Sugen på att börja spela golf? Välkommen till världens bästa sport. Foto: Getty Images

Börja spela golf

STOR GUIDE: Så börjar du spela golf!

Allt du behöver veta om hur du kommer igång med världens bästa sport – golf!

Text: Svensk Golf • 2022-03-22 Uppdaterad 2022-03-22

För många som inte har varit i kontakt med golf kan det kännas lite krångligt att börja spela. Och har man ingen golfare i bekantskapskretsen kan tröskeln kännas ännu högre.

Men det är faktiskt betydligt enklare att komma igång och börja spela golf än vad många tror.

På den här sidan ger vi dig all grundläggande information och tips som behövs. Nedanstående information kanske kommer kännas överväldigande. Låt inte mängden skrämma dig, du behöver inte kunna eller minnas allt för att spela golf. Se sidan som inspiration och hjälp att komma igång med golfen!

”Golf är världens bästa spel, och är framförallt ditt spel. Oavsett om du gillar att resa och upptäcka nya banor, spela pressande slagtävlingar eller bara gå nio hål på onsdag eftermiddag med en skön vän så förenas vi alla i den glädje som vi får utav golfen. Gammal som ung. Kille, tjej, farbror, dam och medföljande hund. Alla som vill är välkomna att ta sig an golfen på sitt sätt.”

Eric Franzén, chefredaktör Svensk Golf

Klicka dig runt i guiden nedan:

1. Testa på golf

Slå bollar på en drivingrange eller pay-and-play-bana

Att prova på golf är väldigt enkelt och kräver inga medlemskap eller dyra avgifter. En klubba och mellan 20 och 50 kronor för en hink med bollar är allt du behöver.
Använd Golfguiden till hjälp för att hitta närmaste golfklubb som har en drivingrange där du kan slå bollar eller en pay-and-play-bana där du kan gå ut och spela utan krav på handicap eller medlemskap. Du kan också söka på google efter närmaste träningsanläggning. De flesta klubbar och anläggningar har golfklubbor att låna ut gratis eller hyr ut dem för en liten slant.
Användbar Google-sökning: ”golf near me”.

Ha tålamod – alla blir bättre

Att svinga en golfklubba, träffa bollen rent och få den att flyga långt och rakt är svårt. Så låt dig inte skrämmas av att den som står bredvid dig får allt att se enkelt ut. Den personen har också varit nybörjare en gång i tiden och hade precis som du svårt att få grepp om allt. Men vi lovar. Så fort du får till första bollträffen kommer allt därefter kännas roligare och enklare.

Glöm inte att putta

Som nybörjare är det lätt att fokusera för mycket på det långa spelet med järnklubbor och metalwoods (driver och ”träklubbor”). Puttning utgör en stor och viktig del av spelet på ute på själva golfbanan, så se till att du tidigt kommer ut på en övningsgreen och lär dig att putta. Det kan vara på det korta gräset som du finner glädjen för golfen.


2. Vägen till Grönt Kort… och banan

Vad är Grönt Kort?

Det Gröna Kortet är ett bevis på att du vet hur man spelar golf på ett säkert sätt och att du kan ta dig runt en golfbana med en tillräcklig spelstandard. De allra flesta golfbanor kräver Grönt Kort, men på så kallade ”pay and play”-banor behöver du inte det.

För att få Grönt Kort måste du först visa att du har koll på grundläggande golfregler och kan spela på 54 i handicap. Mer om hur handicap fungerar hittar du längre ner på sidan.

Just kravet på Grönt Kort brukar ses som ett hinder för många att börja spela golf, men vi lovar att det numer är väldigt enkelt. Tränare och utbildare vägleder dig snabbt till Grönt Kort. 

Nybörjarkurs

Efter att du testat på att slå och putta och känner att golf verkar vara roligt råder vi dig att tidigt boka en golflektion eller anmäla dig till en golfkurs. Där kommer utbildade tränare lära dig grunderna och hjälper dig med att få till rätt grepp om klubban, rätt uppställning vid bollen, hur du siktar rätt och hur svingrörelsen och olika typer av golfslag går till.

Det kan absolut vara givande och nyttigt att få hjälp och råd av golfspelande kompisar alldeles i början. Men en utbildad tränare kommer ge dig en bättre start som du får nytta av så länge du spelar golf. Kolla med närliggande golfklubbar och anläggningar om de erbjuder nybörjarkurser.

Grönt Kort-kurs

De flesta nybörjarkurser är också Grönt Kort-kurser. Under dessa får du förutom koll på hur du slår bollen också grundläggande förståelse för spelet, dess regler och bestämmelser. Priset för en Grönt Kort-kurs varierar men kostar oftast runt 1 500 kronor per person. Du kan också gå Svenska Golfförbundets Grönt Kort-kurs på nätet.

Golfskolan

Sedan första numret av Svensk Golf som gavs ut 1946 har instruktion varit en del av innehållet. Här hittar du filmer och artiklar som kan inspirera och hjälpa dig med att utvecklas som golfare. Klicka här för att komma till Golfskolan och kolla in instruktionsfilmerna nedan.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Måste jag vara medlem i en golfklubb?

För att komma ut och spela golf i Sverige behöver du Grönt Kort, golf-id och medlemskap i en klubb eller bolag som är medlemmar i Svenska Golfförbundet. Men! Du behöver inte bli medlem för att få Grönt Kort eller ett golf-id. Och du kan oftast bli medlem innan du tagit Grönt Kort och vice versa.

Medlemskapen varierar enormt i kostnad och klubbar och golfbolag har olika system och medlemsformer. Dessa kan vara svåra att förstå sig på som nybörjare. Kolla upp närliggande golfklubbar och stora så kallade brevlådeklubbar, läs om deras medlemskap, jämför och ställ frågor till dem om vad som gäller.

Klubb med golfbana eller klubb utan golfbana?

Den traditionella golfklubben driver en egen golfbana. Nuförtiden finns det golfklubbar utan golfbanor, greenfeeklubbar och så kallade brevlådeklubbar. Dessa medlemskap är i regel billigare medan klubbar som har egna banor tar mer i årsavgift – men erbjuder större möjligheter till fritt eller större mängd med spel. Men priserna varierar så var noga med att jämföra. Vi rekommenderar alla att bli medlemmar på golfklubbar som antingen har en egen bana, eller åtminstone erbjuder sina medlemmar spel på en golfbana. Anledningen är enkel – ju mer du spelar, desto roligare kommer du ha.

Golf-ID och Min Golf

När du har Grönt Kort och medlemskap i en golfklubb eller golfbolag som är medlemmar i Svenska Golfförbundet så får du ett unikt golf-ID (första sex siffrorna i ditt personnummer plus tre siffror). Detta använder du för att logga in på Min Golf eller andra tjänster kopplade till Golfens IT-system (GIT). På Min Golf kan du bland annat registrera ronder och boka starttider.

Klicka på bilden för att komma till Min Golf på Svenska Golfförbundets hemsida golf.se

Greenfee

Avgift du betalar om du spelar banor som i regel inte är din hemmaklubb. De allra flesta golfklubbar välkomnar gästspel. Men de har också handicapgränser (oftast 36) för sina gäster. Greenfeepriser varierar beroende på tid och dag. Klubbarna sätter sina egna greenfeepriser. Normalkostnad vardag är 300–500 kronor, helg 400–700 kronor (för 18 hål). Klubbar med banor av högre klass har i många fall priser över 1 000 kronor. Bro Hof Slott Stadium Course utanför Stockholm har Sveriges högsta – 2 500 kronor för en rond på helgen (2021).


3. Spelet

Golfbanan

En golfbana av vanlig förekommande form består oftast av 18 hål med hål i olika längd. Standardbanan har fyra par 3, fyra par 5, och tio par 4. Tillsammans blir standardbanans par 72. Banornas par varierar mellan 65 och 73 men de flesta har par 72 eller 71.

Banans uppbyggnad

  • Tee: Utslagsplats. Det finns oftast flera olika tees som gör att hålet spelas långt eller kort. Du spelar normalt från samma tee i alla 18 hål. Du får spela vilken tee du vill men handicap och spelstandard är vägledande.
  • Fairway: Klippt yta mellan tee och green där du (helst) placerar utslagen.
  • Green: Banans mest finklippta del där hålet finns och där du använder puttern.
  • Bunker: Sandfyllt hinder där du inte får grunda klubban i sanden.
  • Vattenhinder: Dessa är markerade som röda eller gula pliktområden och hamnar du i dessa och inte kan slå bollen behöver du droppa en ny boll med pliktslag.

Så går spelet till

Ta dig från tee och i hål på så få slag som möjligt.

Nedanstående exempel illustrerar hur ett hål kan spelas av olika typer av golfare, baserat på skicklighetsnivå. Observera att detta kan variera kraftigt, beroende på hur många puttar eller transport- och närspelsslag som används.

Så spelar 0-handicapparen en vanlig par 4:

  • Slag 1: Utslag med driver från tee till fairway.
  • Slag 2: Inspel med järnklubba/wedge från fairway till green. Eftersom spelaren nu puttar för birdie kallas detta för en regelrätt greenträff.
  • Slag 3 och 4: Två puttar.
    = Par (vilket är nettopar för 0-handicapparen och det som förväntas.)

18-handicapparen:

  • Slag 1: Utslag med driver från tee till fairway.
  • Slag 2: Ett transportslag med fairwayklubba/järnklubba från fairway till fairway.
  • Slag 3: Inspel med järnklubba/wedge från fairway till green. (Nettogreenträff)
  • Slag 4 och 5: Två puttar.
    = Bogey (nettopar för 18-handicapparen)

36-handicapparen:

  • Slag 1: Utslag med driver från tee till fairway.
  • Slag 2 och 3: Transportslag med fairwayklubba/järnklubba från fairway till fairway.
  • Slag 4: Inspel med järnklubba/wedge från fairway till green. (Nettogreenträff)
  • Slag 5 och 6: Två puttar.
    = Dubbelbogey (nettopar för 36-handicapparen)

54-handicapparen:

  • Slag 1: Utslag med driver från tee till fairway.
  • Slag 2, 3 och 4: Transportslag med fairwayklubba/järnklubba från fairway till fairway.
  • Slag 5: Inspel med järnklubba/wedge från fairway till green. (Nettogreenträff)
  • Slag 6 och 7: Två puttar.
    = Trippelbogey (nettopar för 54-handicapparen)

Hålscorer

  • HIO, ett hole-in-one: Ett slag i hål på par 3, 4 och 5.
  • Albatross: två slag på par 5.
  • Eagle: tre slag på par 5, två slag på par 4.
  • Birdie: fyra slag på par 5, tre slag på par 4, två slag på par 3.
  • Par: fem slag på par 5, fyra slag på par 4, tre slag på par 3.
  • Bogey: Ett slag över hålets par.
  • Dubbelbogey: Två slag över hålets par.
  • Trippelbogey: Tre slag över hålets par.
  • Kvadrupelbogey: Fyra slag över hålets par.
  • Nettoscore: Par med mera räknat utifrån spelarens handicap, exempelvis bogey för 18-handicapparen är nettopar.

Handicap

När du tagit ditt Grönt Kort får du handicap 54. Det betyder kort att du över 18 hål har 54 extraslag gentemot banans par. Det innebär att ditt nettopar är trippelbogey på varje hål.

  • Bruttoscore: Ditt resultat.
  • Nettoscore: Ditt bruttoresultat minus extraslagen.

Om din nettoscore är lägre än du förväntades uppnå har du spelat bättre än handicap – och din handicap sänks i regel.

Så räknas din handicap

Din exakta handicap är genomsnittet av de åtta bästa ronderna, beräknat från dina (upp till) 20 senast registrerade ronder. Du registrerar dina ronder i Min Golf, där du också ser din handicap. Allt sker därefter automatiskt och du behöver inte räkna ut handicap själv.

Slopesystemet

Alla golfbanor är olika. Vissa är korta, andra långa medan några är smala, andra breda etc. För att allas handicap ska vara rättvisande finns därför ett banvärderingssystem kallat Slope som ger dig en spelhandicap på alla banor. Detta gäller även på din hemmabana, så om du har 54 i handicap kan din spelhandicap vara en annan beroende på banans slope. Tydliga tabeller för detta finns uppsatta på varje klubb, oftast vid första tee, och på deras hemsidor.

Det är Svenska Golfförbundet som ansvarar för banvärderingssystemet och varje bana omvärderas normalt vart tionde år.

Golfregler

Spela banan som den är och spela bollen som den ligger. Så lyder grundläggande principen för spelet golf. Det finns såklart en mängd andra regler och bestämmelser men ingen förväntas kunna alla utantill för att få börja spela, dock är du själv ansvarig att inte bryta mot reglerna. Var inte orolig – de regler du verkligen behöver kunna kommer du lära dig snabbt. 

Sedan 2019 har golfen fått en mängd nya regler. Dessa bestäms av golfens två största organ R&A och USGA.

Under Grönt Kort-kursen kommer du få en grundläggande introduktion i golfens regler och terminologi och du lär dig bland annat vad som gäller i bunkrar, hur och var du ska droppa vid olika pliktområden (vatten) och vad som gäller när du slår bort bollen eller den hamnar out-of-bounds (utanför banans område).

En digital version av regelboken går att ladda ner online här eller som mobilapp (sök golfregler). Det går också att beställa en tryckt version i golfbokhandeln.


4. Utrustning

Läs först tipsen nedan. Sedan kan du klicka här för att läsa ännu mer om golfutrustning.

Regeln

För handicapgrundande ronder och tävlingar måste du spela med utrustning som är godkänd av R&A och USGA (vilket en övervägande stor del av klubborna på marknaden är). Du får maximalt ha 14 klubbor i bagen. Vilka klubbor du väljer spelar ingen roll men en normal uppsättning är:

  • En Driver
  • En–två Fairwaywood 3/5/7
  • En–två Hybrid 3/5/7
  • Sex järnklubbor (J5–PW)
  • Två–tre wedgar (Approach wedge, Sandwedge, Lobwedge).
  • En putter

Det finns inget krav att du måste ha 14 klubbor och i början av ditt golfspelande räcker ett halvset utmärkt.

Låna klubbor först

Du behöver inte köpa nya klubbor innan du testat på spelet. De flesta golfklubbar och träningsanläggningar har klubbor att låna eller hyra ut. Och eftersom du är nybörjare kommer de ge dig lättslagna klubbor.

Låna rätt klubbor av kompisen

Ytterst få golfspelare byter ut hela bagen i ett svep utan uppdaterar delar av den i omgångar. Men som nybörjare köper du det mesta inom en ganska kort tidsperiod. Att låna, få eller köpa begagnade klubbor av golfspelande kompisar eller på nätet kan bli en billigare historia, men kolla upp att du inte får för svårspelade klubbor. 

Gör en utprovning

Vi råder alla som ska köpa helt ny golfutrustning, nybörjare som låghandicappare, att göra en utprovning på en golfshop eller golfvaruhus. Då ser en erfaren utprovare till att du får klubbor som motsvarar din spelnivå och att de anpassas efter din kropp och svinghastighet. Du får helt nya klubbor med bland annat rätt grepp, skaftvikt och skaftflex. Det kommer göra att du får bäst förutsättningar att lyckas med din golf. Vi är alla olika och ska därför inte spela med exakt likadana (standard) klubbor. 

Kläder

Hel och ren är klädkoden som råder på de flesta golfklubbar. Det betyder att du inte behöver se ut som en traditionell golfare med kjol/bomullsbyxor och piké med krage. Du kan exempelvis ha på dig jeans så länge de är hela och rena. Vårt tips är att börja med träningskläder och sedan om du får smak för golfen gå över till funktionskläder anpassade för golf som stänger ute vind och väta mer effektivt.

Köp golfskor!

Vi råder alla nya golfare att investera i ett par golfskor. Anledningen är enkel – de kommer hjälpa dig i svingen genom stadga och bättre grepp under fötterna samt hålla ute väta. Lyckligtvis finns det olika stilar på marknaden idag – sportiga, vardagliga och traditionellt golfiga. Vissa kan du till och med bära utanför banan utan att någon uppfattar det som golfskor.

Köp golfhandske!

Som ny golfare kommer du höra mycket om hur viktigt greppet är. En golfhandske kan vara ingrediensen du saknar för att få bollen att flyga. Golfhandsken hjälper dig att få grepp om klubban och det är ytterst få som spelar utan. 


Foursome är kul. Det vet Henrik Stenson och Justin Rose.

5. Spelsätt

Golf – mer än poängbogey!

Att spela för sig själv och bara räkna slag och poäng är standard och i början av golfkarriären är det inte så konstigt att många vill skramla ihop poäng vid varje rond för att sänka sin handicap. Det här har tyvärr lett till att de allra flesta bara spelar poängbogey hela tiden. Vi råder dig att testa andra spelsätt, det gör golf roligare! Att exempelvis spela match är en utmärkt spelform. Visst kan det gå fort även i match men i regel har du en ny chans på varje hål. Spelar du poängbogey leder varje tappad poäng till en jakt på att hämta igen dem. Det leder till stress och golfen blir tråkig. Så, variera spelsätt och gör golfen mycket roligare. 

Poängbogey

En form av slagspel där poäng ges på varje hål utifrån din handicap. På 18 hål ska du samla ihop 36 poäng för att gå på din handicap. Nettopar ger två poäng, vilket för en spelare med 18 i handicap innebär bruttobogey på varje hål för 36 poäng.

Mer än 36 poäng leder i längden till sänkning. Under 36 poäng leder i längden till höjning. Beroende på om resultaten ingår i dina åtta bästa av dina 20 senaste rundor.

Slaggolf

En form av slagspel där antalet slag per hål är maximerat för varje spelare. Du räknar slag på varje hål men det finns ett maximalt antal slag du kan ha. Detta kan bestämmas av tävlingsledningen – exempelvis nettotrippelbogey som för en 18-handicappare är 8 slag på par 4. Spelaren kan alltså inte få sämre än 7 i på partreor, 8 i på parfyror, 9 i på parfemmor. Denna spelform är handicapgrundande och spelhandicapen fördelas på hålen på samma sätt som vid poängbogey. Slaggolf uppmuntras att spelas för att få upp speltempot, eftersom du kan plocka upp bollen så fort du förbrukat alla slag. 

Slagtävling

En form av slagspel där du måste håla ut på varje hål. Denna spelform används på touren och är vanligast på amatörtävlingar där handicapen är låg. Oftast används denna spelform i så kallade scratchtävlingar där spelarnas handicap inte räknas utan det är lägsta bruttoscoren som gäller. Vid handicaptävlingar där nettoscore räknas brukar slaggolf väljas som spelform.

Foursome

En form av slagspel där två spelare spelar på samma boll och slår vartannat slag. Spelarna väljer vem som slår ut på jämna respektive ojämna hål.

Greensome

En form av slagspel som påminner om foursome men där bägge spelare slår ut på varje hål. Sedan väljer de en av bollarna och slår vartannat slag.

Fyrboll

En form av slagspel med två lag med två spelare vardera. Alla spelar varsin boll och lagens lägsta hålscore räknas. Kan antingen spelas som match mot bollens andra par eller slagspelstävling där samtliga lags scorer ställs mot varandra.  

Fyrboll bäst/sämst

Ovanligt spelsätt. Samma som Fyrboll men här spelar också sämsta hålscoren in och därför lämpar sig detta spelsätt bäst i spelformen Match. Spelas om två alternativt tre poäng per hål. Den sida vars bästa boll har bäst resultat vinner en, alternativt två, poäng, den sida vars sämsta boll har bäst resultat, vinner en poäng.

Scramble

Två, tre eller fyra spelare i varje lag. Alla slår ut från tee, därefter väljer laget hela tiden bästa slaget och alla slår därifrån. Scramble är en populär tävlingsform och även de med högst handicap i laget brukar vara med och bidra till scoren. Här kan du läsa om vår succétävling Svensk Golf Garmin Tour där vi arrangerar scrambletävlingar på klubbar runt om i Sverige och avslutar med en rafflande final.   

Matchspel

Matchspel är tillsammans med slagspel, golfens två grundläggande spelformer. I slagspel räknas hålscorer (slag eller poäng) och slås samman. I match tävlar spelare/lag mot andra spelare/lag mot varandra hål för hål.

Hålvinst: Lägre score än motståndaren. Motståndaren skänker hålet. Motståndaren får en plikt som motsvarar förlust av hål.

Delat hål: Spelarna avslutar hålet på samma antal slag.

Matchvinst: Större ledning än antal hål kvar att spela. Exempelvis 3/2 – vinst med tre hål med två hål kvar att spela.

I match gäller golfens regler men spelarna kan skänka puttar till varandra. Matchspel kan anpassas till i stort sett alla spelsätt och går att spela med handicap eller scratch.

I stora proffslagtävlingar som Solheim Cup och Ryder Cup är det matchspel som gäller och spelsätten är Fyrboll, Foursome och Singel.

Här kan du läsa om ännu fler spelsätt:


6. Därför ska du börja spela golf

Låt inte allt nytt stressa dig

Ovan har du matats med enorma mängder information om golf och vad som gäller. Det kanske känns överväldigande. Så är det med allt nytt men vi lovar att det är enklare än många tror och att allt kommer vara värt mödan när du för första gången går ut och spelar med ditt Grönt Kort och kanske ny utrustning i bagen.

Speltempo, tävlingar, regler, kommittéer, tourgolf, golfresor, handicap, sänkningar, höjningar, backspinn, monsterdrives, banskötsel med mera. Golf är så mycket mer än bara spelet. Vårt viktigaste råd till alla nya golfare är att det inte finns något krav att man ska vara insatt eller involverad i allt. Vill du inte tävla så är det okej. Vill du inte räkna dina slag så är det också okej. Se inte handicap som något du hela tiden måste sänka för att golfen fortsatt ska vara rolig – se det som klubbarnas och anläggningarnas måttstock så att de vet att alla som är ute på banan klarar av att samsas om utrymmet genom att ingen håller upp spelet i onödan.

Naturen

De flesta golfklubbar i Sverige ligger i njutbara omgivningar. Du kanske är stadsbo och bara sett den inhägnade banan eller rangen. Golfsverige är så mycket mer. Kolla på den här länken för inspiration.

Tävling

Om du gillar att tävla så har du sökt dig till rätt sport. På i stort sett varje golfbana anordnas klubbtävlingar varje vecka där alla kan delta och prisborden är fina. Urval av olika tävlingar:

  • Säsongstävlingar som spelas en gång i veckan och där bästa resultaten läggs ihop. Avslutas oftast med final på hösten.
  • Singeltävlingar där du tävlar mot spelare med liknande handicap. Oftast poängbogey, slagtävling eller slagspel.
  • Partävlingar där du och en kompis/partner/familjemedlem/släkting spelar tillsammans mot andra par. Spelformerna är oftast bästboll, greensome eller foursome.
  • Scrambletävlingar där tre–fyra personer hela tiden väljer bästa slaget i laget och sedan slår alla nästa slag därifrån.
  • Matchtävlingar, antingen singel- eller partävlingar där spelarna tävlar mot varandra hål för hål. 

Det anordnas även distrikts- och förbundstävlingar. Här kan du se ett urval och vilka kriterier som krävs för att få delta.

Hälsa

Flera studier visar att golf förlänger livet. Oavsett i vilken grad detta stämmer så kommer du ut i friska luften och får bra motion under dina promenader på de gröna ytorna. Kanske inte förstavalet för den som radikalt vill förbättra sin kondition men är klart bättre för hälsan än att sitta hemma.

Avkoppling

Golfen står i centrum och att spela ute på banan kommer att skänka dig ro och avkoppling – om du inte tar det hela på för stort allvar. Men golf är inte bara själva spelet – restaurangerna är oftast väldigt bra och omgivningarna intagande. 

”Golfspelet är främst två saker, antingen promenaden i naturen, eller kontakten mellan människor. Slagen, de må vara en järnetta in i vinden eller en delikat chip ner mot hål, kan skänka oss både glädje och besvikelse, men klubbor och slag är endast våra redskap, som vore de gräsklipparen för banarbetaren. Spelet uppfattas av flera som en slags frisk­vård. Andra kan träna med träklubborna i timmar, det är fritt fram för alla olika temperament eller ambitioner, men styrkan i spelets kärna är ändå att vi hittar ett sätt att umgås och lära oss av andra, att skratta och bli polare – och det finns också de som gifter sig.”

Göran Zachrisson

Gemenskap

Att hitta nya vänner genom golfen är vanligt och klubbgemenskapen brukar vara hög. Du behöver såklart inte engagera dig i verksamheter, kommittéer och grupper om du inte vill men det finns gott om dem – bangrupper, tävlingsgrupper, seniorgolf, juniorgolf med mera med mera. 

Golfresor

Att åka på en golfresa, antingen inom eller utanför landets gränser, brukar bjuda på väldigt minnesvärda upplevelser både på och utanför banan – och gör sällan någon besviken.


Mer läsning:


Text: Svensk Golf • 2022-03-22
ArtiklarGolfskolanNyheterArtiklarGolfskolanNyheter
Scroll to Top