Enligt TPC Sawgrass skickar hobbygolfare ner 150 000 bollar om året i vattnet kring 17:e green på Stadium Course. Foto: Getty Images

Följa

Det ökända hålet

17:e på TPC Sawgrass är ett av världens mest kända golfhål och i veckan hamnar ögreenen återigen i fokus när The Players Championship avgörs. Gissa hur många bollar PGA Tour-proffsen slagit i vattnet under tävlingen sedan 2003?

Text: CM Hellsten • 2011-05-11

The Players Championship

Datum: 12-15 maj.
Bana: TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida.
Prispengar: 9 500 000 dollar.
Vinnare: Tim Clark (2010).

FedExCup
Startfält
Startlista, rond 1 & 2
Aktuell ställning

Det som har blivit ett världens mest berömda golfhål kom faktiskt till av misstag. Från början var tanken att det bara skulle finnas en liten damm framför green, men det visade sig att marken innehöll perfekt sand som behövdes på andra delar av banan och snart hade nästan all jord försvunnit.

Arkitekten Pete Dye kom då att tänka på en av grannklubbarna som hade en slags öformad green och han bestämde sig för att göra likadant, fast mycket bättre. Tomrummet fylldes med vatten och den där lilla tilltänkta dammen förvandlades till en stor ocean.
Från det bakre teeområdet är det bara 125 meter.

66 slag
När amerikanska Golf Digest 1986 skulle utse landets sämsta golfare flögs den då 31-årige höghandicapparen Angelo Spagnolo in från Pittsburgh till TPC Sawgrass Stadium Course. Väl framme på det 17:e hålet sa han att det kändes som att det var engelska kanalen som han skulle över.
Efter att ha skickat ett gäng bollar i vattnet valde Mr Spagnolo att putta sig längs vänstra kanten hela vägen fram till green. Han nådde dit på 63 slag och det krävdes ytterligare tre puttar för att få bollen i hål.
66 slag på 17:e och totalt 257 på varvet.

Tways tolva
Även proffsen hamnar i trubbel här och PGA Tour har statistik på hur många bollar som stjärnorna skickar ner i vattnet. Sedan 2003 har de sänkt 400 bollar. Rekordet är 93 stycken totalt under The Players Championship 2007 då hela 50 av dem kom under rond 1.
Dag tre 2005 landade 25 bollar i sjön.
Fyra av dem slog Bob Tway.

Jänkaren var -7 och fyra slag efter täten när han ställde sig på tee och slog en järnåtta som i den kraftiga vinden gick för långt.
Från dropprutan skickade han ytterligare tre i vattnet och till slut noterade han en 12:a på korthålet.
Oklahomasonen Tway rasade från plats 10 till 72 och det visar bara att spelarnas mästerskap aldrig är avgjort förrän de har passerat 17:e green.

Stenson om 17:e
Så här säger Henrik Stenson om hålet till PGA Tour.com:
– Om jag står på 16:e greenen och väntar på att putta så brukar jag kika på vad killarna i bollen framför gör på 17. Det går liksom att läsa av lite om alla slår för långt eller kort. Normalt sett är det vinden som ställer till det. Att gå från tee till green på 17:e kan sedan vara en promenad av nöje eller smärta beroende på hur slaget gick. Atmosfären är fantastisk med all publik.

Henrik Stenson vann The Players 2009. Sedan dess svensken inte segrat och han kommer nu till Ponte Vedra Beach i Florida med tre raka missade kvalgränser.
Han har sällskap av fyra landsmän i startfältet – Peter Hanson, Fredrik Jacobson, Robert Karlsson och Carl Pettersson


Text: CM Hellsten • 2011-05-11
FöljaNyheter
Scroll to Top