5de421bcda03a

Anna Nordqvist utsedd till Årets Golfare

Hon vann två toursegrar, varav en major och var obesegrad i Solheim Cup. Det gjorde avtryck hos juryn som med övertygande röstmarginal utsåg Anna Nordqvist till 2017 års mottagare av priset Årets Golfare. – Det är klart att det betyder mycket och det är kul att uppmärksammas för det man gör, säger Nordqvist.

Text: Oskar Åsgård • 2017-12-22 Uppdaterad 2019-12-12

FAKTA OM ÅRETS GOLFARE
• Juryn:
Priset Årets Golfare har delats ut sen 1966 och är ett mångårigt samarbete mellan tidningen Svensk Golf och Föreningen Golfjournalisterna.
Juryn består av Svensk Golfs redaktion, medlemmarna i Golfjournalisterna, SGF:s ordförande, generalsekreterare och idrottsavdelning, PGA:s ordförande och vd samt SGT:s tournament directors och spelarråd.
• Poängberäkningen:
Juryn rangordnar fem spelare enligt 5-4-3-2-1 p. Flest poäng vinner, vid lika antal avgör antalet förstaplatser/fempoängare.
• Priset:
Årets Golfare får priset ”Silverbollen” plus ett stipendium på 10 000 kronor av Svensk Golf. Om ett proffs vinner titeln ska pengarna skänkas till ett välgörande ändamål eller till en svensk golfklubb. 

Utanför Torshälla golfklubbs falurödfärgade klubbhusväggar ligger snön tät och klubbens besökare denna decemberdag består i första hand av några enstaka skidåkare.

Anna Nordqvist ställer ner ”Silverbollen”, pokalen årligen delas ut till Årets Golfare i Sverige, och tar fram sin telefon för att ta en bild som skickas till Henrik Stenson.

”2-5” skriver hon i meddelandet och syftar på antalet gånger de två tagit hem priset.

– Ja, han skämtade friskt om vilka tävlingar han skulle vinna nu i slutet av året för att slå mig, skrattar Nordqvist och fortsätter.

– Han skulle vinna Race to Dubai och de sista två tävlingarna, men sen blev han ju skadad i slutet av året så hans plan gick inte riktigt i verket.

Priset Årets Golfare har delats ut sedan 1966 och när juryn lagt sina röster i år var resultatet talande. Anna Nordqvist toppade alla utom två röstsedlar och hade sammanlagt 216 poäng, före Henrik Stenson 128 poäng och Alex Norén 121 poäng.

– Det är klart att det betyder mycket och det är kul att uppmärksammas för det man gör. Jag har haft många bra år mellan 2009 och 2017 men det säger ju bara något om konkurrensen inom svensk golf. Det är kul när det går bra för killarna och de andra också, jag kan inspireras av vad dem lyckas med, säger Nordqvist.

KRÖNIKA: Nordqvist gjorde en bragd!

Det är andra gången Anna Nordqvist vinner priset, första gången var 2009. Då precis som i år vann hon två toursegrar på LPGA, varav en major.

– Jag vann ju tidigt i Phoenix i år och det var otroligt stort. Varje gång jag spelar den tävlingen blir det som att komma hem för det var där min resa startade i USA. Det kändes nästan som att vinna på hemmaplan och kommer alltid att vara en riktigt speciell seger för mig.

I mitten av juli fick Nordqvist diagnosen körtelfeber och plötsligt var det högst osäkert hur resten av säsongen skulle arta sig.

– Jag visste inte hur det skulle påverka mig och låg sängliggande i två veckor efter US Open.

Anna Nordqvist utsedd till Årets Golfare
Foto: Pernilla Sjöholm
Anna Nordqvist med Silverbollen.

Nästa gång hon peggade upp var i Women’s British Open, där hon trots sjukdomen spelade sig till en sjundeplats.
– Jag spelade riktigt bra, vilket var fantastiskt för kroppen reagerade inte riktigt som vanligt. Jag blev andfådd bara av att gå upp för en liten backe och hade inte riktigt samma fart (i svingen) som vanligt. Jag var nog faktiskt ännu mer tävlingssugen då, så jag insåg nog inte hur sjuk jag var och hade svårt att acceptera att jag inte kunde träna. Jag vägrade acceptera att jag mådde dåligt.

Nordqvist vägrade kasta in handduken, varvade sängliggande vila med tävlingsspel, gick obesegrad genom Solheim Cup och i säsongens sista major Evian Championship besegrade hon virus, väder och världselit för att vinna karriärens andra majortitel.

Anna Nordqvist värd för ny tourtävling

Vad betydde den segern för dig?
– Jag tror att jag fortfarande försöker smälta Evian-segern. Min reaktion efter sista putten i särspelet summerade nog allt. Det var obeskrivligt att komma tillbaka och vinna, med de förberedelser jag hade och hur jag mått. Jag stod bara och skakade efter den putten, jag trodde nog inte att jag skulle vara så emotionell som jag var där. Det var mycket känslor där från så många år som jag kämpat för det och så hände det. Därför har jag nog fortfarande svårt att smälta hela händelsen.

Med den titeln är du och Annika Sörenstam de enda två svenskar som vunnit mer än en major, vad tänker du när du hör det?
–Det är en ära. Men jag ser det mest som att jag spelar golf och försöker göra det så bra som möjligt. Men visst, tittar jag tillbaka på att ha vunnit åtta gånger på touren varav två majors. Det är ganska coolt att bli presenterad som ”two time major champion” på första tee i tävlingar. I de stunderna inser man, ”just det, jag är ju det” för jag har nog inte riktigt sett mig i de sammanhangen. Jag blir otroligt stolt när jag tänker på det.

Nu väntar julfirande i Eskilstuna innan förberedelserna för 2018 års säsong inleds i Florida i januari. Tävlingsdebuten på LPGA sker i februari för den svenska världssjuan och hennes fokus framåt är tydligt.

– Det som driver mig är att vinna tävlingar. Och det är klart, vinner man en major så sporrar det en till att vinna en till. 

ÅRETS GOLFARE 2017: 

216 poäng: Anna Nordqvist                               
128 poäng: Henrik Stenson                    
121 poäng: Alex Norén                                          
  81 poäng: Madelene Sagström                                 
  56 poäng: Alexander Björk                                        
  16 poäng: Pernilla Lindberg                                   
    8 poäng: Linn Grant                                            
    6 poäng: Jonas Blixt, Frida Kinhult                            
    4 poäng: Joakim Björkman, Amanda Linnér                  
    3 poäng: Marcus Kinhult                                  

 


Text: Oskar Åsgård • 2017-12-22
TournyttAnna NordqvistTournytt
Rulla till toppen