Open de France Press Conference

Tournytt

Mikrofon på spelarna och pyroteknik under ny European Tourtävling

European Tour fortsätter att lansera nya tävlingsformat. Det senaste kommer att äga rum i maj.

Text: Jesper Johansson • 2017-02-13 Uppdaterad 2017-02-13

I början av maj är det premiär för European Tours nya tävlingsformat – GolfSixes.

På Centurion Club utanför London kommer 16 lag som representerar 16 olika länder delta i tävlingen. Varje nation kommer att ledas av den högst rankade spelaren från landet, som är tillgänglig för tävlingen. Den spelaren får sedan välja sin spelpartner för tävlingen.

Under tävlingens första dag kommer ett gruppspel äga rum. Fyra grupper med fyra lag vardera kommer att spela matcher mot varandra över sex hål. Under andra dagen kommer det bli ett slutspel med de åtta bästa lagen.

“Vi sysslar med underhållning och golfen är vår plattform”

Under tävlingen kommer musik och pyroteknik finnas vid olika delar av banan. De deltagande spelarna kommer spela med mikrofon för att ge publiken en ännu bättre inblick i spelet och mellan matcherna kommer de svara på fansens frågor. Keith Pelley, vd för European Tour, menar att det här är nödvändigt för att modernisera sporten.

Nattgolf på European Tour

– Vi har sagt under en ganska lång tid att golfen måste moderniseras och att introducera nya spännande tävlingsformat är en stor del i att göra just det. Vi vill göra golfen roligare för den yngre generationen och jag tror att det här tävlingsformatet kommer göra det. Vi sysslar med underhållning och golfen är vår plattform, GolfSixes är det perfekta beviset på det.

Varje lag kommer att få tre poäng för varje vinst i gruppspelsmatcherna, medan man får ett poäng vardera om man spelar oavgjort.

Nu är det klart med DJ på Nordea Masters

Alla spelarna kommer att slå ut. Sedan väljer lagen en av bollarna och slår vartannat slag därifrån. Om det är oavgjort i en slutspelsmatch efter sex hål kommer särspel ske på ett “förkortat slutspelshål”.

Det här är inte den första European Tour-tävlingen som spelas i ett nytt format.
I veckan är det dags för World Super 6 i Perth, Australien. Tävlingen är en vanlig slagtävling de första 54 hålen, sedan går de 24 främsta spelarna vidare till ett slutspel där alla matcher är sex hål långa för att till slut kora en vinnare.

Keith Pelley har också tidigare meddelat att man arbetar för att ta fram en tävling som spelas kvällstid, på en upplyst golfbana.

Nya tävlingen i korthet

Spelform
Tvåmannalag, greensome. Båda spelarna slår ut, sedan väljer de ett av utslagen och slår vartannat slag därifrån. 16 lag från 16 länder deltar. Bäst rankad från enskilt land väljer spelpartner.
Tävlingsform
Tvåmannalagen spelar i fyra grupper med fyra lag i varje. De åtta bästa går vidare till ett slutspel. I gruppspelet får varje lag tre poäng per vinst och en (1) poäng vid lika resultat. I slutspelet avgörs oavgjorda matcher på ett “förkortat slutspelshål”.
Plats
Tävlingen spelas på Centurion Club i St Albans utanför London 6–7 maj.


Text: Jesper Johansson • 2017-02-13
TournyttEuropean TourTournytt
Scroll to Top