14:e greenen med hål 18 i bakgrunden. Foto: Ljusterö Golf

Kasta loss i Roslagen

En uppfriskande sjöfärd ombord på en vägfärja inleder passet på golfbanan på Ljusterö. På ön väntar en skön grön promenad på en varierad skogsbana med vackra hålrum.

Text: Sylvia Luther • 2014-08-21 Uppdaterad 2014-08-21

Den korta färjeturen leder över till skärgårdsön som blev med golfbana under tidigt 90-tal. Den gamla ladugården gjordes om till klubbhus och en bana växte fram på jordbruksmark och i den täta blandskogen. Även om scorekortet ser ut som ett sjökort är hålen snälla om siktet är finkalibrerat, och banan är av det kortare slaget med par 71.
Utsikten över fjärden kommer först på 15:e greenen när väl höjdskillnaden besegrats med en pulshöjande promenad.

BANA: Ljusterö Golf.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1993/2004 – 18 hål.
GREENFEE: 300–450 kr seniorer, juniorer 180–200 kr.
ARKITEKT: Rolf Löwgren, Björn Eriksson.
HEMSIDA: www.ljusterogolf.se

KARAKTÄR: Varierad och kuperad skogsbana med inslag som klippor längs fairway.

SPELA NÄR: Fritt spelrum om man tar sig an banan innan sommarturismen startar.

SJÖKÄNSLA: Vägfärjorna ”Frida” och ”Jupiter” turas om att forsla bilresenärerna från fastlandet. Efter sju minuter söker färjan hamnkontakt på andra sidan sundet. Sju minuter till och man är framme vid golfbanan på mitten av ön.

PASSAR FÖR: Gärna damer och andra rakslående. Men lite knixiga partier kräver en bra spellinje och rätt klubbor.

ÖPPNINGSHÅLET: Ett kort par 4 på 289/204 meter känns som en bra uppmjukning. En upphöjd green tar emot slagen men ett dike vaktar kort om green. Snegla mot vänstersidan från tee där bollar kan korsa från det tolfte hålet.

TRÄDFAKTOR: Hög. Varierat och vackert utbud av olika arter ramar in hålen och greener. Uppvuxen skog, men några kalhyggen står för förfulande avsnitt.

RÄCKER ETT TREPACK: Nej, vatten, bäckar, diken, dammar – vi säger inget mer. Gardera med det dubbla.

BÄSTA HÅLET: Det fjärde är en spännande kort par 4 med inbjudande bred landningsyta i trevligt nedförslut. En bra träff från tee ger ett kort inspel mot den lummigt inbäddade greenen.

NJUTNINGSFAKTOR: Mysig vandring mellan färggranna blompartier och bergsknallar, som står för skärgårdsinslaget, den glittrande fjärden syns från 15:e green.

PRÖVAS KONDITIONEN: Rejält emellanåt.

KLUBBHUSET: En gammal ladugård där korna stod och idisslade på 70-talet. Nu är allt inrymt på liten yta: shop, omklädning och café med enklare förtäring.

GÄSTBRYGGA | N 59°30,22 E 18°33,91: Sex båtplatser och två svajbojar står till gratis förfogande för gästande golfare när de vistas på torra land under ronden. Hämtning med hjälp av eka från bojen erbjuds också. Från bryggan väntar en 300 meter kort promenad längs med tionde hålet upp till klubbhuset.

BO VID BANAN: Här finns två timrade stugor med plats för fyra personer i varje. Priset är 800 kronor per hus. Lakan och handdukar får man packa ner själv. Ljusterö Skärgårdscenter erbjuder också stuguthyrning.

 

TUMMEN UPP
Visionärer som vågar ta steget. En golfbana på en skärgårdsö är inte det första som dyker upp när korna slutat mjölka.

TUMMEN NER
Vissa blinda partier och utslag mot upphöjda greener som är svåra att slå emot.


Text: Sylvia Luther • 2014-08-21
Banor och resorBanorBanor & resorLjusterö GKSvenska golfbanorUppland
Rulla till toppen