Tournytt

Vad händer om en Ryder Cup-spelare är skadad?

Ryder Cup närmar sig med stormsteg men både USA och Europa har potentiella deltagare som dras med skador. Det här är vad som händer om en spelare inte kan delta.

Jesper Johansson • 2018-08-29

Henrik Stenson kämpar med en ömmande armbåge.
Rickie Fowler avstår tävling efter tävling på grund av en magmuskelskada.

Vad händer om en spelare som är uttagen i Ryder Cup inte är frisk nog för att spela lagtävlingen?
Reglerna skiljer sig åt beroende på om du är amerikan eller europé.

Här är en genomgång av vad som kan hända:

En amerikan (till exempel Rickie Fowler), som kvalade in till Ryder Cup genom en av de åtta direktplatserna, kan bytas ut om han inte tillfrisknat lagom till tävlingen på Le Golf National 28–30 september.

Men för att USA inte ska tappa poäng måste det ske innan torsdagens ceremoni, som välkomnar spelare och fans till tävlingen.

Om Fowler inte kan vara med får Jim Furyk ytterligare ett kaptensval och kan därmed välja vilken spelare som helst.
Alltså får Bryson DeChambeau, som slutade nia på deras rankinglista, inte en direktplats – istället blir det ett femte kaptensval för Jim Furyk.

För Thomas Björn och Europa ser reglerna annorlunda ut.

Om en europé som är klar för tävlingen skadar sig beror det på vilken rankinglista han kvalat in via om Björn får välja en valfri spelare eller inte.

Exempel:
Om Francesco Molinari, som kvalade in via Europapoäng, skadar sig kommer den femte spelaren på den rankinglistan, Jon Rahm, att ta hans plats.

Men eftersom Rahm har kvalat in via världspoäng kommer då den femte spelaren på världspoängslistan att bli klar för laget (just nu Ian Poulter), inte den sjätte spelaren på Europapoänglistan.

Om en spelare som kvalat in via världspoäng blir skadad och inte kan vara med kommer även då den femte spelaren från världspoängslistan (Ian Poulter) att få en automatisk plats.

Men om den femte spelaren på världspoängslistan är ett av Thomas Björns kaptensval kommer dansken istället få välja en ny spelare.

Om en av de fyra spelarna som Thomas Björn valt till laget skadar sig, till exempel Henrik Stenson (om han tas ut), får kaptenen ett nytt val.

Glasklart? Bra!

Olesen i guldposition – närmar sig Ryder Cup

Men vad händer om en spelar insjuknar eller skadar sig under tävlingens gång då? 

• Om en spelare blir sjuk eller skadad efter att en foursome- eller singelmatch startat och inte kan fortsätta förlorar han/laget matchen.

• I bästboll fortsätter matchen att spelas med den spelaren som fortfarande är kvar på banan. Men han möter då två motståndare själv. Om den sjuke/skadade spelaren tillfrisknar får han återvända till matchen när nästa hål startar.

• Om en spelare blir sjuk/skadad inför en match får han bytas ut mot någon av de spelare som vilar så länge det inte är en singelmatch (då alla spelare ska spela dem).

• Om en spelare skadar sig inför de avslutande singelmatcherna förlorar spelaren matchen.
Men om en spelare från vardera sida är skadad görs spelordningen om så att de två möter varandra och därmed delar matchen.


Scroll to Top