Hål 6 – ett av banans starkaste par 5. Foto: Eric Franzén

Banor och resor

Skogsmys i Småland

Ta av från E4:an och upptäck en charmig banan i skogen. Här finns två drivingranger att värma upp på plus pay & play-hål. Det kan behövas när Lagans "Amen Corner" ska besegras eller tians utslag finjusteras efter pausen på nian.

Text: Eric Franzén • 2014-08-29 Uppdaterad 2014-08-29

BANA: Lagans GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1969, 1985 (18 hål).
GREENFEE: 350-400 kr. Juniorer halva priset.
ARKITEKT: Anders Amilon/Åke Persson/Björn Magnusson.
HEMSIDA: www.lagansgk.se

Diskussionen om vilken som är Sveriges mest tillgängliga bana startar eller slutar inte på just denna sida. Men Lagans GK vore tveklöst en av huvudkandidaterna om frågan skulle utredas på allvar. Endast en mjuk halvpitch från hårt trafikerade E4 lockas vi att stanna till några timmar för en charmigt tillbakalutad golfupplevelse, där lagom luriga skogshål dominerar menyn.

KARAKTÄR: Skogs- och parkbana.

SPELA NÄR: För den som ska tugga igenom några timmars körning uppåt eller nedåt i landet är detta ett av de mer energigivande stoppen på sommarens bilsemester.

PASSAR FÖR: Klubbgolfaren som söker en greppbar utmaning och några sköna timmar i småländsk golfmiljö.

FÖRE RONDEN: Den som verkligen vill veva sig lös och ledig ska ta den extra svängen förbi den stora rangen – som finns på andra sidan vägen i anslutning till pay & play-hålen. Den korta rangen vid klubbhuset funkar bra för snabb uppvärmning men lämnar inte svängrum för bagens alla slag.

E4:AN I BAKSVINGEN: Det svenska vägnätets pulsåder har hyfsad närkontakt med några av hålen, där en eller annan dånande långtradare kan störa fokus. Men låt er inte luras av detta. Merparten av hålen spelas i total stillhet lugnt inbäddade i småländsk skog.

HÖJDARHÅLET: Hål 18 levererar stabilt i rollen som avslutningshål. Den som bara känner ren och oförfalskad ondska över det som tidigare nedtecknats i scorekortet kan njuta av det majestätiskt upphöjda utslaget. Om du har något att spela för finns det dock all anledning att kolla in de möjliga linjerna mer noggrant.

“AMEN CORNER” HÅL 6-8: Eller vilken etikett man nu vill klistra på hål 6, 7 och 8 – banans mest elektriska avsnitt. Det storskaliga par 5 som är en taktiskt solid anrättning med bunkrar och vattenhinder. Därefter väntar ett klädsamt nervigt par 3 vid en damm mot en lätt vinklad green där många får lufta mellanjärn eller mer. Utslaget på åttan kräver att spelaren vågar hålla sin linje i närhet av vattenhindrets tre vikar.

TACK FÖR KAFFET: Hål tio slungas hårt i bakhuvudet på oss direkt efter fikapausen. Banans svåraste hål har ett utslag som kantas av två vattenhinder och en lurig bäck innan ett av Lagans starkare greenområden.

SÄMSTA HÅLET: Hål 14 kan absolut höja pulsen på den som har tillräckligt med löd för att skicka bollen över vänstersidans trädridå. Men för många är kombinationen av vänstersidans tajta outgräns och det långa inspel som väntar lite väl mycket att ta in.

TREPUTTSFAKTOR: Jodå. Från början är greenerna ganska beskedliga. Men tonen skärps gradvis i takt med att en och annan platå eller lurig lutning dyker upp.

 

TUMMEN UPP
En bana som har betydligt mer substans och variation än vad intrycken från hålen som glimtar fram bredvid E4:an kan ge sken av.

TUMMEN NER
Bollarna på uppvärmningsrangen i banans närhet har ett antal mil under bältet – milt uttryckt.


Text: Eric Franzén • 2014-08-29
Banor och resorBanorBanor & resorLagans GKSmålandSvenska golfbanor
Scroll to Top