Om några år kommer vi alla spela på golfbollar som flyger kortare än dagens. Genre: Getty Images

Nya tider väntar

BESKEDET: Golfbollen backas tillbaka – för alla!

Proffs och amatörer – alla kommer vi spela på en mer längdbegränsad golfboll i framtiden.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-06 Uppdaterad 2023-12-06

Golfbollen backas tillbaka. De styrande golforganen R&A och USGA har satt en ny agenda framåt. Under onsdagen kom de med ett gemensamt uttalande och meddelar att det kommer införas nya regler för golfbollar – som innebär att de kommer flyga kortare än idag.
Från och med 2028 kommer proffsen spela den nya bollmodellen, och två år senare kommer alla bollar på marknaden behöva uppfylla kraven i de nya reglerna.

Istället för att göra en uppdelning där proffs (främst elitherrar) spelar en sorts, längdbegränsad tourboll och resten av världens utövare spelar med bollar som följer dagens krav – så kommer dessa ändringar att gälla alla, oavsett nivå.
– Vi är övertygade om att detta beslut är en av nycklarna för att uppnå en hållbar framtid för golf, skydda spelets integritet och uppfylla vårt miljöansvar. Åtgärden vi vidtar har noggrant övervägts och kalibrerats samtidigt som vi har bibehållit det ”ett spel”-etos som anses vara så viktig för golfbranschen. Viktigt, det håller också påverkan på fritidsgolfare till ett absolut minimum. Vi agerar nu för att vi vill säkerställa att framtida generationer kan njuta av golfens unika utmaning lika mycket som vi gör, säger R&A-chefen Martin Slumbers i ett pressmeddelande.

Försvara golfbanorna och främja skicklighet

Det finns främst två anledningar till att golfbollen backas. Den första handlar om golfbanorna. Många banor har blivit för lätta och för korta för proffsen. Designsyften har gått förlorade (hinder passeras med lätthet). Men främst så är det inte ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att hela tiden förlänga golfbanor i takt med att slaglängderna ökar. Marken kommer helt enkelt ta slut.
Den andra anledningen är att R&A och USGA vill att skicklighet ska belönas i golf. Att det blir enklare och enklare att slå en golfboll och att den dessutom flyger längre och längre, tar bort en del av skickligheten, menar R&A och USGA.
– Att vara de som bestämmer är svårt. Och medan tusentals kommer att hävda att vi gjorde för mycket, kommer det att finnas lika många som sa att vi inte gjorde tillräckligt för att skydda spelet på lång sikt. Men från första början har vi drivits att göra det som är rätt för spelet, utan fördomar. Som vi har sagt, att göra ingenting är inte ett alternativ – och vi skulle misslyckas med vårt ansvar att skydda spelets framtid om vi inte vidtog lämpliga åtgärder nu, säger Mike Whan, VD för USGA.

Ny kontrollmetod

I 20 år har bestämmelserna varit: En golfboll som träffas med en kontrollerad svinghastighet (robot) på 120 mph, (motsvarande 176 mph i bollhastighet), spinntal på 2520 rpm och med utgångsvinkeln 10 grader, får inte flyga längre än 317 yards (knappt 290 meter). Flyger bollen längre är den inte godkänd.
Med de nya reglerna höjs svinghastigheten till 125 mph, (motsvarande 183 mph i bollhastighet), spinntal på 2220 rpm och med utgångsvinkeln 11 grader. Längdbegränsningen på 317 yards (+/- 3 yards) kommer var samma.
Det här tros leda till ett genomsnittligt längdtapp på fem procent med driver för PGA Tour-spelare och upp mot 15 yards för de mest långtslående.

Flyger alla bollar i ”120 mph svinghastighet…” 290 meter idag?
Nej, alla bollar som tillverkas måste klara kraven och att lägga sig exakt på gränsen är för riskfyllt i en massproduktion. Men bolltillverkarna har hela tiden förbättrat konstruktionen i bollarna och finslipat på felmarginalerna i produktionen och har därmed kunnat lägga sig närmare och närmare gränsen. 
Enligt R&A och USGA kommer 30 procent av nuvarande marknad klara de nya kraven.

TaylorMade negativa men respekterar beslutet

I ett uttalande skriver en av branschens största bollaktörer, TaylorMade, att de är besvikna över att bollen backas tillbaka men är tacksamma för att de bjöds in till samtal och fick chansen att ge sin syn på saken. TaylorMade respekterar beslutet och försäkrar också att de kommer vara väl förberedda när skiftet sker och alltid kommer arbeta för att förbättra sina produkter och göra golf enklare och roligare för konsumenterna. 

Ser över drivers

De styrande golforganen meddelar också att de inte är klara med längdarbetet än. De kommer fortsätta att studera all utrustning, främst kommer de lägga fokus på att studera förlåtandegraden i drivers (träffar utanför mitten) och se över testmetoderna även för drivers.


Text: Olof Åsgård • 2023-12-06
NyheterUtrustningBollargolfbollarNyheterR&AUSGAUtrustning
Rulla till toppen