Mark Darbon tar över en av golfvärldens tyngsta positioner. Foto: The R&A

Han blir ny chef för The R&A

Ett av världens två ledande golforgan har utsett Mark Darbon till ny vd. 

Text: Olof Åsgård • 2024-07-01 Uppdaterad 2024-07-01

Sedan tidigare stod det klart att Martin Slumbers skulle lämna sin position som chef för The R&A i slutet av året.
Nu är det klart vem som efterträder honom. Det blir 45-årige Mark Darbon som även kliver in som sekreterare i The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews. 
Darbon lämnar sin roll som vd för det stora rugbylaget Northampton Saints som han drivit med framgång sedan början av 2010-talet.
Han hade även en ledande position i London Organising Committee inför och under de olympiska spelen och paralympics i London 2012.

– Jag är stolt och hedrad över att få tillträda dessa positioner med The R&A och The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews och att gå över till golf, en sport som jag alltid har älskat. R&A är en globalt känd organisation och gör så mycket för att se till att golf blomstrar, från gräsrotsnivå upp till det professionella spelet. Jag ser fram emot att arbeta med ett enormt talangfullt team av personal, klubbens medlemmar och ett så imponerande utbud av partnerorganisationer för att nå ännu mer framgång under de kommande åren, säger Darbon i ett pressmeddelande. 

The R&A:s ordförande är nöjd med rekryteringen.
– Vi var mycket imponerade av Marks kunskap och erfarenhet av den globala sportbranschen och hans förmåga att utveckla framgångsrika lag och leverera fantastiska evenemang. Vi tror att han kommer att vara en utmärkt ledare för The R&A och The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews och kommer att spela en nyckelroll i att hjälpa oss att nå vårt mål att säkerställa en välmående och hållbar framtid för golf, säger Niall Farquharson, ordförande The R&A. 

The R&A är tillsammans med amerikanska USGA golfvärldens två ledande organisationer. Tillsammans beslutar de bland annat om spelets och utrustningens regelverk.
The R&A är även huvudarrangör för bland annat The Open Championship, AIG Women’s Open, The Amateur Championship, The Women’s Amateur Championship, The G4D Open, Senior Amateur Championship, Women’s Senior Amateur Championship, Junior Open, The Senior Open Presented by Rolex, Boys’ Amateur Championship och Girls’ Amateur Championship.

Läs mer: R&A-chefen Martin Slumbers avgår
Läs mer: PGA-bomben: vdn lämnar sin post

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-07-01
NyheterNyheterR&A
Rulla till toppen