The Northern Trust – Round One

Tournytt

PGA Tour ska se över reglerna gällande speltempo

Bryson DeChambeau har mottagit kritik från såväl medspelare som publik gällande hans tempo. Det här gör att touren nu ska se över sina regler gällande golfens tempo och hur spelare ska straffas för långsamt spel.

Jesper Johansson • 2019-08-12

En av golfens största problem, både bland amatörer och proffs, är spelhastigheten. Det blev återigen tydligt i den första slutspelstävlingen på PGA Tour då filmer av Bryson DeChambeau spreds på internet. I ett av klippen läste han en putt på ungefär två meter i över två minuter.

Golfstjärnor och golfsupportrar kommenterade klippet och fördömde hans agerande.

Bryson DeChambeau själv? Ja, han menade att det inte är hans fel och att det finns andra som är lika långsamma.
– Så här är det: Det är tre till som spelar där ute. Och jag är inte den enda som spelar golf. Är det korrekt? Här är ett exempel till er (journalister på plats): Jason Day och Stevie Williams. Jag spelade med honom under den tredje ronden i senaste WGC-tävlingen. Gissa hur lång tid det tog att spela den rundan. Är det någon som vet? Annars kan det vara värt att kolla upp det. Vi var bakom dem på vartenda hål den dagen.
– Mycket handlar om caddies. Mycket handlar om att spelarna inte bryr sig om att gå snabbt. Jag spelar på ett annat sätt. Jag tar mina 40 sekunder jag är tillåten att använda. Ibland ännu mer, absolut. Kanske fem procent av gångerna. Men det är synd hur det här uppmärksammas. För det finns många långsamma spelare här ute som det inte pratas om. För mig personligen är det här en attack. Människor vet inte hur mycket de kommentarerna sårar. Det här handlar om golf. Jag försöker njuta av min tid där ute och spela så bra jag kan. Så jag “springer” mellan slagen så att jag ska få mer tid. Ibland håller inte caddies och spelkamrater samma tempo som de behöver. Folk säger att jag är långsam. Att jag dödar sporten. Det är komplett skitsnack. Det är inte rättvist.

Med allt som hände under veckan valde PGA Tour att på söndagen skicka ut ett offentligt uttalande där de säger att speltempot är något de ska se över. Förhoppningen är att de ska kunna använda sig av Shotlink-teknologin för att mäta varje spelares tempo.
– Vi är medvetna om att alla spelares vanor när det kommer till att förbereda ett slag snabbt kan bli ett problem i dagens värld och våra spelare är väldigt passionerade gällande det här.
– Just nu ser vi över möjligheterna att göra något åt det här och frågar oss “finns det något vi kan göra bättre?”. Vi är övertygade om att teknologi är en av de viktigaste delarna här och vi ser över vad vi kan göra, säger Tyler Dennis, PGA Tours verksamhetschef.

Som det är i dag kan en spelare inte få pliktslag utan får böter efter att ha varit mer än 50 sekunder långsam en andra gång. Hur stora bötessummor det blir är inte offentligt.

 


Scroll to Top