5de4643aad3ea

Banor och resor

Söderhamns GK har jämnheten som den stora styrkan

Passa på och spela ett varv på golfbanan innan du njuter av den vackra skärgården i Söderhamn.

Text: Redaktionen • 2016-08-25 Uppdaterad 2016-08-25

Det är golfveckans avslutningstävling, solen skiner och banan är i härligt högsommarskick.

Det är kort och gott en perfekt dag på golfbanan.
Kanske är det ett av skälen till att vi trivs på Söderhamns GK.

Men sannolikt bidrar också den varma, trivsamma och opretentiösa atmosfären som i många fall karakteriserar en landsortsbana när det råder som mest aktivitet på klubben. Själva banan är en fullt godkänd och klassisk Nils Sköld-skapelse från 1960-talet, med jämnheten som den stora styrkan. Den enda besvikelsen är att du vet att du spelar så nära Söderhamns vackra skärgård, utan att se en enda glimt av vare sig hav eller klippor.

Karaktär: Park- och skogsbana.

Spela när: Som vanligt på dessa breddgrader så är sensommaren att föredra.

Passar för: Den precise. Det är inte överdrivet trångt, men flertalet hål bygger på att du hittar rätt linje från tee.

Räcker ett trepack: Troligen inte. Ett par farliga vattenhinder och diken, plus att skogsvegetationen är tät.

Höjdarhålet: “Flyg, flyg…” Ja, orden hörs ofta på den högt belägna åttonde tee från spelare som försöker forcera det dike som korsar fairway på obehagligt avstånd. Och du har mycket att vinna på att göra det, eftersom en lay up ger ett inspel på minst 160 meter, medan ett slag som går över diket kan leda till att du har 100 istället. Men priset kan också bli högt.  

Tveksamt hål: Nian är ett yxigt och svårbegripligt par 4, där det dåligt definierade utslaget ska tråcklas fram i doglegen för att inspelet mot greenen ska bli fritt. Här finns också risk att komma i närheten av spelare på femman.

Om du vill träna: Rangen väcker inte träningssuget till liv, men fint litet närspelsområde intill klubbhuset.

Skicket då: Den här typen av norrländsk bana, byggd med gamla normer, är ganska sårbar och det kan variera mycket från år till år. Men när vi var där, sent i juli, så var konditionen riktigt bra.

Treputtsfaktor: Om greenerna är ordentligt nedklippta är den relativt hög då det finns en del besvärliga unduleringar som kan kosta.

 

Söderhamns GK har jämnheten som den stora styrkan

Slingrande sällskap: Söderhamn har rykte om sig att vara en riktig ormbana, troligen på grund av det skärgårdsnära läget. Så håll koll när du letar. Eller mitt i fairway, där vi hittade en liten kamrat.

Färgrik finess: På ett par av hålen sitter fågelholkar i olika färger på trädstammarna. Ett smart sätt att ta ett märke för att lättare kunna hitta sin boll.

Korthålen då: Rolig dynamik och bra spännvidd i längd och layout. Här finns allt ifrån det korta och lätta 17:e, till den kämpigt långa och omtalat tuffa “Lapporten” (14:e).

Bo här: Klubben har några stugor för uthyrning, annars är det Söderhamn en kvart bort som gäller. Här finns ett par hotell, några vettiga restauranger och trivsam sommarstämning. Eller så i egen husbil/vagn. Avgiften ingår i greenfeen.

Prons bästa tips: Det här är en bana där det gäller det att inte bara ösa på med drivern. En extra tanke på tee och ett välplacerat utslag kan löna sig mångfalt, i form av ett klart enklare inspel och färre bortslagna bollar.
– Tobias Grundin, tränare

PLUS: Klubben har jackat upp ambitionerna och gjort löpande förbättringar av banan.

MINUS: Tydlig nio ut, nio in-prägel. Svårt att spela så mycket annat än 18 hål här.  

 

Före ronden kan det vara bra att kolla in den här lektionen från Golfskolan: 

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: Redaktionen • 2016-08-25
Banor och resorBanorSöderhamns GKSvenska golfbanor
Scroll to Top