THE PLAYERS Championship – Previews

Tournytt

Allt du behöver veta om TPC Sawgrass nya design

TPC Sawgrass har nu byggts om för att skapa mer dramatik tidigare under rundan.

Jesper Johansson • 2017-05-09

Redan 1974 startade The Players Championship på PGA Tour. Jack Nicklaus vann tre av de fem första tävlingarna – som då spelades på olika banor varje år. Tourens chef vid den tiden, Deane Beman, beslutade att tävlingen skulle få en permanent spelplats, för att historia skulle kunna ske årligen. Beslutet blev TPC Sawgrass.

Pete Dye fick uppdraget att rita The Players Stadium Course på TPC Sawgrass, och Deane Beman gav honom en del riktlinjer innan han startade sitt uppdrag. Dels skulle inte en typ av slag ha en fördel på banan, utan istället skulle alla spelare behöva använda sig av flera olika slag. Dessutom skulle stora kullar byggas runt hålen så att publiken skulle ha bra platser för att se dramatiken. Men det var inte allt Beman begärde från arkitekten Pete Dye.
– Jag ville att banan skulle bli ikonisk, sa Beman. 

Allt du behöver veta om TPC Sawgrass nya design
Hål 12 har byggts om för att spelarna ska kunna nå green från tee. Men för att göra det måste de hålla sig borta från vänstersidan som skyddas av ett vattenhinder, samt träden till vänster. //Foto: Getty Images

1980 spelades första The Players Championship på golfbanan. Och att säga att den är ikonisk är en underdrift. Hål 17 är ett av världens kändaste golfhål med en green utplacerad mitt i ett vattenhinder.

Efterfjolårets tävling, som Jason Day vann, var det dags att renovera golfbanan. Det har nu gjorts, och man har utgått från Deane Bemans krav när man gjort det.

Det ökända hålet

Här är förändringarna som skett på TPC Sawgrass:

Alla greener har nu ett Bermuda-gräs som heter TifEagle, och ska ge den bästa rullen i världen.
På hål 12 ser vi den största skillnaden rent strategiskt. Par 4-hålet är nu nåbart från tee, vilket ska skapa dramatik tidigare in i ronden.
En annan nyhet är ett stort vattenhinder mellan hål 6 och hål 7. På flera hål har nu ruff tagits bort så att utslag ska landa på barr. Dessutom har många hål fått större greener för fler flaggplaceringar, och kortare klippt gräs runtomkring – för att trigga spelarnas kreativitet.

Fem ö-greener alla borde spela

 

De nya förändringarna gör att baknian på banan kan belöna den spelare som jagar, och skapa fyrkanter på scorekortet för de som vill bevaka sin ledning.

• Källa: PGA Tour

Se filmen där Pete Dye berättar om förändringarna på TPC Sawgrass: 

Scroll to Top