5de46d783ed52

Banor och resor

Svensk Golf besöker Ekholmsnäs

Det finns bara nio korta hål men klubben på Lidingö är på god väg att bli Sveriges största och antalet medlemmar närmar sig 8 000.

Text: Redaktionen • 2016-07-01 Uppdaterad 2016-07-01

Alla kan förstås inte samsas på den spektakulära hemmabanan samtidigt. Men de som inte tagit ett varv på Ekholmsnäs, medlemmar som ickemedlemmar, bör ta sig dit och testa sina färdigheter. Trots att banan är kort så ställer den höga krav på kondition, precision och inte minst tålamod. 

Karaktär: Korta hål på kuperad och utmanande skogsbana som startar i botten av en slalombacke, går via toppen och avslutas i liftkön.

Cellskräck: Fairway tillåter knappt att fyra spelare med vagn kan gå i bredd, så det gäller att ha det raka siktet inställt och noggrann planering.

Spela när: Som bäst under sommarmånaderna. Men före spel rekommenderas en solkoll i väderrapporten. Vid regn kan det bli blött och halt i backarna.

Passar för: Alla som vill vässa precisionen med de korta järnen. För nybörjare väntar en utmaning, men banan är samtidigt en bra förberedelse för framtida spel på “bredare” banor.

Värma upp? Svingen kanske, men kroppen värms garanterat upp fullt tillräckligt under promenaden uppför rodelbanan på väg till första tee.

Vill du ha pass? Frimärkssmå greener är ett legitimt uttryck här. Så när alla bollar ligger på puttytan är det bara att rycka flaggan för det finns ingen risk att någon av medspelarna inte ser hålet.

Höjdarhålet: Bortsett från det något blinda utslaget och längden är trean, ett av tre par 4, ett hål som skulle kunna färga in på vilken fullängdsbana som helst. Det är bara 226 meter men det kan kosta att gå för green här.

Tripp, trapp, trull: För att få till den storslagna avslutningen uppe på toppen av kullen är hål 6, 7 och 8 en småseg transportsträcka rakt uppför. Att hålen är ungefär lika långa gör inte saken bättre.

Sämsta hålet: Jämnt race mellan hål 5 och 8. Femman är banans kortaste hål men en snedträff här straffar dig mer än någon annanstans.

Avslutningshålet: Det hade varit helgerån att inte avsluta med ett hål nedför Ekholmsnäsbacken. Utsikten från tee är underbar men tänk över klubbvalet, höjdskillnaden gör att hålet ska spelas fyrtio meter kortare.

Räcker en trepack: Nej.

Prons bästa tips: Course management och höjdskillnader är viktigast att tänka på när du spelar här. Det finns tips i scorekortet för varje hål och det är väldigt viktigt att du placerar dig på rätt sida av fairway eller på green. Och glöm inte bort skillnaden på höjden där du står och dit du ska slå.
– Dennis Heith, PGA Pro.

Plus: Ingen toppkvalitet men konditionen är helt klart värd greenfeen.

Minus: Roliga hål men obalans i bansträckningen. 

 

Här är Golfskolanlektionen med tre närspelsslag som sänker din score direkt. 

 

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: Redaktionen • 2016-07-01
Banor och resorBanorEkholmsnäs GolfSvenska golfbanor
Scroll to Top