bryson DeChambeau tog 2 minuter och 15 sekunder på sig att slå en putt från 2,4 meter – som han sedan missade.

Så här såg det ut:


Klippet fick stor spridning i sociala medier. Spelkamraterna Tommy Fleetwood och Justin Thomas stod där på greenen och måste ha undrat om Bryson DeChambeau överhuvudtaget tänkte slå putten.
Flera andra spelare kommenterade i Twitterflödet:
Majorvinnaren Rich Beem, som vann PGA Championship 2002, rasade:
“DET HÄR MÅSTE FÅ ETT SLUT!!!!! PGA Tour – skäms om ni inte gör något!!! Som medlem är jag UPPRÖRD över att ni tolererar sånt här. Ni pratar om att “skydda fältet”, gör då det genom att straffa/diskvalificera sånt här beteende!!

HELLSTEN: Inför gula och röda kort i golf!

Rich Beem har förstås alldeles rätt.
Även tvåfaldige ET-vinnaren Eddie Pepperell menade i kommentarsfältet att böter inte biter och att pliktslag ska delas ut.
Rory McIlroy var inne på samma linje inför The Northern Trust.

McIlroy om långsamt spel: ”Dags att börja plikta”

Jag håller fullständigt med.
I dagsläget tillämpas inte pliktslag utan spelarna bötfälls om de har varit mer än 50 sekunder långsamma en andra gång. Dessutom redovisas inte bötesbeloppen.

Om tourmiljonärer tvingas betala några tusenlappar för en förseelse spelar liksom ingen roll – men om domarna ute på banan delar ut pliktslag direkt så kan det få ödesdigra konsekvenser.
Som…
… missad cut.
… stora uteblivna prissummor.
… tappad världsranking.

Dessutom är det knappt någon som vet när spelarna är “på klockan”.
Här finns det mycket som tourerna kan göra för att öka tydligheten.

Köp in gula och röda kort från en fotbollsaffär.
När en spelare “sätts på klockan” så delar domaren ut det gula kortet och det blir en gul markering intill spelarens namn på den resultatskylt som finns i bollen och i leaderboarden på nätet.

Och TV-bolagen kan använda samma gula grafik som under fotbollssändningarna när en spelare blir varnad.
Det är övertydligt för såväl spelaren som publiken och ger en extra krydda under en lång golfsändning.

Det gula golfkortet innebär att spelaren är varnad och bör snabba på spelet.
Om det inte blir någon förbättring ska domarna dela ut det röda kortet som borde innebära två pliktslag och att spelaren är avstängd från nästa tävling.

När säsongen är över summeras antal gula och röda kort och den som toppar den mindre smickrande statistiken får riktigt dryga böter, varför inte 500 000 dollar – pengar som skänks till välgörenhet.
Det här tror jag verkligen skulle få effekt. 
Text: CM Hellsten • 2019-08-12
TournyttGolfreglerKrönikaPGA TourSnabbare spelTourfinalen FedEx-cupTournytt
Scroll to Top