Trög men viktig nystart för Tiger Woods. Foto: Getty Images

Krönika

ÅSGÅRD: 75 (o)viktiga slag – en extremt viktig signal

”Möjligtvis kan Tiger Woods bli lika betydelsefull utanför banan”, skriver Olof Åsgård.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-01 Uppdaterad 2023-12-01

Tiger Woods slog på torsdagen sin första tävlingsbollar sedan i april. Det blev 75 slag, tre över par, under första rundan i Hero World Challenge på Bahamas. 47-åringen är på 18:e plats i det 20 man starka startfältet och är åtta slag bakom ledarduon Brian Harman och Tony Finau. 

75 slag på Albany är inte bra, speciellt inte för någon med Tiger Woods meriter och kvaliteter. Men ändå helt okej och mer kunde vi egentligen inte förvänta oss. 

Han gör comeback igen och jag är av den bestämda uppfattningen att det är bra för golfen. Förväntningarna är låga även denna gång, men vi har tidigare fått erfara att just Tiger Woods kan plocka fram kapaciteter som alla trott försvunnit i de otalet knä-, fot- och ryggoperationer han genomgått.
Så bli inte förvånad om han vinner en eller två tävlingar nästa år. 

Men resultaten spelar egentligen ingen roll längre. Det är viktigare att Tiger Woods spelar igen. Han behövs och fortfarande är det ingen som ens är i närheten av att väcka samma stora engagemang – inte hos utövare och framförallt inte utanför golfvärlden.

Rory McIlroys röst har hörts mest senaste året och nordirländaren fick därmed största bonusen i Players Impact Program (som tilldelas de på PGA Tour som väcker störst engagemang hos publiken). Tiger Woods fick nöja sig med andraplatsen i år. Tidigare har han vunnit utan att ha slagit ett enda slag. Det blev inte många under 2023 heller och trots minimalt med speltid engagerar Tiger Woods klart fler fans än exempelvis världsettan Scottie Scheffler (5:e plats i PIP).

Att 15-faldige majorvinnaren spelar tävlingsgolf igen är en viktig signal, men kanske är det ändå viktigare att han mer och mer börjar intressera sig för proffsgolfen i stort.

Och möjligtvis kan Tiger Woods bli lika betydelsefull utanför banan som han varit på den.

Under hela karriären har han (ibland på de mest charmlösa vis) fokuserat enbart på sig själv och sin egen golf. Nu sitter han med i PGA Tours spelarråd, han bär bagen åt sonen Charlie, han uttrycker starka åsikter om turbulensen i tourvärlden och han är väl insatt i samtalen mellan PGA Tour, DP World Tour och PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf).
Den 30 december fyller Tiger Woods 48 år och verkar inställd på att följa Arnold Palmers, Jack Nicklaus och Annika Sörenstams exempel och bli en framstående ambassadör för golfen även efter den aktiva karriären. 

Att kalla honom för ödmjuk är att ta i, men i jämförelse med den 35-årige Woods visar han nuförtiden klart större prov på anspråkslöshet samtidigt som arrogansen har skruvats ner ett par snäpp.

Den nya framtoningen och intresset för saker utanför repen kan såklart också ses som egoistiska handlingar.
Men vad gör det?
Tiger Woods behövs och han är fortfarande golfens klart mest skinande stjärna. Även om spelet lämnar en hel del övrigt att önska.

Jag är väl medveten om att vissa har tröttnat på fenomenet Tiger Woods, men oavsett vad man tycker om honom så kan ingen förneka att Tiger Woods har gjort mer för golfen än någon annan de senaste 25 åren.
Arnold Palmer finns inte med oss längre. Jack Nicklaus har fler dagar bakom sig än framför. Förmodligen Gary Player också. Det är inte Rory McIlroy, Phil Mickelson, Greg Norman, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau eller Scottie Scheffler som är golfens ansikte utåt. Det är Tiger Woods, vare sig han vill eller inte. Och han verkar vilja vara det även efter sina sista slag.


Text: Olof Åsgård • 2023-12-01
KrönikaKrönikaPGA TourTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen