Tournytt

”Jag brukade smyga in på banan och spela när ingen tittade”

Tommy Fleetwood är i år en av favoriterna till att vinna The Open. Den formstarke engelsmannen växte upp runt knuten från spelplatsen, och har en väldigt speciell relation till Royal Birkdale.

Jesper Johansson • 2017-07-06

Som barn brukade han smyga in på Royal Birkdale och spela några hål innan han blev upptäckt, och utslängd, av klubbens medlemmar. Nu är han en av favoriterna att vinna The Open på samma bana – och därmed bli förste engelsman att vinna majorn sedan Nick Faldo lyckades 1992. 

Det har gått fort för Tommy Fleetwood. Engelsmannen var i september rankad 188 i världen. Nu är han på plats 15 och har under våren vunnit både Abu Dhabi HSBC Championship och HNA Open de France. Dessutom har han slutat tvåa i WGC-tävlingen Mexico Championship och Shenzhen International samt slutat fyra i US Open.
I och med de fantastiska resultaten är han i skrivande stund rankad högst av alla på Race to Dubai, European Tour säsongslånga tävling.

TV: Här är banguiden till Royal Birkdale

26-åringen är uppvuxen precis intill golfbanan Royal Birkdale i Southport, och han menar att det ska bli speciellt att spela på banan.
– Min pappa går på hundpromenader förbi banan varje dag och när jag var sju eller åtta år brukade vi smyga in på banan och slå några slag när ingen tittade. Det går inte att få en turnering närmare sitt hem, och dessutom är det The Open, säger Fleetwood till Telegraph.
– Det kommer att bli speciellt. För ett år sedan var jag inte i en position att ens tänka på The Open, och om jag ska vara ärlig blir jag nervös av att tänka på det nu. Men det är klart att det ska bli härligt att komma dit i bra form och känna att man har en chans att vinna. 

Att vara en Englands största hopp och en av favoriterna i tävlingen som i år firar 146 bidrar förstås till en hel del press. Men det är något den långhårige spelaren tar med ro.
– Bättre det än att publiken räknar med att jag ska missa cutten. Jag spelade banan för några månader sedan med min pappa och det var massa affischer uppsatta på spelarna som ska delta i tävlingen. På en av dem var det jag själv och både jag och min pappa tycke det kändes underligt. Men jag antar att jag måste vänja mig vid det.

Kanske är det en majorvinnare hans pappa kommer spela med nästa gång han peggar upp bollen tillsammans med sin son.

Scroll to Top