Tournytt

ÅSGÅRD: Ryder Cup i Sverige?

Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård skriver om ett eventuellt Ryder Cup på svensk mark.

Oskar Åsgård • 2018-09-30

Ledaren publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 8 i augusti 2018.

Den exakta siffran är svår att sätta fingret på. Men de skarpaste estimaten säger att det rör sig om några hundra miljoner ögonpar världen över som fäster blicken mot en skärm när höstens Ryder Cup sparkar igång på Le Golf National utanför Paris.

Vad jag med större säkerhet kan ringa in är att inte en enda av dessa tittare kommer lämna tv-soffan besviken. För är det något Ryder Cup alltid bjuder på är det dramatik. Slutsiffrorna senast i Minnesota 2016 må ha varit klart i amerikansk favör i slutändan men den som påstår att de inte var barnsligt fängslade av söndagsduellen mellan Patrick Reed och Rory McIlroy ljuger.

Årets Ryder Cup-match har ingredienserna för att bli en höjdare. Den europeiska revanschlusten, mixen av det äldre och yngre spelargardet i bägge lag, att vi med stor sannolikhet har två spelande svenskar med och den utmärkta banan vars avslutningshål kommer bli en utmärkt scen att följa upplösningen av täta matcher på.

Ändå svider det att tänka på att världens häftigaste golfmatch hade kunnat vara på väg till Sverige och Bro Hof Slott i år.

Sverige var ju ett av de ursprungliga sex kandidatländerna som fanns med i arrangörsloppet om Ryder Cup 2018. Men i slutändan kom det aldrig ens in en svensk ansökan, vilket var snopet med tanke på att Sverige internationellt sågs som förhandsfavorit.

Vad händer om en Ryder Cup-spelare är skadad?

Den svenska Ryder Cup-kampanjen bad om 120 miljoner kronor i statligt stöd. Det blev noll och i en intervju med Svensk Golf förklarade dåvarande idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth att ett skäl var att golfarna själva valde att inte satsa något. ”Tanken var att golfarna skulle ställa upp med 20 kronor per medlem och år – det är inte ens en kopp kaffe – och det sa de nej till. Varför ska då skattebetalarna gå in?”, sa idrottsministern.

Den där omtvistade tjugolappen var visserligen föremål för omröstning på ett extra förbundsmöte i december 2009, fast inför kommunicerades det ju att inte ett öre av de 20 kronorna skulle vikas åt Ryder Cup. Först efteråt var det ”tråkigt att klubbarna inte ville hjälpa till med finansieringen”.

Ett fiasko och en missad möjlighet.

Men låt oss blicka framåt, vad skulle krävas för att få Ryder Cup till Sverige?

Frankrikes Ryder Cup-arrangemang i år är i allra högsta grad resultatet av crowdfunding, där franska golfmedlemmar skjuter till tre euro per person och år över 13 års tid. Sammanlagt nästan 200 miljoner kronor och ungefär halva den summa som krävdes för att få Ryder Cup till Paris.

En oberoende studie har visat att enbart åskådarna som besökte 2014 års upplaga på Gleneagles tillsammans genererade över hundra miljoner spenderade pund i Skottland. Siffror som borde vara skäl nog för en svensk regering att överväga att vara med och bidra till finansieringen.

Personligen är jag nyfiken på hur många svenska golfare som skulle kunna tänka sig att vara med och ekonomiskt stötta en svensk Ryder Cup-ansökan. Min tro och förhoppning är att vi är många som skulle ställa upp.

Jag hoppas bara att någon ställer frågan.

 

 


Scroll to Top