5de3f0e52916b

27-hålsbanan vid Göta Kanal

NSGK – Söderköping Hylinge. Likvärdiga banor i snarlika kostymer. 

Text: Svensk Golf • 2018-12-18 Uppdaterad 2019-12-12

Eklandskapet och de upphöjda greenerna på Hylinge känner vi igen från Nils Skölds layout på Klinga. Arkitekten är en annan, men det är tydligt att både Sköld och Ronald Fream låtit naturen diktera villkoren i sin respektive design. Och eftersom landskapsbilderna är snarlika blir NSGK:s banor också det. Men visst finns skillnader. Stora delar av Hylinge spelas i en mer öppen terräng och har ärats med två goda grannar, Göta kanal och sjön Asplången.

Hylinge är också något mer kuperad än Klinga. I inledningen rör vi oss dock bort från kanalbåtar och vattenspeglar ut på böljande fält och gamla jordbruksmarker.

PLUS & MINUS:

PLUS. Sjöutsikt. En handfull hål ligger underbart vackert på höjden med fantastisk utsikt över Göta Kanal och sjön Asplången. 
MINUS. Trafikstockning. Tian spelas i två steg. Först slår du ut, sen fikar du medan partiet bakom slår ut. Upplagt för köproblem.

27-hålsbanan vid Göta Kanal

Redan på ettan möter vi Hylinges första av fyra utmärkta par 5-hål.
Inget av dem är särskilt långt men helt olika varandra i sin utformning. 

Ettan slingrar sig fram bland knallar och dungar och ställer större krav på placeringsförmåga än längd.

27-hålsbanan vid Göta Kanal

Fyran, svag dogleg höger, spelas längs en sluttning och över en ravin där ett ­välplacerat vattenhinder slukar många ­bollar på vägen upp mot banans högst ­belägna green. Här finns goda möjligheter att spela djärvt, men de positionssäkra och konservativa spelarna vinner nog i längden. Hål 15, favoriten bland många, är smalt och nästintill spikrakt. Här vaktar också ett stort vatten­hinder framför ett av Hylinges många intressanta greenområden. Hål 18, också det par 5, sticker ut med högt ­belägen tee med enastående utsikt. Och på det här kluriga och roliga hålet kan ­verkligen allt hända.

Hylinge är förstås mer än fyra kompetenta parfemmor. Fream har överlag skapat en spännande variation där hålen talar samma layoutspråk men ändå inte påminner för mycket om varandra. Klubbval från tee ­varierar, inte minst på korthålen. Vissa hål spelas med visuell närhet till kanalen och sjön. De är dock inte lika starka spelmässigt men det väger omgivningen upp med råge.

När sista putten slås i på 18:e sätter vi oss på Hylinges terrass och blickar ut över det trivsamma området.

Tillsammans bildar ­Norr­köping och Söderköping en stark kombo, för såväl ­medlemmar som gäster.

PRONS BÄSTA TIPS:

”På Hylinge gäller det att ha tålamod och hålla bollen i spel. Medelgolfare tjänar mer på att vara kort och rak, än lång och sned. In mot green bör alla gå upp i klubba för att vara säker på att nå upp. För duktiga spelare är Hylinge en bana som kommer belöna eller straffa de som ­vågar. Mitt råd är att våga mycket och jaga birdies med driver och ­wedgar, speciellt på slutet.”
– Filip Eriksson, golftränare och idrottsansvarig NSGK.Text: Svensk Golf • 2018-12-18
ArtiklarSöderköpings GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen