De allra flesta har något att säga om de kommande regeländringarna för golfbollar. Genrebild: Getty Images

Golfvärlden reagerar på bollbeslutet 

Tillverkare, tourer, spelare och läsare ger sin syn på att golfbollen backas tillbaka.

Text: Svensk Golf • 2023-12-07 Uppdaterad 2023-12-07

R&A och USGA har beslutat att införa nya testmetoder för godkännande av golfbollar. 2028 går proffsen över till de nya bollarna och resten av världens golfspelare följer efter i januari 2030.
De herrproffs som slår allra längst beräknas tappa 13–15 yards med driver. Genomsnittlige manlige tourspelaren tappar 9–11 yards, genomsnittliga LET/LPGA-spelaren 5-7 yards, den genomsnittlige manlige fritidsgolfaren kommer slå 3-5 yards kortare och den kvinnliga bara 1-3 yards kortare.

Att något skulle ske var väntat och de allra flesta förstod att nuvarande regler, som infördes för 20 år sedan, inte skulle vara för evigt.
Men ända sedan de styrande golforganen började studera längdökningen mer intensivt för några år sedan, så har många tillverkare, proffstourer, spelare och vardagsgolfare varit skeptiska. 

Så här reagerade golfvärlden på beskedet om att golfbollen backas tillbaka.

PGA Tour

”Under hela processen har vi lämnat feedback till USGA och R&A och är glada över att se ett antal av våra rekommendationer återspeglas i senaste tillkännagivandet. Vi tror dock att den föreslagna ökningen av testklubbhuvudets hastighet till 125 mph är oproportionerlig mot ökningshastigheten vi ser när vi analyserar PGA Tour-radardata. Tillsammans med Player Advisory Council, Player Directors och Policy Board kommer vi att fortsätta att dela vår feedback med USGA och R&A.”

LPGA Tour

”LPGA uppskattar USGA:s och R&A:s ledarskap och förvaltning i en mängd olika ämnen inom spelet, inklusive dagens tillkännagivande om de förväntade förändringarna av reglerna för slaglängder. Även om vi inte känner att det finns ett längdproblem i damspelet, inser vi behovet av USGA och R&A för att ta itu med komplexa utmaningar och säkerställa spelets fortsatta långsiktiga tillväxt, framgång och hållbarhet.”

DP World Tour

”Vi uppskattar tiden och ansträngningen som spelets styrande organ, R&A och USGA, har lagt ner på forskning inom detta område. De är golfens regelmakare, och vi respekterar därför det beslut de har kommit fram till.”

Titleist

”Intresset för golf är enormt (2023 kommer att markera det sjätte året i rad då antalet golfare har ökat), fler golfbanor bygger framflyttade tees, backtee används i mindre än fem procent av rundorna, och genomsnittliga carrylängderna för kvinnliga och manliga golfare är 147 yards respektive 215 yards. Det är lämpligt och nödvändigt att fördelarna med varje föreslagen begränsning av utrustning utvärderas grundligt i strävan efter en hög grad av samförstånd och stöd kring meningsfull förändring. Att backa tillbaka golfbollen påverkar golfare alltför mycket och återspeglar inte helt inspelet från de som är närmast spelet. Det har funnits förfrågningar om att anpassa vilka data som används och hur de används för att dra slutsatser innan eventuella utrustningsändringar görs. Många viktiga intressenter ser inte avståndet som ett problem som de styrande gör och drar därför andra slutsatser om hur man ska gå tillväga för att säkerställa bästa möjliga resultat för sporten.”, meddelar Acushnets VD Dave Maher.

Callaway/Topgolf

”Topgolf Callaway Brands respekterar de styrande organens perspektiv och vet att de agerar enligt vad de tror är i spelets bästa intresse. Men när vi tittar på samma data har vi konsekvent kommunicerat att vi inte skulle ha valt att backa tillbaka bollen och vi skulle ha föredragit uppdelning (enbart en kortflygande tourboll för proffsen) framför en förändring för alla.”, meddelar Chip Brewer, Topgolf Callaway Brands VD och koncernchef. 

TaylorMade

TaylorMade, skriver i ett uttalande att de är besvikna över att bollen backas tillbaka men är tacksamma för att de bjöds in till samtal och fick chansen att ge sin syn på saken. TaylorMade respekterar beslutet och försäkrar också att de kommer vara väl förberedda när skiftet sker och alltid kommer arbeta för att förbättra sina produkter och göra golf enklare och roligare för konsumenterna. 

Bridgestone Golf

”Vi är medvetna om och förstår de passionerade reaktionerna från båda sidor angående USGA-meddelandet om att backa tillbaka golfbollar. Även om vi skulle föredra att eventuella nya regler inte påverkar fritidsspelare, tror vi att ytterligare kommentarer inte längre är produktiva. Vid det här laget måste vi koncentrera oss på att skapa anpassade produkter som låter både proffs och amatörer spela sin bästa golf. Bridgestone Golf har totalt förtroende för vår förmåga att designa och tillverka världens bästa golfbollar, oavsett parametrar, och vårt team på över 700 ingenjörer kommer att utveckla modeller som ger optimal prestanda under de nya reglerna för hela spektrumet av spelare.”, meddelar Dan Murphy, VD och koncernchef. 

Tiger Woods

– Jag har alltid varit för en uppdelning (enbart begränsade bollar för proffsen). Precis som i baseboll med trä och metallslagträn (i MLB är bara trä tillåtet). Vi har snackat om det här ända sedan jag kom ut på touren och vi har pratat om att bollen måste saktas ner under hela min karriär. Och här är vi och har inte tillräckligt med mark och egendom kvar (att förlänga banor på).

Rickie Fowler

– ”Hej, tack för att du kom över till oss ​​och började spela under COVID. Nu ska vi få dig att slå bollen 20 yards kortare. Ha kul.” Jag förstår båda sidor. Alla pratar samtidigt om att utveckla spelet, jag tror att det här kommer bli ett stort steg bakåt.

Keegan Bradley

”Det är monstruöst att få amatörvärlden att slå bollen kortare. Jag kan inte tänka mig något dummare än så. Jag tror inte att det är särskilt smart alls, speciellt när golf växer i popularitet som en följd av covid.” 

Bryson DeChambeau

”Jag tycker att det är det mest fruktansvärda du kan göra mot golfspelet. Det handlar inte om att backa tillbaka golfbollar; det handlar om att göra golfbanor svårare. Jag tror att det här är det mest fantasilösa, oinspirerande, spelförstörande du kan göra. Alla vill se folk slå längre. Det är en del av anledningen till att många gillar det jag gör.”

Rory McIlroy

”Jag tror att det kommer att göra proffsspelet mer underhållande att titta på. Du kommer att se en annan variation av spelartyper som lyckas, det kommer inte bara att vara ”bombare” som vinner. Klassiska banor kommer återigen kunna stå värd för majortävlingar, det är anledningen till att jag är en stor förespråkare för att få golfbollen att gå lite kortare. Spelet på toppnivå kommer att bli skickligare igen.”

Svensk Golfs läsare

Vi har tagit tempen på hur våra läsare ställer sig till att golfbollen backas tillbaka. Baserat på mejl, omröstningar på sajten samt omröstningar och kommentarer på sociala medier verkar det som att en liten majoritet är positivt inställda till dessa kommande regeländringar.
En del hade gärna sett att herrproffsen fick en egen tourboll och att vanliga golfspelare fick fortsätta med dagens bollar.
Andra framhäver att effekterna kommer bli minimala och att vanliga golfspelare inte kommer märka någon skillnad. 
Några är förundrade över att R&A och USGA inte gick längre och tror att fler, mer kraftfulla regeländringar är att vänta. 
Vissa läsare förstår inte varför just bollen målas ut som boven i längddramat. Och vill gärna se att storleken på drivers och teknologin i dem ses över. Något som flera proffs också efterfrågar, däribland Lee Westwood, Thomas Bjørn och Adam Scott. 
R&A och USGA meddelade också att deras forskning om slaglängder i golf inte upphör i och med detta och framåt kommer mer fokus läggas på just drivers.     


Text: Svensk Golf • 2023-12-07
NyheterBollargolfbollarNyheterTournyttUtrustning
Rulla till toppen